Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Συναξαριστής 13 Δεκεμβρίου: Αγία Λουκία η παρθένος


Αγία Λουκία η παρθένος

Παράδειγμα γυναικείας ευψυχίας είναι η αγία Λουκία, της οποίας η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Ο διάλογος μεταξύ της Μάρτυρος και του διοικητού, που διέταξε τη σύλληψη και τον βασανισμό της, θυμίζει τα λόγια του Αποστόλου Πέτρου προς τους άρχοντας του ιουδαϊκού λαού. "Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις", έλεγε ο Απόστολος. Και η Αγία, όταν την παρακινούσαν να θυσιάσει στα είδωλα και την φοβέριζαν με βασανισμό, απαντούσε στον διοικητή. "Συ εκτελείς τους νόμους του βασιλέως σου κι εγώ τηρώ τις εντολές του Κυρίου μου. Συ φοβείσαι τον αφέντη σου κι εγώ αγαπώ τον Χριστό μου". Τέτοιες απαντήσεις δεν δίνονται εύκολα και μάλιστα από μια νεαρή γυναίκα, αν δεν αισθάνεται μέσα της την δύναμη της πίστεως. Είν' ένας ύψιστος βαθμός ηθικής τελειώσεως, στον οποίο δεν φθάνουν όλοι οι άνθρωποι, παρά μόνον όσοι, χάριν του Χριστού, "ξίφει τελειούνται".


Βιογραφία
Η Αγία Λουκία έζησε γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από τις Συρακούσες της Σικελίας.

Μοναχοκόρη, είχε ορφανέψει μικρή από τον πατέρα της και έμεινε μόνη με τη μητέρα της, η οποία ήταν βαριά άρρωστη με μία ανίατη ασθένεια. Έχοντας απελπιστεί από την βοήθεια των γιατρών, ευελπιστούσαν μόνο στη Θεία Χάρη για την ίαση της ασθένειάς της. Γι' αυτό μετέβηκαν στην Κατάνη, όπου βρίσκονταν το λείψανο της Αγίας Αγαθής (βλέπε 5 Φεβρουαρίου).

Το βράδυ που έπεσε να κοιμηθεί η Λουκία, αφού είχε προσευχηθεί θερμά για την υγεία της μητέρας της, είδε την Αγία Αγαθή σε όραμα. Η Αγία της είπε ότι η μητέρα της θα γιατρευτεί, αλλά η ίδια θα στεφθεί το στέφανο του μαρτυρίου. Η Λουκία περιχαρής, ξύπνησε το πρωί για την ανάρρωση της μητέρας της, αλλά και για το μαρτυρικό στέφανο που την περίμενε.

Όταν γύρισαν στις Συρακούσες την κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Δέκιο, λόγω του φιλανθρωπικού και χριστιανικού της έργου. Επειδή δε δεν απαρνήθηκε την πίστη της στον Κύριο, διατάχθηκε ο θάνατός της. Η αγία Λουκία παρέδωσε το πνεύμα της κάτω από το ξίφος του δημίου.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.