Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σαλής ο ελεήμωνΣαν παραμύθι μοιάζει η ζωή του Σαλή που αναδύθηκε από την ομίχλη του χρόνου χάρη σε μιά θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. Οφειλή στη μνήμη ενός ταπεινού ανθρώπου, η καλοσύνη του οποίου έμεινε παροιμιώδης. Το έργο της Ελένης Μερκενίδου «Σαλής, ο μαύρος βαρκάρης» φιλοξενήθηκε στη σκηνή τού Εθνικού Θεάτρου πριν 7 χρόνια

Αυτός ο σπάνιος άνθρωπος που προσευχόταν στις ορθόδοξες εκκλησίες, έκανε δώρα σε παιδιά , ενίσχυε φτωχούς γειτόνους με τις λίγες οικονομίες αξίζει να μνημονεύεται, ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες μέρες.

Ο Σαλής (ο «Χελιδονάκης» όπως τον αποκαλούσαν, επειδή έμοιαζε με άκακο αποδημητικό πτηνό) αγάπησε την Κρήτη και τους Κρητικούς. Η καλή του καρδιά και η ευγένειά του σκλάβωναν όλους όσοι τον γνώρισαν. Τού δόθηκε ευκαιρία να περάσει άνετα όσα χρόνια του απέμεναν καθώς κέρδισε πολλά χρήματα στο λαχείο. Εκείνος όμως προτίμησε να παραμείνει στην ταπεινή κάμαρα του κι έδωσε τα χρήματα για να προικίσει φτωχές κοπέλλες. Στα κρυφά, δίχως τυμπανοκρουσίες, χωρίς να το διαφημίσει. Με τον ίδιο τρόπο που γέμιζε τσάντες με καλούδια και τις άφηνε έξω από τις πόρτες των αναγκεμένων συμπολιτών του.

Το ντοκυμαντέρ τής σειράς τής ΕΡΤ «Σαν παραμύθι» αξίζει να το δείτε .

Σκιαγραφεί με αισθαντικό τρόπο τη χριστοειδή καλωσύνη του τουρκοκρητικού βαρκάρη των Χανίων που άφησε εποχή και ψάχνει μιμητές.


Σαλής, ο μαύρος βαρκάρης-Σαν παραμύθι

(οn line player από το αρχείο της ΕΡΤ-

για να κατεβάσετε το βίντεο πατήστε ΕΔΩ)http://misha.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.