Πασίγνωστος είναι ο Μανταμάδος για το μεγάλο προσκύνημα του Ταξιάρχη του. Η εκκλησία του Αγίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' το χωριό, σ' ένα ανοιχτό, ολόφωτο χώρο από ελιές και πεύκα. Ο αρχικός ναός χτίστηκε πριν από το 1700. Το 1879 ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων. Το εικόνισμα του Αγίου είναι ανάγλυφο, κατασκευασμένο από άγνωστο υλικό. Ο θρύλος αναφέρει ότι το φιλοτέχνησε ένας μοναχός, από πηλό και αίμα. Στην περιοχή υπήρχε παλιό μοναστήρι. Σε μια επιδρομή τους Σαρακηνοί πειρατές έσφαξαν τους μοναχούς. Γλίτωσε μονάχα ένας που είχε σκαρφαλώσει στη στέγη. Οι Αγαρηνοί τον κυνήγησαν. Αλλά όταν τον πλησίασαν είδαν μπροστά τους να έρχεται μια μανιασμένη θάλασσα που απειλούσε να τους καταπιεί. Τρομαγμένοι άφησαν τον καλόγερο και έφυγαν. Ο μοναχός, που απέδωσε τη σωτηρία του στον Ταξιάρχη, μάζεψε πηλό και με το αίμα των σκοτωμένων συνάδελφων του έφτιαξε το εικόνισμα του Αγίου.
Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Ιδιαίτερα τον σεβόταν οι Τούρκοι για τα πολλαπλά του θαύματα. Φορούσε σιδερένια παπούτσια και έτρεχε παντού να προστατεύσει τους χριστιανούς. Η μορφή του εβένινου εικονίσματος πείθει ότι είναι έργο μιας φλογερής πίστης, ενός απλού ανθρώπου. Το σκοτεινό πρόσωπο είναι γεμάτο δύναμη καθώς προβάλλει μέσα απ' το αστραφτερό ασημένιο πλαίσιο. Ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου είναι το μοναδικό ανάγλυφο, εικόνισμα της Λέσβου. Ακόμα και σήμερα οι προσκυνητές τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη μοναδική εικόνα. Άλλοτε αντικρίζουν το πρόσωπο του Αγίου πολύ άγριο και απόμακρο και άλλοτε πολύ ήρεμο και οικείο, πιστεύοντας ό,τι κατά αυτό τον τρόπο ο Άγιος προσπαθεί να τους περάσει διάφορα μηνύματα.
Στην εκκλησία του Αγίου φυλάγεται, σαν εθνικό και θρησκευτικό κειμήλιο, ο αρχιερατικός σάκος του εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε. Τον σάκο αυτό αγόρασε σε δημοπρασία ο μανταμαδιώτης μητροπολίτης Πορφύριος Φωτιάδης ο οποίος κατά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη ήταν Πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων. Μετά τον θάνατό του οι συγγενείς του τον δώρισαν στο Προσκύνημα. Υπάρχουν ακόμα, παλιό χρυσοκέντητο επιτραχήλιο του 1656, παλιά ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία. Ανάμεσα στις εικόνες του ναού, αρκετές είναι του 16ου αιώνα. Η πηγή απ' την οποία αναβλύζει τα αγίασμα, θεωρείται απ' τις πιο αρχαίες της Λέσβου. Στο προσκύνημα υπάρχει και ο τάφος του μητροπολίτου Πορφυρίου με εντοιχισμένη πλάκα.
Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων και παίρνει μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα.
Χιλιάδες πιστών συρρέουν απ' όλα τα μέρη του νησιού με τις τεράστιες λαμπάδες τους και τα αναθήματά τους για να ευχαριστήσουν τον Άγιο. Το Πανηγύρι συνδέεται και με το αρχαιολατρικό έθιμο της ζωοθυσίας.
Το ζώο σφάζεται αφού ευλογηθεί απ' τον παπά, πράο, χωρίς να προβάλλει καμία αντίσταση!
Το έθιμο δείχνει πόσο παλιά είναι η λατρεία του Αγίου. Η εκκλησία γιορτάζει και στις 8 Νοεμβρίου.
αφιερώματα απο τους βοσκούς στον Αγιο Ταξιάρχη
http://www.zoiforos.gr/ για το κείμενο
Θα προσθέσω οτι αρκετοί προσκυνητές απο την περιφέρεια της Καλλονής και την Μυτιλήνη πηγαίνουν στον πανηγύρι του Ταξιάρχη με τα πόδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ακούσει για τον Ταξιάρχη στις Μανταμάδες Λέσβου και ότι αλλάζει η μορφή του ανάλογα με τις διαθέσεις του προσώπου που τον πλησιάζει. Ας έχουμε τη προστασία του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως αυτό το έθιμο με το σφαγιασμό των ζώων δεν είναι ένα είδος αιματηρής θυσίας των αρχαιοελληνικών χρόνων;
ΜΕΛΆΝΗ
νίκης φορος....πράγματι έχεις απόλυτο δίκιο, παράληψη μας που δεν το αναφέρουμε...ευχαριστούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήη επιστροφή μας από τον Ταξιάρχη καθυστέρησε περί την μια ώρα επιπλέον λόγω του κόσμου στο δρόμο που ανέβαιναν με τα πόδια στον Άγιο που από την Μυτιλήνη απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα…και ο δρόμος κρατεί περί τις 9 ώρες
Μελάνη έχεις και συ δίκιο....όντως όλοι που τον έχουμε επισκεφτεί και προσκυνήσει έχουμε αντιλήφθη την αλλαγή του χρώματος στο πρόσωπο Του....πολλά τα θαύματα Του...πολλά και τρομερά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτο έθιμο με το ταύρο ας το δούμε απλά ...ως προσφορά φαγητού στους κουρασμένους προσκυνητές...δεν νομίζω ότι έχει άλλη διάσταση πια το έθιμο...
αν υπάρχει δεν το γνωρίζουμε!
Ευχαριστούμε για την επίσκεψη και ευχόμαστε να σε φιλέψαμε λίγο…
Ωραίο το φίλεμά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίστε καλοί οικοδεσπότες.
Καλή συνέχεια...
ΜΕΛΆΝΗ
Υ.γ. Ένας ή περισσότεροι είστε! Το λέω γιατί χρησιμοποιήσατε πληθυντικό "ευχαριστούμε", "ευχόμαστε"...ενώ η ανάρτηση είναι από MHTSOS.
δυάς εν μονάδι..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ο καλός.... καλοδεχούμενος
Μήτσο δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει ένα θαύμα που έκανε ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου(μαζί και οι Αγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη)και ανάστησαν σχεδον έναν ετοιμοθάνατο φίλο του πατέρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα στις αναρτήσεις:http://salograia.blogspot.com/2009/09/blog-post_19.html(Ο Ζωντανος Αρχάγγελος του Μανταμάδου)
...............................
http://salograia.blogspot.com/2009/09/blog-post_25.html(Μικρή συνέχεια στην Ιστορία με τον Αρχάγγελο)
σευχαριστούμε πολύ για την μαρτυρία....
ΑπάντησηΔιαγραφήτην ευλογία Του να έχουμε!!