Σελίδες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Άγνωστοι και ''παράξενοι'' Άγιοι της Ορθόδοξης εκκλησίας, που σίγουρα δεν γνωρίζουμε...


Ξεφυλίζοντας ένα παλιό τέυχος απο το πολύ καλό μηνιαίο περιοδικό Τρίτο Μάτι (τεύχος 154) έπεσε το μάτι μου στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Β. Μπακούρου '' Ο Συνοδικός Όρος κατά του εθνοφυλετισμού: Η απάντηση της Ορθόδοξης παράδοσης στο σύγχρονο πρόβλημα του εθνικισμού''.

Σε αυτό το άρθρο είδα αγίους της Ορθόδοξης εκκλησίας άγνωστους στο ευρύ κοινό αλλά και πολύ παράξενους, όπως ο Άγιος Χριστόφορος ο κυνοκέφαλος που φαίνεται στην εικόνα, αγίους που ξεπερνάνε τα Ελληνικά όρια και φτάνουν σε χώρες πολύ μακρινές που κανείς δεν περίμενε πως θα υπήρχαν εκεί χριστιανοί ορθόδοξοι πόσο μάλλον άγιοι της ορθόδοξης παράδοσης.

Μερικούς από τους οποίους θα παρουσιάσουμε αμέσως...




1. Άγιος Χριστόφορος ο Κυνοκέφαλος:

Εδώ τιμάται ένας άγιος απο μια βάρβαρη φυλή, πιθανό της Γεδρωσίας, όπου τα μέλη της φυλής αυτής είχαν την τάση να παραμορφώνουν τα πρόσωπα τους. Το κεφάλι σκύλου ίσως να είναι συμβολική απεικόνιση.







2. Άγιος Πέτρος ο Εσκιμώος (Αλεούτιος):

Ήταν μαθητής του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο για την πίστη του. Η ομάδα των ιθαγενών γύρω από τον Γερμανό αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων απέναντι στην αυθαιρεσία των αποικιοκρατών.








3. Άγιος Μητροφάνης ο Τσιανγκ τσουνγκ:

Ευγενής μορφή, από τους πρωτεργάτες της ορθόδοξης εκκλησίας της Κίνας, σφάχτηκε ανηλεώς με το ποίμνιο του κατά την εξέγερση των Μπόξερς, με το επιχείρημα πως ήταν υποχείριο των αποικιοκρατών και προωθούσε θρησκεία ξένη προς τον Κινεζικό λαό.
Άλλος ένας Κινέζος άγιος ήταν και ο Γουά.






4. Άγιος Πατρίκιος ο Κέλτης:

Πρόκειται για τον εθνικό άγιο των Ιρλανδών που σήμερα τιμάται από όλους τους Χριστιανούς. Καταπληκτική προσωπικότητα ασκητή και αναμορφωτή. Κατά την παράδοση οδήγησε όλα τα φίδια έξω από την Ιρλανδία.






5. Άγιος Αχμέτ ο κάλφας, ο Τούρκος:

Νεομάρτυρας που αγάπησε τον Χριστό από την υπηρέτρια του. Δήλωσε με θάρρος στους ομοεθνείς του ότι η Χριστιανική πίστη είναι η αληθινή και τότε μαρτύρησε. Χάρις αυτόν το όνομα Αχμέτ είναι πλέον Χριστιανικό.







6. Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας ή νέγρος:

Τρομερός ληστής της ερήμου και δολοφόνος, μετανόησε και έγινε απλός ταπεινός μοναχός. Υπόμεινε ακραίες ρατσιστικές διακρίσεις από πολλούς συν ασκητές του.

http://anoixti-matia.blogspot.com
http://periergaa.blogspot.com/


4 σχόλια:

  1. Χαίρετε. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
    Επιτρέψτε μου μόνο να παρατηρήσω ότι στη δεύτερη κινέζικη εικόνα απεικονίζεται η αγία Ία (όχι άγιος Ουά), δασκάλα, που βασανίστηκε μέχρι θανάτου συγχρόνως με τον άγ. Μητροφάνη (222 είναι συνολικά οι άγιοι εκείνου του διωγμού στο Πεκίνο, το 1900).
    Επίσης, ο άγ. Μωυσής ο Αιθίοπας, κατά τη γνώμη μου, είναι υπερβολή να πούμε πως έπεσε θύμα ρατσισμού. Κάποια στιγμή, λέει το Γεροντικό, για να τον δοκιμάσουν κάποιοι γέροντες τον έβρισαν ως "μαύρο", γενικά όμως τον σέβονταν πάρα πολύ στην αιγυπτιακή έρημο, όπου ασκήτεψε (εκτός αν το άρθρο γράφει άλλα περιστατικά ρατσισμού, που αγνοώ). Είναι ένας μεγάλος άγιος, με άφθορο λείψανο. Δείτε γι' αυτόν εδώ: http://o-nekros.blogspot.com/2011/08/moses-black-saint-teacher.html.
    Τέλος, ο κυνοκέφαλος άγιος είναι ο γνωστός άγ. Χριστόφορος, που το όνομά του φέρουν όλοι οι Χριστόφοροι. Γιγαντόσωμος βάρβαρος, ίσως όντως από φυλή που παραμορφώνονταν - το κεφάλι σκύλου συμβολίζει μάλλον την ασχήμια του (ή κατ' άλλους την ΟΜΟΡΦΙΑ του, που ακυρώνεται στην εικόνα από την ταπείνωση του αγίου). Μαρτύρησε από τους Ρωμαίους.
    Εύχομαι οι άγιοι να σας προστατεύουν. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστουμε για τις παρατηρησεις σας...ενδιαφερουσες ....απλα θα θελαμε τις πηγες σας.....δηλαδη με βασει πια στοιχεια στηριζετε τις αποψεις σας.....εμεις θα το ψαξουμε!!! ναστε καλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΥΣ ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΑΓΙΟΣ ΑΦΟΥ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ. ΣΩΣΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Άγιος Χριστοφόρος περιγράφεται και εικονίζεται πολλές φορές και ως κυνοκέφαλος (δείτε και: Άγιος Σκύλος Αντρωνίου), προφανώς λόγω της σύνδεσής του με το έθνος των Σκυλοκεφάλων. Για τους κυνοκέφαλους, ανθρώπους δηλαδή με κεφάλι σκύλου, κάνουν λόγο και οι Ηρόδοτος και Ησίοδος. Παρόμοιος θρύλος υπήρχε και στην Ασία, αφού συναντάται σε κινεζικά κείμενα του 6ου αιώνα. Οι φήμες περί σκυλοκέφαλων ή κυνοκέφαλων μάλλον οφείλεται στις περιορισμένες γνώσεις που υπήρχαν για τις περιοχές της Ασίας. Ο Στράβωνας στα γεωγραφικά του κάνοντας σχόλιο για τις τερατολογίες των παλαιοτέρων του, αναφέρει τους μεγαλοκέφαλους του Ησίοδου, τους στεγανόποδες του Αλκμάν, τους μονόφθαλμους και κυνοκέφαλους του Αισχύλου. Αργότερα και ο Κλαύδιος Πτολεμαίος κάνει λόγο για κυνοκέφαλους και μονόποδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή