Κοινός παρονομαστής όλων των περιοχών το γεγονός ότι παραμονή και ανήμερα γιορτών μεγάλα καζάνια φιγουράρουν στις αυλές των ναών -αλλά και σε αυλές σπιτιών αν πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία-, φιλοξενώντας την αχνιστή και πεντανόστιμη αυτή συνταγή η οποία κρατάει από πολύ παλιά και συνάμα γερά τα ηνία της παραδοσιακής γαστρονομίας του τόπου
Σε αρκετές περιοχές δε όπως στο Μανταμάδο το εν λόγω έδεσμα ήταν συνυφασμένο και με την τελετή του γάμου και λοιπών χαρμόσυνων κοινωνικών εκδηλώσεων ενώ ο τρόπος παρασκευής του διαφέρει σε λεπτομέρειες από χωριό σε χωριό του νησιού. Όπως και στο πότε σερβίρεται αφού πχ στον Πολιχνίτο το "κισκέκ" αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά πιάτα των Αποκρεών.
ΥΛΙΚΑ:
Υλικά
2 κ. κρέας πρόβειο
1 κ. κρέας μοσχαρίσιο
1 κ. αποφλοιωμένο σιτάρι
4 κρεμμύδια
Κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το κρέας και το αφήνουμε να βράσει για πολλές ώρες, ώσπου να λειώσει. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το σιτάρι με τα κρεμμύδια, βάζοντας στον πάτο της κατσαρόλας τα κρεμμύδια, από πάνω το σιτάρι και τα καλύπτουμε με νερό. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι.
Πριν πιει όλο το νερό, παίρνουμε ζωμό από το κρέας που βράζει και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι που να βράσουν καλά τόσο το κρέας όσο και το σιτάρι. Το σιτάρι πρέπει να βράσει κι αυτό πολύ καλά και να έχει ανοίξει. Ξεκοκαλίζουμε το βρασμένο κρέας και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λιωμένο σιτάρι.
Χτυπάμε επίμονα με τον κόπανο ώσπου το μίγμα να γίνει ένας πολτός. Το κρέας δηλαδή να έχει γίνει ίνες και το σιτάρι να μην φαίνεται ολόκληρο. Τρώγεται ζεστό.(http://www.lesvoskitchen.gr/ η συνταγή)
οι φωτογραφίες απο το http://ahdoni.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου