Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗΣ....
Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν με περισσότερη απλότητα. Τότες μέναν σε σπίτια και όχι σε πολυκατοικίες στοιβαγμένοι σαν περιστέρια στα διαμερίσματά τους. Είχανε αυλές και τα παιδιά παίζανε πότε στην αυλή του ενός γείτονα και πότε στην αυλή του άλλου. Όλοι γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Όταν πλησίαζαν τα Χριστούγεννα φρόντιζαν οι άνθρωποι να καθαρίσουν εκτός από τα σπίτια τους και την ψυχή τους. Κάνανε νηστείες ολόκληρο 40ήμερο. Τις παραμονές των Χριστουγέννων δεν έτρωγαν λάδι και δεν πίνανε οινοπνευματώδη ποτά. Από το πρωί τα παιδιά μετά την λειτουργία, χαρούμενα γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και λέγανε τα κάλαντα. «Καλήν ημέραν άρχοντες αν είναι ορισμός σας, Χριστού τη Θεία Γέννησης να πω στ΄ αρχοντικό σας» και όχι τα τερτίπια των κατολικών με τα «τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού» 

Την επομένη στις 25 Δεκέμβρη ανήμερα Χριστουγέννων ξυπνούσαν από τα χαράματα, γιατί η Εκκλησία ξεκινούσε λειτουργία στις 5 το πρωί και τελείωνε κάπου στις 8 και κοινωνούσαν οι άνθρωποι σύμφωνα με τις οδηγίες του Πνευματικού τους. Η Εκκλησία τότε ήταν γιορτή. Όλη η οικογένεια πήγαινε στην Εκκλησία φορώντας ότι καλύτερο είχε ο καθένας. Τα καινούρια ρούχα και παπούτσια τα πρωτοφορούσαν στην Εκκλησία, σαν να ήθελαν έτσι να γίνουν καλότυχα. 

Αργότερα βέβαια όταν ο κόσμος γιόμησε με λεφτά τις τσέπες του, πήγαινε στην Εκκλησία βάζοντας ότι ποιο ακριβό και όμορφο είχε για επίδειξη. Οι κυρίες βάζαν τις πανάκριβες γούνες τους και κάνανε πως ζεσταίνοντουσαν ανοίγοντας το γουναρικό τους, για να δείξουν και την ακριβή πουκαμίσα από μέσα. Τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων οι νέοι δεν πηγαίνανε συχνά στην Εκκλησία, μόνο για κανένα κερί και αυτό με το στανιό. Ωχ μωρέ λέγανε και που να βρίσκω παρκάρισμα εκεί κοντά και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Περίμεναν όμως με υπομονή έξω από τα μπουζούκια τρώγοντας το Δεκεμβριανό κρύο προκειμένου να πιάσουν ένα τραπέζι και να φάνε 150 με 200 € αναλόγως με την μάρκα της φιάλης. Για φιλανθρωπίες ούτε συζήτηση. Κανένας δεν έδινε σημασία πουθενά.

Αυτά μας έφαγαν συμπατριώτες μου. Ο εγωισμός και η καλοπέραση μας έδιωξε μακριά από την Εκκλησία. Την Εκκλησία την θεωρούσαμε παράδοση με ξεθωριασμένες ιδέες. διάβολος; τι λέτε ρε παιδιά υπάρχει και απ΄αυτό; Χαχαχαχα!!! Γελούσαν με την καρδιά τους. Χωρίς να λογιζόμαστε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του διαβόλου είναι να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει!

Όταν λοιπόν ο άνθρωπος ταπεινωθεί τότε, θα φύγει η οικονομική κρίση, η λύπη, η στενότητα που νιώθουμε και κάθε λογής στεναχώρια.

Παλιότερα φίλοι μου, χαιρετιόντουσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, τις ημέρες των Χριστουγέννων λέγοντας «ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ» και απαντούσαν «ΑΛΗΘΩΣ ΕΤΕΧΘΗ»

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ φίλοι μου Χρόνια πολλά με υγεία ειρήνη και ευτυχία.

Υπολοχαγός Πεζικού Αθανάσιος Νάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.