Σελίδες

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΣΕΡΒΟΥ ΠΡΩΘΙΕΡΕΑ





Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, σε ένα λόφο πάνω από την πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, υψώνεται μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, η οποία κτίστηκε πριν μερικά χρόνια, επειδή οι εκεί Σέρβοι δεν τολμούσαν, για λόγος της άσχημης κατάστασης ασφαλείας, να πάνε στη σερβική εκκλησία που βρίσκεται στο νότιο μέρος αυτής της πόλης, την οποία οι εκεί Αλβανοί βεβήλωσαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν. «Ο σερβικός λαός χρειάστηκε να έχει δική του εκκλησία κοντά του, στο βόρειο μέρος του Κοσσυφοπεδίου, και άσχετα από τους δύσκολους καιρούς και από την ανέχεια, αυτή η εκκλησία ακτινοβολεί σήμερα το φως της ομορφιάς και της πνευματικότητας»,- λέει, για το Σταθμό μας, ο πρωθιερέας σταυροφόρος Milija Arsović, ο οποίος μιλάει και για την τύχη των σερβικών ιερών ναών στο Κοσσυφοπέδιο και για τη ζωή των εκεί Σέρβων γενικά. Με τον αρχιμανδρίτη Μιλιγια Αρσοβιτς συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι Ljiljana Sinđelić Nikolić και Vukomir Petrić.

Ο π. Milija γεννήθηκε στο νότιο μέρος του Κοσσυφοπεδίου, που λέγεται Μετοχία, στο γραφικό τοπίο μεταξύ του Πεκίου και της Κλίνας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, παντρεύθηκε και έγινε ιερέας. Μας λέει ότι είναι ιερέας εδώ και 20 χρόνια. Ήταν μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του, και μαζί με το σερβικό λαό, στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου κατά τους πιο δύσκολους καιρούς, κατά τις πιο φοβερές στιγμές, αλλά και κατά τις ωραίες στιγμές. «Θεέ μου αγαπητέ, όταν θυμηθώ πόσες συμφορές είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο Κοσσυφοπέδιο, πόσα τραγικά συμβάντα...Το έτος 1999 καταστράφηκαν και βεβηλώθηκαν 153 σερβικές εκκλησίες και μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο»,- λέει ο συνομιλητής μας, αναφέρομενος στην εποχή κατά την οποία οι Αλβανοί εξτρεμιστές έκαναν επιθέσεις σε βάρος του εκεί σερβικού λαού, διώχνοντάς τον από τις εστίες του στο Κοσσυφοπέδιο και πυρπολώντας τα σερβικά ιερά προσκυνήματα.

«Κατά τα 12 περασμένα χρόνια έμενα, μαζί με τα μέλη της οικογενείας μου, στις κωμοπόλεις Zubin Potok, Leposavić και Zvečan, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στην πόλη Kosovska Mitrovica για να είμαι μαζί με το λαό μου, πλάι στα ιερά προσκυνήματά μας, που αποτελούν το θεμέλιο κάθε καλού, κάθε σερβικού, κάθε πεπολιτισμένου και αξιοσήμαντου για το σερβικό λαό και για το σερβικό κράτος. Βρισκόμαστε στο λόφο Zvečansko brdο, στον οποίο τα μέλη της σερβικής βασιλικής δυναστείας των Nemanjić, δημιουργούσαν το μεσαιωνικό σερβικό κράτος»,- λέει ο Milija Arsović, και προσθέτει ότι στη θέση της σημερινής εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Δημήτριο προϋπήρχε μια παλιά εκκλησία.

«Κάποτε, η πόλη Kosovska Mitrovica είχε τον δικό της ιερό ναό αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο, λίγο πιο πάνω από τη νέα εκκλησία, στην κορφή του λόφου. Όμως, αυτή η εκκλησία κατεδαφίστηκε. Η πόλη Mitrovica πήρε όνομα από τον Άγιο Δημήτριο. Η νέα εκκλησία κτίστηκε πρόσφατα επειδή η εκκλησία του Αγίου Σάββα, που βρίσκεται στο νότιο μέρος της πόλης Μιτρόβιτσα, όπου ζουν κυρίως Αλβανοί, πυρπολήθηκε στις 17 Μαρτίου του 2004. Αυτή η εκκλησία είναι τώρα κατοχυρωμένη και περιμένουμε καλύτερες μέρες για την ανακαίνισή της, για να μπορέσει αυτός ο ιερός ναός να ξαναδεχτεί τους πιστούς»,- λέει ο π. Milija, και προσθέτει ότι ο εκεί σερβικός λαός έδειξε, όλα αυτά τα χρόνια, πως είναι ιδιαίτερα ευσεβής, βοηθώντας την ανάπτυξη της νέας εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και την ανακαίνιση των κατεστραμμένων. Επίσης, ο πατήρ Milija υπενθυμίζει ότι αυτές οι εκκλησίες δεν είναι μουσεία, κτίρια που μαρτυρούν για την πάροδο του χρόνου, αλλά είναι ζωντανές εκκλησίες, στις οποίες τελούνται Θείες Λειτουργίες, στις οποίες έρχεται ο πιστός λαός.
  
«Επιθυμώ να τονίσω, και μ’αυτήν την ευκαιρία, ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο είναι ιερά προσκυνήματα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και το ξέρουν όλοι οι ξένοι που έρχονται στο Κοσσυφοπέδιο, και όχι κάποια ‘κοσοβάρικη πολιτιστική κληρονομιά’. Εμείς οι Σέρβοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε στα δικά μας χώματα, ότι οι εκκλησίες είναι δικές μας, και ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έδιωχναν συνεχώς τους Σέρβους, αλλά ότι αυτοί πάντα γύριζαν πίσω στις αιώνιες εστίες τους.

Ακόμα και σήμερα, οι πολυάριθμες εκκλησίες και τα ένδοξα μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο μαρτυρούν ότι αυτή η επαρχία ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι σερβική γη. Πάντα λέω ‘Δόξα τω Θεώ, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ο Θεός είναι μαζί μας, και ο σερβικός λαός το ξέρει, επειδή, όπως βλέπετε, στο Κοσσυφοπέδιο γεννιούνται όλο και περισσότερα σερβικά παιδιά. Για μένα αυτό το γεγονός αποτελεί πραγματική χαρά και ομορφιά της ζωής»,- κατέληξε ο πρωθιερέας σταυροφόρος Milija Arsović.


http://glassrbije.org
Proskynitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου