Σελίδες

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Άγιος Πορφύριος, από τον π. Ανανία Κουστένη






Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του πατρός Ανανία Κουστένη για τον Αγιο Πορφύριο.

Έλεγε ο γέροντας Πορφύριος: Βρε, τώρα που ‘μαι γεροντάκι και μέσα σ αυτό το σώμα, τι να κάνω κι εγώ, που πονάω αφόρητα; που δυσκολεύομαι; Φτάνω στο αμήν; Νιώθω το κεφάλι μου, να ναι σ ένα τηγάνι γεμάτο λάδι βραστό. Κι εκεί να τηγανίζομαι γιατί είχε καρκίνο στον εγκέφαλο. και τόσα άλλα. Χωρίς νεφρά, χωρίς το να ……. Ε, βρε, όταν θα βγω απ αυτό το κουφάρι, τότε θα ‘μαι μαζί με όλους σας. Δεν θα κουράζομαι τότε. Θα τρέχω. Θα σας αγαπώ και δεν θα σας αφήνω ποτέ, μα ποτέ.

Όλοι οι Άγιοι και οι ήρωες και οι ευλαβείς και ευσεβείς είναι μαζί μας περισσότερο κι από τότε, που τους βλέπαμε, που ταν ορατοί και μας πρόσφεραν τόσα πολλά και τόσα καλά. Μεγαλεία έχει η Εκκλησία! Άλλα δεν τους βλέπομε εμείς, παρότι είναι κοντά μας, γιατί δεν έχουνε σώμα το ακούμπησαν στη γη το σώμα, να ξεκουραστεί, μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία γι αυτό και λέμε στο Πιστεύω Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών. Κι εννοείται νεκρών σωμάτων γιατί οι ψυχές είναι αθάνατες και δεν πεθαίνουνε. Είναι το αθάνατο στοιχείο. Δεν πεθαίνουν. Απλά βγαίνουν από το σώμα και το αφήνουν χωρίς αυτές και τότε το σώμα, τι κάνει; Ως χώμα, που είναι, πέφτει στη γη, εξ ης ελήφθη και ονομάζεται πως; Πτώμα. Η γλώσσα μας είναι ιερή και αγία και σημαντική της αληθείας. Έτσι, λοιπόν, Είναι μαζί μας οι Άγιοι και οι πεθαμένοι γι αυτό και στη Θεία Λειτουργία κάνουμε προσκλητήριο, αφού είναι το Μυστικό Δείπνο του Χριστού, προσκλητήριο ζώντων και νεκρών. 

Όλων των ζώντων χριστιανών της γης και προσφέρεται η Θεία Λειτουργία και υπέρ της οικουμένης και υπέρ πάσης πνοής και υπάρξεως. Αφού ο Χριστός έσαρκώθη κι επήρε πάνω Του όλη την ανθρώπινη φύση. Άλλα και την προσφέρομε και υπέρ πάντων των αποθαμένων. Από την Παναγία εν πρώτοις, εξαιρέτως, αυτό σημαίνει, προσφέρομε τη Θεία Λειτουργία Υπέρ της Παναγίας Άχραντου και μετά, υπέρ όλων των αγίων και υπέρ όλων των αποθαμένων και τι έχομε στο Άγιο δισκάριο, που βγάζει ο ιερεύς κατά τη Μεγάλη Είσοδο; Έχομε όλη την Εκκλησία. Τον ουρανό και τη γη. Ο Χριστός, ο αμνός του Θεού, εν μέσω Θεών, θεουμένων κατά χάριν, που λέει ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στην Παναγία, στους αγγέλους και στους Αγίους, και μπροστά στον αμνόν, δεξιά και αριστερά οι μερίδες των ζώντων και των τεθνεώτων. Τι είναι το Άγιο δισκάριο; Ο ουρανός και η γη. Η Εκκλησία. Η επί γης άκτιστος η επί γης άκτιστος Εκκλησία και η ουράνια, η οποία είναι μία. Μία ποίμνη γέγονε αγγέλων και ανθρώπων και μία Εκκλησία.


ευχαριστούμε το Παναγιώτη Κακάμπουρα για την αποστολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου