Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Νομίζεις,οτι με την εκδικητικότητα τιμωρείς εκείνον που σε έβλαψε;
Τα εξης παραγγέλνει ο Θεός στους ανθρώπους: «κανεις απο σας ας μη διατηρει στην καρδιά του κακία για τον αδελφό του» (Ζαχ. ζύ 10) και «κανεις ας μην συλλογίζεται την κακία του άλλου» (Ζαχ. ηύ 17). Δεν λέει μόνο, συγχώρεσε το κακό του άλλου, αλλά μην το έχεις ούτε στη σκέψη σου, μη το συλλογίζεσαι, άφησε όλη την οργή, εξαφάνισε την πληγή.

Νομίζεις, βεβαίως, οτι με την εκδικητικότητα τιμωρείς εκείνον που σε έβλαψε. Γιατί εσύ ο ίδιος σαν άλλο δήμιο εγκατέστησες μέσα σου το θυμό και καταξεσκίζεις τα ίδια σου τα σπλάχνα.Εχεις αδικηθεί πολύ και στερήθηκες πολλά εξαιτίας κάποιου, κακολογήθηκες και ζημιώθηκες σε πολύ σοβαρά θέματά σου και γι αυτό θέλεις να δεις να τιμωρείται ο αδελφός σου; Και δω πάλι είναι χρήσιμο να τον συγχωρήσεις. Γιατί, αν θελήσεις, εσυ ο ίδιος να εκδικηθείς και να επιτεθείς εναντίον του είτε με τα λόγια σου, είτε με κάποια ενέργειά σου, ή με την κατάρα σου, ο Θεός όχι μόνο δεν θα επέμβει κατ αυτου -εφόσον εσυ ανέλαβες την τιμωρία του- αλλά επιπλέον θα σε τιμωρήσει ως θεομάχο.

Αφησε τα πράγματα στο Θεό. Αυτός θα τα τακτοποιήσει πολύ καλύτερα απ ό,τι εσυ θέλεις. Σ' σένα έδωσε μόνο την εντολή να προσεύχεσαι για τον άνθρωπο που σε λύπησε.

Μάλωσες με κάποιον και κρατάς μέσα σου κακία; Μην προσέλθεις στη Θεία Κοινωνία! Θέλεις να προσέλθεις; Συμφιλιώσου πρώτα και τότε να έλθεις να εγγίσεις τα Αχραντα Μυστήρια! Αυτά δεν τα λέγω εγώ, αλλά  ο ίδιος ο Κύριος. Αυτός για να σε συμφιλιώσει με τον Πατέρα, δεν αρνήθηκε ούτε να σφαγιασθεί, ούτε το αίμα Του να χύσει. Και σύ, για να συμφιλιωθείς με τον συνάνθρωπό σου, ούτε μία λέξη δεν καταδέχεσαι να βγάλεις απο το στόμα σου; Και διστάζεις να τρέξεις πρώτος; Ακουσε τί λέει για όσους κρατούν τη στάση αυτή: «Αν προσφέρεις το δώρο σου στο θυσιαστήριο και εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου» (Ματθ. εύ 23-24).simfiliosi.jpg

Αν έβλεπες ένα μέλος του σώματός σου αποκομμένο, δεν θα έκανες τα πάντα για να τα ενώσεις μα το σώμα σου; Αυτό κάνε και για τους αδελφούς σου. οταν τους δείς να έχουν αποκοπεί απο την αγάπη σου, τρέξε γρήγορα και περιμάζεψέ τους μη περιμένεις εκείνους να έλθουν, σπεύσε εσυ πρώτος, για να λάβεις τα βραβεία! Ενα μόνο εχθρό διαταχθήκαμε να έχουμε, τον διάβολο. Με αυτον να μην συμφιλιωθείς ποτέ προς τον αδελφό σου όμως ποτέ να μην έχεις βαριά καρδιά.Κι αν ακόμη συμβεί κάποια μικροψυχία, ας είναι παροδική, ας μην υπερβαίνει το διάστημα της ημέρας. «Η δύση του ηλίου να μη σας προφθάνει οργισμένους», λέει ο Απόστολος. « ...Αφες ημιν τα οφειλήματα ημων, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών ...» (Ματθ. στύ 12).

Βλέπεις; Ο Θεός εσένα τον ίδιο έκανε κριτή της συγχωρήσεως των αμαρτημάτων σου. Αν συγχωρήσεις λίγα, λίγα θα σου συγχωρεθούν. Αν συγχωρήσεις πολλά, θα σου συγχωρηθούν πολλά. Αν τα συγχωρήσεις με ειλικρίνεια και με όλη σου την καρδιά, με τον ίδιο τρόπο θα συγχωρήσει και τα δικά σου ο Θεός.Αν μετά την συγχώρηση, κάνεις φίλο σου τον εχθρό σου, έτσι θα διάκειται και ο Θεός απέναντί σου.

Ποιάς, λοιπόν, τιμωρίας δεν είναι άξιος εκείνος, που ενω πρόκειται να κερδίσει δέκα χιλιάδες τάλαντα, εαν χάσει εκατό μόνο δηνάρια, ούτε και τα λίγα δrν συγχωρεί, αλλά στρέφει εναντίον του τα ίδια τα λόγια της προσευχής; Γιατί όταν λες στον Θεό «συγχώρεσέ μας, όπως και εμείς συγχωρούμε τούς εχθρούς μας» και κατόπιν εσύ δrν συγχωρείς, για τίποτε άλλο δεν παρακαλείς τον Θεό, παρά να σε στερήσει από κάθε απολογία και συγγνώμη ...


Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

http://1myblog.pblogs.gr

1 σχόλιο:

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.