Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

10 Νοεμβρίου, το συναξάρι της ημέρας απο τον Παππούλη Ανανία





Έξι Απόστολοι εκ των εβδομήκοντα

Πάμε, τώρα, στις 10 του μηνός, είπαμε, λοιπόν, τους έξι αποστόλους εκ των εβδομήκοντα, Ολυμπά, Ροδίωνος, Σωσιπάτρου, Τερτίου, Κουάρτου και Εράστου. Τους είπα καλά! Ωραία! είναι στις δέκα αυτοί, τους βάλαμε στις 9, δεν πειράζει, είπαμε έτσι, Ωραία, να κάνομε και κανένα λαθάκι, να γελάμε έτσι, γιατί χαίρονται κι οι Άγιοι, που λέτε. Καμιά φορά στενοχωρούμεθα, άμα κάνουμε λάθος, δεν πειράζει εγώ δεν στενοχωρούμαι. Καλά κάνω και κάνω λάθη, και θα κάνω κι αλλά έτσι, λοιπόν είναι όμορφο αυτό! Άλλωστε, δεν τους βρίσαμε, Αγίους βγάλαμε και τη μια μέρα, Αγίους και την άλλη. Μ αρέσει αυτό. Στις 10 του μηνός Νοεμβρίου, Έχουμε έξι αποστόλους εκ των εβδομήκοντα Ολυμπά, Ροδίωνος, Σωσιπάτρου, Τερτίου, Εράστου και Κουάρτου. Τους είπα μια φορά! Μπράβο! δεν είν και εύκολο. Χέ... Δεν πειράζει! Ήτανε ο ευρύτερος κύκλος, ανήκανε στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών του Χριστού μας. Στους εβδομήκοντα αποστόλους οι δώδεκα είναι οι πιο κοντινοί Του, οι άμεσοι του, και οι αλλοι, ο ευρύτερος κύκλος. Ανήκαν, λοιπόν, σ’ αυτούς, οι προαναφερθέντες έξι Απόστολοι οι δύο πρώτοι, Ολυμπάς και Ροδίων ή Ηρωδίων, κατά τον απόστολο Παύλο, είχαν πάει στη Ρώμη με τον απόστολο Πέτρο κι εκήρυξαν κι όταν εμαρτύρησε εκείνος, εμαρτύρησαν και αυτοί, αποκεφαλισθέντες επί Νέρωνος.

Άγιος Σωσίπατρος

Ο Άγιος Σωσίπατρο σ’ έγινε επίσκοπος Ικονίου και βοήθησε αμέτρητους και ύστερα εκοιμήθη ειρηνικά.

Άγιος Έραστος

Ο δε Άγιος Έραστος ήταν οικονόμος στην εκκλησία της Κορίνθου και στη συνέχεια, αφού μάζεψε την λογεία, τον έραννο, πήγε στην Ιερουσαλήμ και τα έδωσε και έμεινε εκεί οικονόμος και ύστερα έγινε μητροπολίτης Παννεάδος, στην Παλαιστίνη, απ’ την οποία Παννεάδα κατήγετο η αιμορροούσα γυναίκα, η Αγία Βερονίκη γιορτάζει 12 του μηνός Ιουλίου είχε φτειάξει εκείνη έναν ανδριάντα τεράστιον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης που την εθεράπευσε και τον ανδριάντα αυτόν γκρέμισε και κατέστρεψε ο φοβερός Ιουλιανός ο Παραβάτης.

Άγιος Κούαρτος

Ο δε Άγιος Κούαρτος — κουαρτέττο, έ!, λατινικές λέξεις αυτές— έγινε επίσκοπος Βηρυτού. Στον Λίβανο. Κι εδίδαξε εκεί κι έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στην εκκλησία του Χριστού και εκοιμήθη εν ειρήνη.

Άγιος Τέρτιος

Για τον Άγιο Τέρτιο δεν υπάρχει στο Συναξάρι καμία πληροφορία μόνο στον Κανόνα του Αγίου , στον όρθρο, αναφέρεται στο πρώτο τροπάριο. Ήταν, όμως, και αυτός εκ των έβδομήκοντα κι ήταν δεξί χέρι του αποστόλου Παύλου, τον είχε και γραμματέα του, εγγράφη η πρός Ρωμαίους Επιστολή, διά χειρός Τερτίου. Κι ήταν κι αυτός σπουδαίος παράγοντας στην αρχαία Εκκλησία.

Άγιος Ορέστης

Πάμε στις 10, λοιπόν, είπαμε, τους Αγίους αυτούς, που προαναφέραμε, τους κουβαλάμε από τις 9, να τους βάλουμε στις 10, έτσι, για την τάξη και ζητώ και συγγνώμη. Λοιπόν στις 10 του μηνός Νοεμβρίου γιορτάζει κι ο Άγιος μάρτυς Ορέστης από τα Τύανα της Καππαδοκίας, 3ο αιώνα κι αυτός, επί Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, εκλήθη για την πίστη του να απολογηθεί. Κι ήταν πολύ λεβέντης. Τους τα πε καθαρά και ξάστερα και τους ήλεγξε, κιόλας, εκεί, τους δημίους και τους τυράννους, για την σκληροκαρδία και την απιστία των. Κι εκείνοι, τότε, τον υπέβαλαν στα φρικτότερα και δεινότατα βασανιστήρια εκείνος υπέμεινε, με υπομονή και καρτερία και χάρη περισσή και στο τέλος, αφού δεν εκάμφθη και αφού έλαβε από την Θεία Δόξα, τον αποκεφάλισαν, γιατί δεν μπορούσαν να βλέπουν την υπομονή του, το μεγαλείο της ψυχής του και τη χάρη του Θεού επάνω του. Κι έλαβε κι αυτός τον στέφανο του Μαρτυρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.