Σελίδες

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

13 του μηνός Νοεμβρίου μνήμη του Αγιου Ιωάννη του Χρυσοστόμου





Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Φεύγομε απ’ τις 12, τώρα, και πάμε στις 13 του μηνός γιορτάζει ο χρυσός Άγιος ο κολοσσός της Εκκλησίας μας ο Δημοσθένης της Εκκλησίας μας ο ρήτωρ των ρητόρων ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ο χρυσούς την γλώτταν, χρυσούς και την καρδίαν μεγάλη υπόθεση ο Άγιος Ιωάννης. Κάποτε, ένας Άγιος, αφού ο Άγιος Ιωάννης είχε κοιμηθεί, ζήτησε από τον Θεό να δει τον Άγιο Ιωάννη. Κι ο Θεός τον έφερε στην άλλη ζωή, με παράδοξο τρόπο τον ήρπαξε, λοιπόν και εκείνος έψαχνε στην άλλη πλάση τον Άγιο Ιωάννη και τον ρωτά ένας ουράνιος: Τι ψάχνετε, δέσποτα; Τι θέλετε; Θέλω τον Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννην. 

Χρυσόστομος ονομάσθη τον 6ο αιώνα από τους Φράγκους. Θέλω τον Ιωάννην της Κωνσταντινουπόλεως και λέει: Αυτόν δεν μπορείτε να τον δείτε, πάτερ γιατί είναι εκεί όπου η Αγία Τριάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος απ’ τον Άγιο. Κι από κείνον άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη, τον 12ο αιώνα, να μαλώνουν μεταξύ τους, ποιος είναι μεγαλύτερος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Άγιος Γρηγόριος η ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας. Είναι ο μεγαλύτερος ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και ο ερμηνευτής των γραφών και δη των δυσκολοτάτων επιστολών του Αγίου αποστόλου Παύλου όταν ο διάκονος του Πρόκλος πήγαινε, μετέπειτα έγινε και διάδοχος του, πολύ αργότερα, να τον φωνάξει, άκουσε να μιλάει ο Άγιος και βάζει το ματάκι του στην κλειδαριά και τι βλέπει; Τον Άγιο να γράφει και στ αφτί του να είναι ο απόστολος Παύλος και να του υπαγορεύει και να του ερμηνεύει την εξήγηση των επιστολών του. Τέτοιος ρήτορας δεν θα περάσει! και έμεινε στους αιώνες θρυλικός και παινεμένος ο Άγιος και οι άνθρωποι της εποχής του εθαύμασαν δύο πράγματα στον Άγιο Ιωάννη: Τη δύναμη του λόγου του και τι αλλο; Τη δύναμη του χαρακτήρος του. 

Τη δύναμη του λόγου του, πάει η ώρα, και τη δύναμη του χαρακτήρος του! και φέτος γιορτάζουμε τα 1600 χρόνια από την κοίμηση του εκοιμήθη 14 Σεπτεμβρίου 407 στα Κόμανα του Πόντου μέσα στο ναό του Αγίου μάρτυρος Βασιλίσκου. Κι οι τελευταίες λέξεις που προέφερε ήταν: "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν" γιορτάζουμε τα 1600 χρόνια, γι αυτό και μεθαύριο Δευτέρα, στην εκπομπή Ψυχή μου, την εικόνα σου φύλαξε, 10 η ώρα με 12, όπως κάθε Δευτέρα, θα έχουμε αφιέρωμα στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, δίωρο, καθώς και την πάρα πάνω Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, συνέχεια του αφιερώματος για τον ίδιο Άγιο γιατί του οφείλουμε πολλά του Αγίου Ιωάννου και ως έλληνες του οφείλουμε πολλά γιατί είναι εκείνος, ο όποιος, μαζί με τον Ανθέμιο, τον πρωθυπουργό του Αρκαδίου, και με άλλους, έσωσαν τη Ρωμιοσύνη, την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, από τη μεγάλη μετανάστευση των λαών —σας παρακαλώ, παιδιά— και από τη βαρβαρότητα, έσωσαν με δύο μέσα με την ορθοδοξία και με το Ελληνικόν αίσθημα, λέει ο Κωνσταντίνος Άμαντος, ο μεγάλος αυτός ιστορικός μας με την ορθοδοξία και με το Ελληνικόν αίσθημα! γιατί, τι έκανε ο Άγιος; Επήρε την Ελληνική γλώσσα την οποία κατείχε, δεν γνώριζε καμιά άλλη , δεν ήξερε άλλη καμία, τον έφτανε να εκφραστεί, και τι την έκανε τη γλώσσα την Ελληνική; Ουράνια! Ουράνια! 

Αποθεώθηκε η Ελληνική γλώσσα με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, και τους άλλους, βέβαια, αλλά με τον Άγιο έφτασε στο άκρον άωτον. Του χρωστάμε, λοιπόν, πολλά του Αγίου , αλλά η ώρα δεν έχει έλεος και τον αισθανόμεθα τον Άγιο γιατί είναι και αμαρτωλών εγγυητής και προστάτης και καθώς εμείς οι κληρικοί διαβάζουμε ευχές, πολλές φορές, αφέσεως και συγχωρήσεως, μας έρχεται στον νου ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και κάποιοι από μας τον αναφέρουν, κατά την ανάγνωση της ευχής, και ονομαστικώς είναι αμαρτωλών εγγυητής. Κι εγλύτωσε την ανθρωπότητα και από της φιλαργυρίας τον πικρόν χειμώνα είδατε τι τραβάμε με τη φιλαργυρία τώρα, ε; Είδατε τι γίνεται στην Κρήτη; για τα λεφτά! για τα λεφτά! Ας μαθαίνομε εμείς οι παράγοντες της αγωγής, και όλοι είμεθα παράγοντες αγωγής, ας μαθαίνουμε τους τροφίμους της αγωγής, τουλάχιστον, ένα πράγμα: να μην αγαπάνε τα λεφτά να μην λατρεύουν τα λεφτά να τα χρησιμοποιούν, χρήμα αυτό σημαίνει, χρώμαι τινί, χρησιμοποιώ, και είναι με δοτική, για να δίνουμε και να τα παίρνομε τι λένε οι σοφοί Άραβες; 

Έχομε για να δίνομε και δίνομε για να παίρνομε μην γίνουν κειμήλια τα λεφτά. Από το κείμαι, κείνται αλλά είναι χρήματα να είναι χρήματα να τα χρησιμοποιούμε και να μην μας χρησιμοποιούν έτσι λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο χρυσούς την γλώτταν, χρυσούς και την καρδίαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου