Σελίδες

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Παλαιό έθιμο του Πάσχα από τη Μυτιλήνη......




Το έθιμο Σε μερικούς ναούς του νησιού όπως για παράδειγμα στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγ. Θεράποντα στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, που είναι η πρωτεύουσα του νησιού, γίνεται το θρησκευτικό έθιμο της αναπαράστασης της Καθόδου του Χριστού στον Αδη.

Το έθιμο αυτό προέρχεται από πολύ παλιά, τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο Χριστός λίγο πριν αναστηθεί κατέβηκε στον Αδη για να χαρίσει φως και αιώνια ζωή στους νεκρούς.   Ετσι, τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν όλη η πομπή με τους ιερείς και τον υπόλοιπο κόσμο, που προηγουμένως έχουν γιορτάσει την Ανάσταση στο προαύλιο του ναού, πρόκειται να επιστρέψουν στο ναό, διαδραματίζονται τα ακόλουθα:

Κλείνει η κεντρική πύλη του ναού και από την έξω πλευρά (στο προαύλιο του ναού) μένει όλη η πομπή με τον επικεφαλής κληρικό ενώ από τη μέσα πλευρά (στο ναό) στέκεται κάποιος (συνήθως ένας ψάλτης του ναού). Κατά τη σκηνή αυτή ο επικεφαλής κληρικός αναπαριστά το Χριστό, ενώ ο άλλος αναπαριστά τον Αδη. Στη συνέχεια, με δυνατή φωνή, έτσι ώστε να ακούνε όλοι μέσα και έξω από το ναό, γίνεται ο παρακάτω διάλογος:

Επικεφαλής Κληρικός  , βροντώντας δυνατά την πύλη του ναού

-Αρατε πύλας» (δηλαδή, Ανοίξτε τις πόρτες), τρεις φορές Αυτός που στέκεται από μέσα Ψάλτη

-Τις εστί;» (δηλαδή Ποιός είναι;) τρεις φορές, απαντώντας στον Επικεφαλή Κληρικό

-Κύριος βασιλεύς της δόξης» Ψάλτης

-Τις εστίν ούτος ο βασιλεύς της δόξης;» (δηλαδή Ποιος είναι αυτός ο άρχοντας της δόξας; εννοείται της δόξας του Θεού) Επικεφαλής Κληρικός, κλωτσώντας, δυνατά και με κρότο, την πύλη του ναού για να ανοίξει

-Κύριος ισχυρός, ούτος εστίν ο βασιλεύς της δόξης (δηλαδή Κύριος δυνατός, αυτός είναι ο άρχοντας της δόξας)



Με το που ανοίγει η πύλη του ναού με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο, ο επικεφαλής κληρικός και όλη η πομπή μπαίνουν ορμητικά στο ναό, ψάλλοντας όλοι μαζί δυνατά το Χριστός Ανέστη.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για ένα πολύ δυνατό δρώμενο, που πάντα ενθουσιάζει τους παρευρισκόμενους είτε το έχουν ξαναζήσει είτε το παρακολουθούν για πρώτη φορά (ως επισκέπτες στην πόλη).

Μία πρόταση για το σχολείο Τη σκηνή αυτή μπορούν εύκολα να την αναπαραστήσουν και τα παιδιά στο σχολείο μέσα και έξω από μία πόρτα.

Με τον τρόπο αυτό θα κατανοήσουν πολύ καλύτερα το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και της νίκης πάνω στο θάνατο.

Καλό Πάσχα σε όλους!


από τον Αντώνη Δερνέλλη,

Πολιτικό Μηχ/κό ΕΜΠ, PhD


http://1myblog.pblogs.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλή Ανάσταση, Δημήτρη, κι είθε ο Αναστάς να γκρεμίσει τα δεσμά που μας φαίνονται άλυτα!
    Το έθιμο αυτό το περιγράφει κι ο Μωραϊτίδης σ' ένα διήγημά του, όπως γινόταν στη Σκιάθο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή