Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ο πατήρ Παντελεήμων (Farah), ηγούμενος της Μονής Χαματούρα του Λιβάνου. μιλάει για την ανάγνωση της Βίβλου!!

Μεταφέρουμε σε ελεύθερη μετάφραση την ομιλία του πατρός Παντελεήμονα ηγούμενου της μονής Χαματουρα του Λιβάνου, Ο πατήρ είναι μια μεγάλη μορφή στην Ορθοδοξία και έχει μαθητεύσει στο Αγιον Όρος κοντά σε Άγιους Γέροντες όπως το Παππούλης Παισιος και ο Γέροντας Ισαάκ και είναι από τους πνευματικούς που μαζί με τον Σεβασμιότατο Εφραιμ της Τριπόλεως του Λιβάνου, αποτελούν την ελπίδα της αναγέννησης της Ορθοδοξίας στη πολύπαθη περιοχή του ευλογημένου Λιβάνου.

ahdoni




Δόξα Πατρί και Υιώ και Αγίω Πνεύματι, νυν και πάντα και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν.

Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να επαναλαμβάνομαι, αλλά το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας ως Χριστιανοί. Παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι παραμελούν την ανάγνωση εν γένει, και πιο συγκεκριμένα τη πνευματική ανάγνωση. Με αυτό τον τρόπο να χάσουν κάθε σύνδεση με το Χριστό και τις αλλαγές στη συμπεριφοράς τους. Δεν γνωρίζουν το πραγματική τρόπο με τον οποίο ο Κύριος Ιησούς θέλει να ζούμε , τι δίδαξε, πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν διαβάζουν την Αγία Γραφή και έτσι δεν ξέρουν τα λόγια του Κυρίου Ιησού, ακόμα κι αν είναι το ιερότερο από τα ιερά βιβλία, γιατί σ΄αυτό καταγράφονται όλα για όσα μίλησε ο ίδιος από το άγιο στόμα του όταν ήταν στη γη. Πρέπει λοιπόν να τα εντρυφήσουμε και να παραμείνουμε σε αυτά τα λόγια όσο πιο πολύ γίνεται και να προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας με σοβαρότητα και ακρίβεια, ώστε να μπορέσουμε να συμπεριφερθούμε σαν τον Χριστό και να αξίζει να φέρουμε το όνομα Χριστιανοί. Δεν είναι αρκετό να λεγόμαστε απλά Χριστιανοί ή επειδή έχουμε κάποια επαφή τυπική παραδοσιακή με την Εκκλησία του Χριστού ..

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι συγχέουν εθνικότητας, φυλής, εθνότητας και θρησκείας. Αν είστε Έλληνες , αυτό σημαίνει ότι είστε Ορθόδοξοι (επειδή η επίσημη θρησκεία στην Ελλάδα είναι η ορθόδοξη) , αλλά όχι ότι όλοι οι Έλληνες συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια αγάπη και την ίδια πίστη στο Χριστό! Αν είστε Λιβανέζοι , θα πρέπει να είστε Μαρωνίτες. Ο Χριστός δεν γνωρίζει σύνορα και δεν δίνει καμία σημασία στην φυλή ή την εθνότητα. Όταν πηγαίνουμε στις χώρες της διασποράς, αν λέτε ότι είστε από μια αραβική χώρα , αυτό σημαίνει ότι είστε μουσουλμάνοι. Δεν καταλαβαίνουν ότι θα μπορούσε να είναι από οποιαδήποτε χώρα ο Χριστιανός και από κάθε φυλή και ότι έχει μια διαφορετική ιδέα για τη ζωή , γιατί ζει βάση τη όποια σχέση με τη διδασκαλία του Χριστού , και το φαίνεται από τη ζωή σας, τη συμπεριφορά σας σε σχέση με το Ευαγγέλιο, και σχετικά με τις επιστολές των Αγίων και τη ζωή και τις διδασκαλίες τους.

Οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι είναι Χριστιανοί, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά κατά βάση για όλα είναι ψέματα, εξαπάτηση, και χαρακτηρίζονται για την αναβλητικότητα τους . Λένε στον ιερέα "την ευχή σου», αλλά δεν τον τιμούν και να μην τον αγαπούν και δεν τον δίνουν αξία , όπως αξίζει στον ιερέα του Χριστού . Όχι μόνο όσον αφορά την προσωπικότητά του ως ανθρώπου, αλλά σε σχέση με το έργο του. Στην ιερατική υπηρεσία του, διακρίνεται στο ότι μας οδηγεί στην παρουσία του Θεού και φέρνει επάνω σε μας τη χάρη και το έλεος του Κυρίου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και σε όλες τις περιστάσεις της ζωής μας. Αυτό όμως δεν το βιώνουμε πραγματικά Αυτό δε οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πως δρα ο Χριστός, όπως θα έπρεπε, γιατί δεν έχουμε μελετήσει τα λόγια του Χριστού.. Πρέπει να διαβάσουμε ξανά και ξανά μέχρι να τα απομνημονεύσουμε και να απορροφήσουμε μέχρι να μάθουμε, για να καταλάβουμε πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στη ζωη εν Χριστώ



