Σελίδες

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Συναξαριστής 19 Μαρτίου:: Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία


Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία

Στους αγίους συζύγους και Μάρτυρας Χρύσανθο και Δαρεία, των οποίων την μνήμη γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, πραγματοποιήθηκε εκείνο που γράφει ο Απόστολος Παύλος· "Ει τις αδελφός γυναίκα έχει άπιστον και αυτή συνευδοκεί οικείν μετ' αυτού, μη αφιέτω αυτήν... ηγίασται γαρ η γυνή η άπιστος εν τω ανδρί". Ο Χρύσανθος δέχθηκε για σύζυγό του την Δαρεία, μια ωραία ειδωλολάτρισσα, που οι γονείς του ήλπιζαν να τον τραβήξη από τον Χριστιανισμό, κι αντί να ξαναγίνη αυτός ειδωλολάτρης έγινε εκείνη χριστιανή. Τώρα όμως συμβαίνει να'χουν τόσο ελαφρή γνώμη πολλοί χριστιανοί για τον γάμο, που για τιποτένια πράγματα ζητούν διαζύγιο και χαλούν το σπίτι τους. Οι άγιοι του Θεού, κι όταν τύχαινε να'χουν διαφορετική πίστη δεν χώριζαν· η αμοιβαία μεταξύ τους αγάπη κι ο σεβασμός τους έφερναν στο τέλος νάχουν την ίδια πίστη και να πορεύωνται μαζί στο μαρτύριο και στον θάνατο.


Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Χρύσανθος και Δαρεία έζησαν κατά τους χρόνους του βασιλέως Νουμεριανού (243 - 284 μ.Χ.). Ο Άγιος Χρύσανθος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν υιός επιφανούς ειδωλολάτρου, του Πολέμωνος. Όμως κατηχήθηκε στην χριστιανική πίστη από κάποιο Χριστιανό και βαπτίσθηκε. Όταν ο πατέρας του πληροφορήθηκε το γεγονός, τον φυλάκισε και, για να τον αποσπάσει από την χριστιανική πίστη, του έδωσε για γυναίκα του την ωραία Δαρεία, η οποία καταγόταν από την Αθήνα και ήταν ειδωλολάτρισσα.

Αντί όμως να προσελκύσει η Δαρεία τον σύζυγό της Χρύσανθο στην ειδωλολατρία, συνέβη το αντίθετο. Πίστεψε κι αυτή στον Χριστό και βαπτίσθηκε. Τότε τους κατήγγειλαν στον ύπαρχο Κελερίνο, ο οποίος τους παρέδωσε στον τριβούνο (διοικητή τάγματος) Κλαύδιο. Το μαρτύριο άρχισε. Αλλά η καρτερία και η επιμονή των μαρτύρων εξέπληξε τον Κλαύδιο, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του Ιλαρία, τους υιούς του Ιάσονα και Μαύρο και τους στρατιώτες του (βλέπε ίδια ημέρα) πίστεψε στον Χριστό.

Στην συνέχεια έριξαν τους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία μέσα σε λάκκο και τους ενταφίασαν ζωντανούς. Ήταν το έτος 283 μ.Χ.

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ: (χρυσός + άνθος) = πολύτιμο άνθος




2 σχόλια: