Σελίδες

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κήρυγμα Μητροπολίτου Τριπόλεως του Λιβάνου Εφραίμ για την 17 Ιουλίου του 2011.....



Αυτό το κήρυγμα δόθηκε στις Κυριακή, 17 Ιουλίου στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Amioun. Το αραβικό πρωτότυπο μπορεί να βρεθεί εδώ .


Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος,

Αγαπητοί, έχετε ακούσει αυτό το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου που έχει ληφθεί από την επί του Όρους Ομιλία. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο, αρχίζοντας με το μακαρισμούς: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, γιατί δική τους είναι η Βασιλεία των Ουρανών." Και λέει σε αυτό το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο, «Είστε το φως του κόσμου. Αφήστε το φως να λάμψει πάνω από το λαό, έτσι ώστε να μπορούν να δουν τα καλά σας έργα και να επαινέσουν τον Πατέρα σας που είναι στον ουρανό". "Είστε το φως του κόσμου », λέει στους μαθητές. Ο καθένας που ακολουθεί τον Χριστό αναμένεται να είναι φως για τον κόσμο, για να λάμψει στον κόσμο, επειδή αυτός ο κόσμος, όπως βλέπετε συχνά, είναι στο σκοτάδι και την απώλεια και έχει ανάγκη από ανθρώπους για να τους φωτίσει, να τους δείξουμε το σωστό τρόπο.

Ο Χριστός έρχεται στους μαθητές, που σημαίνει για τους χριστιανούς, ότι έρχεται σε μας, και πρέπει να λάμψουμε στον κόσμο, να τους δείξουμε το σωστό τρόπο ζωής.

Πώς μπορεί ένα άτομο να είναι το φως; υπάρχει φως στα μάτια σας;

Ένας ο οποίος μελετά τη φυσική γνωρίζει ότι το μάτι δεν έχει φως και ότι αντανακλά το φως απ΄έξω! Αντανακλά το φως του ήλιου και το ίδιο είμαστε και μεις, το ίδιο πρέπει να γίνει και στους χριστιανούς…. να αντανακλούν το φως του Χριστού. Ακριβώς όπως ο ήλιος είναι η πηγή, έτσι ώστε ο Χριστός είναι η πηγή του φωτός, διότι, λέει, «Εγώ είμαι το φως του κόσμου." Όσοι από εμάς μπορεί να αντανακλούν το φως, μπορούν να είναι το φως, αν η καρδιά τους είναι καθαρή. Αν, όπως λένε οι Πατέρες της Ανατολικής Εκκλησίας η Χάρης είναι ενεργή σε μας, τότε κάθε ένας από εμάς που έχει τη χάρη του Θεού έχει το Άγιο Πνεύμα που λάβαμε μέσω του βαπτίσματος. Ωστόσο, η χάρη του Θεού δεν είναι ενεργή σε κάθε έναν από εμάς! Ο Κύριος μας έδωσε την ελευθερία. Μερικοί δέχονται για τον Κύριο Ιησού να είναι ενεργή σε αυτούς και μερικοί όμως αρνούνται

Κάποιοι θέλουν να πάνε στην εκκλησία και μερικοί δεν θέλουν να έρθουν στην εκκλησία. Όσοι θέλουν τη χάρη του Θεού να είναι παρούσα στις καρδιές τους για να είναι ενεργός στο εσωτερικό τους, και στο μυαλό τους… είναι φωτισμένοι, και η χάρη είναι ενεργή.

Πώς όμως γίνεται ενεργή η χάρη; Όταν δίνουμε ένα καλό παράδειγμα για να "λάμψει το φως του Χριστού ενώπιον του λαού, έτσι ώστε να δούν τα καλά έργα και τον έπαινο ο Πατέρας μας στον ουρανό." Υπάρχουν χριστιανοί που ζουν σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού και δίνουν ένα καλό παράδειγμα με τη ζωή τους και υπάρχουν και εκείνοι που δεν νοιάζονται και η χάρη του Θεού δεν είναι ενεργή σε αυτούς.

Σήμερα γιορτάζουμε πρώτα απ 'όλα τους Αγίους Πατέρες της Δ Οικουμενικής Συνόδου. Ποιο είναι το νόημα των Αγίων Πατέρων που συγκεντρώθηκαν από όλο τον κόσμο στη Δ Οικουμενική Σύνοδο σε μια πόλη που ονομάζεται Χαλκηδόνα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη; Ποια ήταν η απόφασή τους; Αποφάσισαν τη βασική πεποίθηση της Εκκλησίας, η οποία είναι ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Ο Χριστός στον οποίο πιστεύουμε ότι είναι πρώτα απ 'όλα ο Θεός. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά λένε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά η Ορθόδοξη πίστη μας λέει στη πρώτη και τέταρτη Σύνοδο ότι ο Χριστός μας είναι ο Θεός μας και αυτός είναι ο Σωτήρας μας. Αν δεν ήταν Θεός, τότε δεν θα είναι σε θέση να μας σώσει. Επίσης, αυτός είναι τέλειος άνθρωπος. Σε ορισμένες αιρέσεις, πιστεύουν ότι ο Χριστός είναι ο Θεός που ενσαρκώθηκε προς τα έξω, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πλήρως άνθρωπος, και δεν έχει αναλάβει όλη την ύπαρξής μας, όλες τις ανθρώπινες αδυναμίες μας. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να σωθούμε

Ήρθε και έζησε ως άνθρωπος σαν κι εμάς μόνο σε αυτή τη γη. Κάποιος που διαβάζει τα Ευαγγέλια ξέρει ότι κουράστηκε και έκλαιγε και ήταν λυπημένος ... είχε όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ίδια στιγμή ήταν ταυτόχρονα ο Θεός. Για το λόγο αυτό υπέφερε στο σταυρό και πέθανε, αλλά από τη θεία δύναμη του, αναστήθηκε από τους νεκρούς. Αυτή είναι η διδασκαλία της Δ Οικουμενικής Συνόδου. Ωστόσο, η δεύτερη γιορτή, και αυτό που γιορτάζουμε σήμερα είναι η γιορτή σας, της Αγίας Μαρίνας. Ποιά είναι η μάρτυς; Πώς μπορεί μια παρθένα ή μια κυρία να γίνει ένας άγιος μάρτυρας; Κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας άγιος! Σε ξένες γλώσσες λένε «μάρτυρας» [ αραβική είναι Shahid ] και στη γλώσσα του πρωτοτύπου είναι «μάρτυρας». Ένας μάρτυρας είναι εκείνος που μαρτυρεί και ένας μάρτυρας είναι αυτός που είναι έτοιμος να πεθάνει για χάρη του Χριστού!

Στη σημερινλη εποχή , αυτός που ζει εμπρακτα το Χριστιανισμό ειναι μαρτυρας γιατί με τη ζωή του δείχνει το Χριστό. Αυτό βρίσκεται στο Ευαγγέλιο που ακούσαμε σήμερα, το οποίο λέει ότι στο τέλος της φράσης, «Αυτός που ζεί και διδάσκει ονομάζεται μεγάλος στη Βασιλεία των Ουρανών." Δεν αρκεί να διδάξει κάποιος το Χριστιανισμό. Δεν είναι αρκετό για κάποιον να διδάξει και να κηρύξει και τα τροπάρια . Πρέπει να ζήσει τις λέξεις που διαβάζει και ψάλλει.

Κάποιος που διδάσκει πρέπει να τα ζεί, αυτά που διδάσκει, διαφορετικά θα αναπτύξει σχιζοφρένεια, γιατί άλλα λέει και άλλα ζεί .

Ένας άγιος μάρτυρας είναι αυτός που πιστεύει και ζει και ενσαρκώνει με την πίστη του, και έτσι ο Θεός τον κάνει Άγιο με τη χάρη Του. Τον γιορτάζουμε και τον θυμόμαστε και θα μεσιτεύει για μας στο Κύριο, Αμήν.



μετάφραση: http://ahdoni.blogspot.com/


πηγή: http://araborthodoxy.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου