Σελίδες

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Μάξιμος Ομολογητής


Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Ο Άγιος  ο Ομολογητής ήταν ένας από τους σημαντικότερους Θεολόγους και εκκλησιαστικούς συγγραφείς του Βυζαντίου. Έζησε γύρω στα 580-662.
Καταγόταν από επιφανή οικογένεια της Κωνσταντινούπολης και απέκτησε επιμελημένη παιδεία.
Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην αυτοκρατορική διοίκηση και έγινε πρωτοασηκρήτης του αυτοκράτορα Ηρακλείου.
Το 613/614 έγινε μοναχός σε Μονή της Χρυσούπολης. Αργότερα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να αποφύγει τους Πέρσες επιδρομείς. Από εκεί το 626 μετέβη στη Βόρειο Αφρική, όπου και άρχισε τη δράση του κατά του Μονοθελητισμού και του Μονοφυσιτισμού. Το 646 μετέβη στη Ρώμη όπου και οργάνωσε εκκλησιαστική σύνοδο στο Λατερανό το 649, όπου και καταδικάστηκε ο Μονοθελητισμός.
 Η δράση του αυτή στρεφόταν ενάντια στον αυτοκράτορα Κώνστα Β΄, ο οποίος διέταξε την προσαγωγή του στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία της απείθειας σε αυτοκρατορικό πρόσταγμα, της συνωμοσίας και της συμμετοχής σε στάση. Το 653 μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου δικάστηκε για αυτές τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε εξορία στη Βιζύη της Θράκης. Αργότερα προσήχθη άλλες δυο φορές σε δίκη και τελικά το 662 καταδικάστηκε σε εξορία στη Λαζική του Πόντου. Λέγεται μάλιστα ότι τότε υπέστη και την ποινή του ακρωτηριασμού, πράγμα αμφίβολο. Λίγο μετά την άφιξή του στην περιοχή πέθανε. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 21 Ιανουαρίου.


Το συγγραφικό του έργο επηρέασε έντονα τη Θεολογία όχι μόνο στο Βυζάντιο αλλά και στη Δύση, όπου άλλωστε έδρασε επί μακρόν. Με το έργο του ασχολήθηκε κυρίως με την καταπολέμηση των αιρέσεων του Μονοφυσιτισμού και του Μονοθελητισμού, την ερμηνεία της Αγίας Γραφής, την υπεράσπιση του δόγματος της Χαλκηδόνος, την επεξεργασία των έργων του Ψευδο-Διονυσίου Αρεοπαγίτη και τη μυστική Θεολογία. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν τα:
  • Περί διαφόρων αποριών
  • Πεύσεις και ερωτήσεις και εκλογαί διαφόρων κεφαλαίων απορουμένων
  • Μυσταγωγία
  • Σχόλια εις τον Διονύσιον Αρεοπαγίτη
  • Κεφάλαια περί αγάπης
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων του έχει εκδοθεί από την Ελληνική Πατρολογία (Patrologia Graeca) του Migne ενώ υπάρχουν μεταφράσεις των έργων του σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.


Πηγές
Βικιπαίδεια
Μυριόβιβλος

Συνεχίζεται...

Βίος:  Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής (το παρόν)
Κεφάλαια Περί Αγάπης
Πρώτη Εκατοντάδα 
Δεύτερη Εκατοντάδα
Τρίτη Εκατοντάδα
Τέταρτη Εκατοντάδα



Όλοκληρωμένο το έργο, θα το βρείτε και στη σελίδα "Άγιος Μάξιμος Ομολογητής"

3 σχόλια:

  1. ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΟ ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ, ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ.
    ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ
    ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΥΣ(έτσι ακριβώς το είπε ο Παναγιώτατος στην Ελενα, μονάχα τους Εσφιγμενίτες αρνείται να συγχαρεί για το σθένος τους, αχ Μήτσοοο!) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΗ ΓΙΟ-ΒΥΖΙΩΝ.
    φιλιάαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Y.Γ.
    ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΞΙΜΟ ΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ,
    ΤΟΝ ΔΙΩΞΑΝ ΟΙ ΣΕΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΠΥΡΡΟΣ ,
    ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ,
    ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
    ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ!!!
    ΑΥΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΦΕΡΕΙ ΤΙΤΛΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ!
    ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΑΣ ΜΗΤΣΟ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΣ(ΟΣΟ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟς ΤΟ ΠΑΡΟΝ) ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ!
    ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!
    ΚΑΙ ΤΟ ΛΑϊΚΌ ΠΟΙΜΝΙΟ,
    ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ,
    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΑΤΗΣ ΠΑΝΤΟΦΛΑΣ ΤΟΥ Πάπα, ΕΛΕΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχεις δικιο Σαλογραια μου...ειδες το θεμα με την Ταρσω μας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή