Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ο ιερέας των λεπρών - Η πραγματική ιστορία............

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της Αγγλίδας Victoria Hislop, το οποίο γυρίστηκε με μεγάλη επιτυχία σαν σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση.


Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.

Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από τα κελιά τους την ψαλμωδία, κι άλλοτε την σκέπαζαν με τα βογκητά τους κι άλλοτε με τις κατάρες τους. Ο ιερέας όμως ξαναπήγε. Στην δεύτερη τούτη επίσκεψη ένας από τους ασθενείς πρόβαλε θαρρετά στο κατώφλι του ναού.

- Παπά, θα κάτσω στην Λειτουργία σου μ' έναν όρο όμως. Στο τέλος θα με κοινωνήσεις. Κι αν ο Θεός σου είναι τόσο παντοδύναμος, εσύ μετά θα κάμεις την κατάλυση και δεν θα φοβηθείς τη λέπρα μου.

Ο ιερέας έγνευσε συγκαταβατικά. Στα κοντινά κελιά ακούστηκε η κουβέντα κι άρχισαν να μαζεύονται διάφοροι στο πλάι του ναού, εκεί που ήταν ένα μικρό χάλασμα, με λιγοστή θέα στο ιερό. Παραμόνευσαν οι χανσενικοί στο τέλος της Λειτουργίας κι είδαν τον παπά δακρυσμένο και γονατιστό στην Ιερή Πρόθεση να κάνει την κατάλυση.


Πέρασε μήνας. Οι χανσενικοί τον περίμεναν. Πίστευαν πως θά ʼρθει τούτη τη φορά ως ασθενής κι όχι ως ιερέας. Όμως ο παπάς επέστρεψε υγιής και ροδαλός κι άρχισε με ηθικό αναπτερωμένο να χτυπά την καμπάνα του παλιού ναΐσκου.

Έκτοτε και για δέκα τουλάχιστον χρόνια η Σπιναλόγκα είχε τον ιερέα της. Οι χανσενικοί αναστύλωσαν μόνοι τους της εκκλησία και συνάμα αναστύλωσαν και την πίστη τους. Κοινωνούσαν τακτικά και πάντα κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης, για να βεβαιωθούν πως το "θαύμα της Σπιναλόγκα"συνέβαινε ξανά και ξανά.

To 1957, με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και την ίαση των λεπρών, το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί ερημώθηκε. Μόνο ο ιερέας έμεινε στο νησί ως το 1962, για να μνημονεύει τους λεπρούς μέχρι 5 χρόνια μετά το θάνατό τους.


Ιδού, λοιπόν, ένας σύγχρονος αθόρυβος ήρωας, που δεν τιμήθηκε για το έργο του από κανέναν, και που -αν προσέξατε- δεν παραθέσαμε το όνομά του γιατί απλά δεν το γνωρίζουμε! Το γνωρίζει όμως -σίγουρα- ο Θεός! Κι αυτό μας αρκεί!

απο mail....

3 σχόλια:

 1. Όνομα του ιερέα, περισσότερα στοιχεία (καταγωγή που ιερουργούσε ποιά είναι η πορεία του, πέθανε; κλπ).

  Καμιά φορά δημιουργούνται και μύθοι γι αυτό πρέπει να υπάρχουν στοιχεία τεκμηρίωση.

  Εκτός και αν είναι μια διδακτική παραμυθία , αλλά όχι αληθινή ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ιερέας ήταν μοναχός από ένα μοναστήρι κοντά στην Ελούντα (Ι.Μ. Φανερωμένης Ιεράπετρας), ονόματι πατήρ Χρύσανθος Κατσουλογιαννάκης. Γεννήθηκε το 1893 και εκαρη μοναχός το 1911. Αξίζει να ειπωθεί ότι πήγε εθελοντικα στη Σπιναλόγκα για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Απέκτησε δικαίως τη φήμη Αγίου και πέθανε το 1972.

   Υ.Γ. Το ψάξιμο πάντα βοηθάει.

   Διαγραφή
 2. Ἐδῶ ὁλόκληρος Χριστὸς ἦρθε στὸν κόσμο καὶ θαυματούργησε καὶ μαρτύρησε, ἀλλὰ καὶ ἀναστήθηκε, καὶ αὐτοὶ ποὺ ἀναζητοῦν ἀποδείξεις δὲν θέλουν νὰ πιστέψουν, ἁπλῶς διαλέγονται· κοινῶς: ψάχνουν ἀφορμὴ νὰ διαφωνήσουν καὶ νὰ διοχετεύσουν τὸ κενό τῆς ψυχῆς τους.
  Τὶ κρίμα;

  Τὸ θέμα εἶναι ὅτι ἡ πίστη δὲν προϋποθέτει τὴν ἀπόδειξη, ἀλλὰ τὴν πρόθεση/προαίρεση.
  Ὁ Θεὸς νὰ μᾶς ἐλεήσει ὅλους καὶ αὐτοὺς.

  Χριστὸς ἀνέστη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.