Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Tαρασία,η ανδρεία, άκοσμον κόσμον ενέπαιξε, άμα και κοσμοκράτορα............


H δια Χριστόν σαλή Ταρσώ της Μονής Κερατέας σημάδεψε με την παρουσία της μία περίοδο 50 περίπου ετών.Η κατά κόσμον Ταρασία Ζαγοραίου γεννήθηκε το 1910 στην Άνδρο και έτυχε αρτίας μορφώσεως.Από την ηλικία των 14 ετών παρουσίασε δείγματα της μελλοντικής της εξελίξεως και άρχισε να εκδηλώνει το χάρισμα της διοράσως.Το 1942 οι δικοί της την πήγαν «με το ζόρι» σε ψυχιάτρους και εκείνοι διέγνωσαν σχιζοφρε΄νεια και την υπέβαλαν σε χειρουργική επέμβαση!Για του ψυχιάτρους γράφει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ααθηνών Ιω.Κορναράκης

«Για τους ψυχιάτρους γράφει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιω. Κορναράκης η Ταρσώ είχε κάποια πειστικά ευρήματα μιας τέτοιας ψυχοπαθολογίας. Ισχυρίζετο, ότι άκουγε φωνές κακοιμημένων, είχε το στοιχείο της επίμονης και άλογης φυγής από τις κοινωνικές σχέσεις, ζητούσε την μόνωση. Αλλά οι ψυχίατροι δεν μπορούσαν φυσικά να αντιληφθούν τις πνευματικές αφετηρίες της, κατ' αυτούς παράλογης συμπεριφοράς».



Ασθενής με ψυχιατρική βεβαίωση η Ταρσώ, οδηγήθηκε το 1949 από την μητέρα της (η οποία οικογενειακώς ακολουθούσε το Παλαιό Εορτολόγιο) στην Μονή Παναγίας Κερατέας, με την ελπίδα να θεραπευθεί από τον Κτίτορα της Μονής Επίσκοπο Ματθαίο (Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, + 1950). Κατά μία μαρτυρία η Ταρσώ πράγματι θεραπεύθηκε, αλλά ο επ. Ματθαίος της ζήτησε να υποκριθεί πλέον την σαλή, για την αγάπη του Χριστού! Το βέβαιο είναι, ότι η Ταρσώ δεν έφυγε ποτέ από το μοναστήρι, αλλά έζησε 48 ακριβώς χρόνια στο δάσος γύρω από αυτό, σε πρόχειρες καλύβες που έφτιαχνε μόνης της, υποκρινόμενη την σαλή, εκτεθειμένη στις καιρικές μεταβολές και κυρίως στις προσβολές και την περιφρόνηση των αθρώπων, ακόμη και μοναζουσών! Μόνον τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της, δέχθηκε λόγω ηλικίας και κακοπαθείας να μείνει σε κελλί και να δεχθεί κάποιες περιποιήσεις.


η ευωδιάζουσα κάρα της Γερόντισσας Ταρσώς


Κοιμήθηκε ειρηνικά την 7η Οκτωβρίου 1989 και ενταφιάσθηκε στην μονή. Κατά την ανακομιδή της τα Λείψανά της ευωδίασαν! Μέρος του δέρματός της που φυλάσσεται στο Παρεκκλήσιο της οσ. Ξένης της δια Χριστόν Σαλής Μάνδρας Αττικής, παραμένει αδιάφθορο!

(Ιω. Κορναράκη, «Ταρσώ η δια Χριστόν Σαλή», 2003).


http://misha.pblogs.gr/

1 σχόλιο:

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.