Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Συναξαριστής 23 Ιανουαρίου: Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος



Άγιοι Κλήμης Επίσκοπος Αγκύρας και Αγαθάγγελος

Ο άγιος Ιερομάρτυς Κλήμης, Επίσκοπος Αγκύρας και ο άγιος Μάρτυς Αγαθάγγελος, που μαζί εμαρτύρησαν και μαζί τους τιμά σήμερα η Εκκλησία είναι από κείνους τους ανθρώπους του Θεού, που δοκίμασαν κάθε είδος θλίψη και ταλαιπωρία, για χάρη της πίστεώς των - δίνοντας "την μαρτυρία Ιησού Χριστού". Πραγματικά δεν αξίζει όλος ο κόσμος, όσο τα μαρτύρια των Αγίων, καθώς το λέει ο Απόστολος· "ων ουκ ην άξιος ο κόσμος". Δεν υπάρχει πιο άγιο και πιο τίμιο από την χριστιανική πίστη, που είναι στεργιωμένη επάνω στην μαρτυρία χιλιάδων κι εκατομμυρίων ανθρώπων, μαρτυρία επισφραγισμένη με αίμα και με θάνατο, με τον βίαιο και σκληρό εκείνο θάνατο, που στην γλώσσα της Εκκλησίας ειδικά ονομάζεται μαρτύριο. Όλες αυτές οι θυσίες, οι αλγηδόνες και τα αίματα των Αγίων υποχρεώνουν εμάς να σεβώμαστε και να φυλάγωμε την πίστη μας. "...ο έχετε κρατήσατε άχρις ου αν ήξω", είναι γραμμένο στην Αποκάλυψη.


Βιογραφία
Ο πατέρας του Κλήμη ήταν ειδωλολάτρης. Πέθανε, όμως, νωρίς και η ανατροφή του Κλήμη έγινε με όλη τη χριστιανική επιμέλεια, από την ευσεβέστατη μητέρα του Ευφροσύνη.

Όταν μεγάλωσε, η παιδεία του, η φιλανθρωπία του και οι άλλες φημισμένες αρετές του τον ανέδειξαν επίσκοπο της πατρίδας του Άγκυρας. Το μεγάλο αξίωμα δεν τον έκανε να πέσει στη μεγάλη παγίδα της αλαζονείας, Αντίθετα, ανέπτυξε περισσότερο την ενεργητικότητα του, για να ανταποκριθεί στις πνευματικές και υλικές ανάγκες του ποιμνίου του. Εκείνο, όμως, που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στον επίσκοπο Κλήμη, είναι ότι φρόντιζε πατρικά για τα ορφανά και τους φτωχούς. Παρηγορούσε τους πάσχοντες, με ιδιαίτερη προσοχή έπαιρνε στην Εκκλησία παιδιά εγκαταλελειμμένα και έκθετα, φροντίζοντας όχι μόνο για τη συντήρηση τους, αλλά και για την κατήχηση και βάπτιση τους. Όλα αυτά μας δίνουν το δικαιωμα να πούμε ότι η πίστη του ήταν ζωντανή, με έργα.

Ο Θεός, όμως, θέλησε να δοκιμάσει τον Κλήμη και από το καμίνι του μαρτυρίου. Επί βασιλείας Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.), λοιπόν, βασανίζεται φρικτά και τα υπομένει όλα καρτερικότατα, μέχρι που τον αποκεφαλίζουν, επισφραγίζοντας, έτσι, με το μαρτύριο τη μεγάλη και ζωντανή του πίστη.

Ο δε Αγαθάγγελος καταγόταν από τη Ρώμη και έγινε χριστιανός από τον Άγιο Κλήμεντα, τον όποιο ακολούθησε. Συμμερίστηκε μάλιστα τις περιπέτειες του και τα βασανιστήρια του, και πέθανε μαζί του με αποκεφαλισμό.

Η Σύναξή τους τελείται στο Μαρτύριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ευδοξίου, πέραν του Ανάπλου και στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, της παλαιάς και της νέας.

Ναό του Αγίου Κλήμεντος ανήγειρε ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ (976 - 1025 μ.Χ.) στα ανάκτορα, εντός του οποίου φυλασσόταν η κάρα του Αγίου με άλλα ιερά λείψανα. Από τις αρχές του 10ου αιώνα μ.Χ. η σύναξη των Αγίων άρχισε να τελείται στη μονή του Πατριάρχη Ευθυμίου (907 - 912 μ.Χ.), που βρισκόταν στην περιοχή των Υψωμαθείων Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία, το έτος 907 μ.Χ., ο Μητροπολίτης Αγκύρας Γαβριήλ δώρισε το ωμοφόριό του Αγίου Κλήμεντος και λείψανα του Αγίου Αγαθαγγέλου.

ΚΛΗΜΗΣ: (εκ του καλούμαι) = ο υπό του Θεού κληθείς για υψηλό εργό.
ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ: (αγαθός + άγγελος) = ο καλός και αγαθός όπως ο άγγελος.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/2011/01/23/5036/saint.aspx
http://www.saint.gr/2011/01/23/5037/saint.aspx



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.