. Υπάρχουν αδέλφια που δεν αγαπούν ο ένας τον άλλον και οι οποίοι δεν μιλούν μεταξύ τους ή να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και έτσι να λειτουργούν ως εχθροί με μαχαίρια στο λαιμό του ενός στον άλλο, ενώ ονομάζονται Χριστιανοί! Πώς συμβαίνει αυτό;! Πηγαίνουν στην εκκλησία και κοινωνούν, ενώ δρουν ως εχθροί! Συμπεριφέρονται σαν ειδωλολάτρες στην ηθική τους και τη ζωή τους, και στη συνέχεια πάνε στην εκκλησία για να κοινωνήσει σαν να είναι άξιοι Χριστιανοί! Αυτή η έλλειψη είναι λόγω της μη ανάγνωσης! Διαβάζοντας διεγείρει ο άνθρωπος το μυαλό του ,κάνει ένα άτομο να γνωρίζει και να καταλαβαίνει εν Χριστώ τα πράγματα. Κάποιος που ξέρει φέρει μεγαλύτερη ευθύνη από κάποιον που δεν ξέρει και ο οποίος είναι ανίδεος για το πώς να συμπεριφέρονται στη ζωή. Παρομοίως όσον αφορά τα πνευματικά θέματα, η γνώση από μόνη της δεν αρκεί, αλλά όταν έχετε διαβάσει την Αγία Γραφή σας πιέζει να λάβει μια ευλογημένη στάση, όπως είναι πρέπον.

Ο Απόστολος Παύλος λέει, «Είσαι ένας ναός του ζωντανού Θεού. Θα μείνω σε σένα», λέει ο Κύριος, «και θα περπατήσω ανάμεσά σας και θα είμαι Θεός σας και θα είστε λαός μου.Δεν είστε απλά μια φυλή. Είστε ο λαός του Χριστού, γιατί δέχεστε το Χριστό ανάμεσά σας και έτσι ο κόσμος σας συμπεριφέρεται σαν κάποιους για τους οποίους αυτό το όνομα δηλαδή του Χριστιανού είναι το πρέπον». «Και γι 'αυτό θα είστε διαφορετικοί από αυτούς. Ελάτε έξω από τα έθνη που δεν γνωρίζουν τη χριστιανική ζωή. Αυτή η έξοδος δεν σημαίνει απομόνωση από τον εαυτό σας, μακριά από τους ανθρώπους. Αλλά, ενώ είστε στη μέση της πόλης, μπορείτε με τη ζωή σας, πιστεύοντας και γνωρίζοντας τον Κύριο Ιησού, και θα είστε διαφορετικοί από τους άλλους μέσω των ενεργειών σας.

Επομένως, μην ενοχλείτε τους ανθρώπους όταν θέλετε να ακούσετε το ή βλέπετε τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Κάντε στο παιδί σας μια ειρηνική και ομαλή τελετή γάμου, χωρίς φωνές και φασαρίες . Οι άνθρωποι πηγαίνουν στο γάμο από χρέος, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή και αξία στις γαμήλιες δεξιώσεις. Τι ανοησία! Τι μεγάλα επιτεύγματα! Ακόμη περισσότερο, είναι αμελείς και κάνουν θόρυβο όλη τη νύχτα και ενοχλούν τους άλλους ανθρώπους, ξοδεύοντας τα χρήματά τους με αυτό το τρόπο, χωρίς να κάνει κάτι καλό με αυτό ακόμη και για τους εαυτούς τους. Έτσι, αντί να περιμένετε τους ανθρώπους να σας δώσουν δώρα και ελεημοσύνη, και να κάνετε όλη αυτή τη φασαρία με τις γιορτές και δεξιώσεις μετά το γάμο, δώστε τα λεφτα αυτά για τον τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να κάνετε ένα καλό νοικοκυριό, όπου θα είστε σε ηρεμία με τη σύζυγό σας, χωρίς την υπερηφάνεια και μεγαλείου των δεξιώσεων , που είναι έκφραση της κενότητας. Πώς μπορείτε να αρχίσετε τη ζωή σας όταν είστε στο χρέος από τα έξοδα ; Πώς μπορείτε να περάσετε όταν δεν έχετε;


Ο Χριστός ζητάει να είναι απλή η ζωή , τρυφερή , βοηθώντας ο ένας τον άλλον . Πώς μπορείς να είσαι ένας εχθρός για τους άλλους, όταν ο Κύριος σάς ζητά να προσευχόμαστε γι 'αυτούς, να τους αγαπούμε, γιατί αυτό είναι ότι πιο καλό για τη θεραπεία τους από το πειρασμό . Η αγάπη δεν είναι ένα αφηρημένο συναίσθημα, είναι μια κίνηση από μέσα σου από τον εαυτό σας προς τους άλλους. «Να οι κόρες μου και οι γιοι μου », λέει ο ισχυρός Κύριος, «και εγώ θα σας δεχτώ και θα είμαι ο Πατέρας σου, γιατί δεν έχετε δεχτεί τη κενή και ψεύτικη ζωή , αλλά επιθυμείτε να ζήσετε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού».

Μέσα σε αυτή τη αλλοτρίωση από την κοινωνία η οποία προσπαθεί να σας μολύνει, να νοθεύσει την εικόνα του Χριστού μέσα σας, να δώσετε να καταβάλουν ότι οι προσπάθειες τους είναι μάταιες , με το να επιμείνουμε στην εν Χριστώ ζωή έτσι ώστε θα είστε άξιοι να γίνουν γιοι και θυγατερες Του., «και εγώ θα σταθώ ανάμεσά σας και θα είμαι ο Πατέρας σας», « Θα είμαι ο Πατέρας σου, σημαίνει ότι θα τεθείς υπό της πλήρους προσοχή μου και δεν θα φοβάσαι τις δυσκολίες και τις κακουχίες και τις διώξεις που θα έρθουν σε σας. Πράγματι, θα επιβεβαιώσω ότι είστε παιδιά του Θεού!. Όσοι θέλουν να ζήσουν σε ευλάβεια θα διωχθούν, όπως ο Απόστολος Παύλος διδάσκει. Ο διάβολος δεν μας άφησε καθόλου, που πάντα μας πιέζει να επιστρέψουμε στην αμαρτία και να πεθάνουμε πνευματικά. Αυτός χαίρεται όταν βρίσκει το καθένα μας χωριστά από τον Χριστό και αποξενωμένοι από τον Εκείνον.

Για το λόγο αυτό ο Απόστολος λέει στο τέλος: «δεδομένου ότι έχουμε αυτά που υπόσχεται ο Κύριος, για να είμαστε οι γιοι Του, δηλαδή, ότι θα είμαστε υπό την προστασία Του, το έλεός Του, και οι κληρονόμοι των πραγμάτων Του», γι 'αυτό από φιλότιμο και ευγνωμοσύνη για Εκείνον, ας καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από κάθε μόλυνση του σώματος και του πνεύματος και ας ζούμε με το φόβο του Θεού. Ας ζήσουμε αυτή τη ζωή προσπαθώντας για την εκπλήρωση των εντολών του Θεού, όπως είναι η τοποθέτηση και η αποστασιοποίηση του εαυτού μας από κάθε ακαθαρσία στη σκέψη και στο σώμα, απομονωμένη από ό, τι ο κόσμος ρίχνει σε εμάς.



Κάθε μέρα το κακό έρχεται σε μας για να παρουσιάσει τις σκέψεις του να μας γεμίσει με αλλότριους λογισμούς . Αλλά και μείς κάθε μέρα πρέπει να θυμόμαστε την υπόσχεση που δώσαμε κατά την ημέρα της βάπτισης μας όταν είπαμε : «Αποδέχομαι τον Χριστό. Απορρίπτω το διάβολο και όλα τα έργα του». Κάθε στιγμή πρέπει να σταματήσουμε την σχέση με το πειρασμό και να πούμε : «Σε απορρίπτω , Σατανά και σε φτύνω όπως έκανε ο ανάδοχος μου έκανε κατά την κατήχηση στη βάφτιση μου και είμαι εχθρός σου, επειδή θέλω να είμαι του Χριστού». Αυτό γίνεται με το να κατέχουμε το φόβο του Θεού στην καρδιά μας, γιατί αισθανόμαστε την παρουσία Του, έχουμε την αίσθηση του ότι είναι εκεί μαζί μας. Ας κρατήσουμε απόσταση από όλα τα πράγματα που μας χωρίζουν από Αυτόν και από ας μείνουμε μακριά από κάθε τι που μολύνει τις ψυχές μας και το σώμα μας.

