Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

24 Οκτωβρίου Άγιος Αρέθας



Και τέλος, τρέχει ο χρόνος αδυσώπητα, μακάρι να χαμε χρόνο, σας τα λέω συνοπτικά, κάποιοι λένε καλύτερα να βγάνεις άλλο λόγο, παρά να λες τους Αγίους ε, τώρα λέμε αυτό. Κι ο καθένας παίρνει ο,τι θέλει κι ας παρακαλεί και τους Αγίους να τον βοηθάνε στις πραγματικές και ουσιαστικές του ανάγκες. Πάμε στις 24 Οκτωβρίου και τελειώνει η επταήμερος αυτή αναφορά στο Φθινοπωρινό Συναξάρι, γιορτάζει 24 Οκτωβρίου ο Άγιος μεγαλομάρτυς Αρέθας. Ήταν απ’ την Αιθιοπία έζησε και έλαμψε τον 6ο αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορος Ιουστίνου του Α, του γέροντος, του θείου του Ιουστινιανού, 518-527. 

Ήταν ο πρώτος στην Αιθιοπία και στην αρετή και στα πλούτη και στην αγάπη και στην ορθοδοξία και στα πάντα. —Καλώς τον Φιλιππάκο, ο Ιωαννίκιος ήλθε πριν, να στε καλά. Κι ευχαριστώ που έρχεστε όλοι.— Τότε, στην Αιθιοπία, που ταν χριστιανική, ήταν ένας βασιλεύς, ο Ελεσβάν, πολύ σπουδαίος και εκεί κοντά είναι και η Ευδαίμων Αραβία την έλεγαν τότε Σάββα η χώρα των Ομητιτών, που ο βασιλιάς της ήταν εβραίος, καθώς και οι υπήκοοί του. Κι από μίσος κίνησε τον πόλεμο κατά της αιθιοπίας. Της χριστιανικής αιθιοπίας. 

Ή μάλλον, όχι ο βασιλιάς της αιθιοπίας εκίνησε τον πόλεμο κατά των εβραίων, γιατί εκείνοι τον απειλούσαν και τους ενίκησε. Κυρίευσε και την πρωτεύουσα τους, έβαλε φρουρά, αλλά οι Εβραίοι επαναστάτησαν, εδιωξαν τη φρουρά, επετεθησαν κατά της αιθιοπίας, την εκυρίευσαν, και άρχισαν κι έσφαζαν τους χριστιανούς. Τότε ο Αρέθας, ο πλούσιος αυτός και υπέροχος χριστιανός και γενναίος, έκαμε αντίσταση και οι εχθροί τον έπιασαν και τον εβασάνισαν αμέτρητα κι εκείνος, στο τέλος, προέβαλε την κεφαλή του και τους εκκάλεσε να την αποκόψουν δια το όνομα του Χριστού και όντως εμαρτύρησε, καθώς και η συνοδεία του γι αυτό και εορτάζομε, 24 του μηνός Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Αρέθα και τη συνοδεία αυτού. 

Κι έτσι, με το Μαρτύριο, ανέβηκαν στον Παράδεισο και προστατεύουν κι εμάς στη γη και ιδιαίτερα την πολύπαθη εκεί πατρίδα τους εδώ, όμως, θα σταματήσω και θα κλείσω, γιατί πέρασε η ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.