Ποια είναι η αρετή σας, αν αγαπάτε εκείνους που σας αγαπούν; Ή αν βοηθάτε όσους σας βοηθάνε ; Αυτή η πράξη είναι συμμετρική είναι μια απλή ανταπόδοση . Εσείς δεν κάνετε τίποτα μεγάλο, πιο πέρα από την δράση -αντίδραση. Αυτός όμως που είναι ευγενικός και γενναιόδωρος στη σημερινή κοινωνία, βρίσκεται σε κατάσταση ανισορροπίας, αφού κανείς δεν μπορεί να του επιστρέψει τη γενναιοδωρία του, αλλά ο συνειδητοποιημένος Χριστιανός ξέρει και για το λόγο αυτό είναι ευγενικός και γενναιόδωρος για να έχει πάντα μια αγνή ψυχή. Έτσι μόνο δίνουμε , που σημαίνει ότι επιλεγούμε συνειδητά να δώσουμε και δεν ζητάμε τίποτα για αντάλλαγμα. Ο Θεός είναι αυτός που μας παρέχει, πριν να δώσουμε και αυτός θα φροντίσει για μας, αφού θα μας δώσει και αυτός και θα αυξηθεί άφθονα η συγκομιδή μας. Δεν θα μας λείψει τίποτα, γιατί είμαστε οι γιοι και οι θυγατέρες του Υψίστου.

Όταν είμαστε σε αυτή την αγάπη, θα μας κρατήσει μακριά από κάθε δυσωδία, κάθε κομμάτι του εγωισμού μας και όλων των απολαύσεων της. Μέσα σε αυτά υπάρχει αμαρτία γιατί όταν νοιαζόμαστε για τους εαυτούς μας και τις επιθυμίες μας, εμείς οι ίδιοι κρατάμε απόσταση από τον Χριστό. Αλλά όταν εμείς αγνοούμε τον εγωισμό μας και δουλεύουμε για την εξυπηρέτηση των άλλων και για την αγάπη τους, αγαπάμε τον Χριστό και να βάζουμε στα χέρια Του όλες τις ικανότητές μας και όλες τις δυνατότητες μας και μας ευλογεί, αυξάνοντας τις ικανότητες μας για προσφορά στον πλησίον μας.

Είθε αδελφοί ο Κύριος να μας διαφωτίσει, , με τη μεγάλη ταπεινοφροσύνη Του. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε και να συμμετάσχουμε στη ζωη Του κάθε μέρα με την εκ του σύνεγγυς ανάγνωση της Αγίας Γραφής, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ας μην κάνουμε τους κουρασμένους ή τους ανυπόμονους, αλλά ας συνεχίσουμε μέχρι να καταγράψουμε επάνω τις καρδιές μας τα θεια λόγια Του. Αυτό δεν είναι για να μπορέσουμε να παπαγαλίζουμε τις λέξεις του Ευαγγελίου , αλλά για να ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε σε κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας και έτσι να έχουμε τη σκέψη του Χριστού και να μην σκαφτόμαστε με το δικό μας εγωιστικό τρόπο .



Οι μητέρες και οι πατέρες πρέπει να διαβάσετε την Αγία Γραφή μπροστά στα παιδιά σας κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο περιληπτικά, προκειμένου να τους δείξετε μέσα από αυτή την στάση ζωής ότι θα πρέπει να διαβάζουν πάρα πολύ και έτσι ώστε να μάθουν πώς να απορροφούν του Χριστού τη σκέψη και το θέλημά Του και τα λόγια Του τα ευγενή. Ο ιερέας μεταφέρει τον Άγιο Θεό μέσω της Γραφής στην εκκλησία και ανυψώνει πάνω το ιερό Ευαγγέλιο ενώπιον όλων των ανθρώπων και λέει: Αυτή είναι η σοφία του Θεού.

Ας σηκωθούμε όρθιοι στη ζωή ίσια σύμφωνα με αυτή τη σοφία. Αυτό σημαίνει όταν λέει, «Σοφία ορθοί» Το Ευαγγέλιο είναι το βιβλίο Του περιέχει τη σοφία του Θεού. Είναι ο Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι η Σοφία του Θεού, που γράφτηκε σε αυτό το βιβλίο. Ας σηκωθούμε όρθιοι ίσια σύμφωνα με όσα λέγει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο Του. Είθε ο Κύριος Άγιο να μας επιτρέψει να διαβάζουμε και να κατανοήσουμε και να ενεργούμε σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, την εκμάθηση για την αγάπη του Κυρίου περισσότερο από τίποτα άλλο




http://noctoc-noctoc.blogspot.com
http://araborthodoxy.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.