Κυριακή προ των Φώτων σήμερα, αγαπητοί, μπήκαμε στον νέο χρόνο. Καλή χρονιά και ευλογημένη! Με ειρήνη, με αγάπη και με μετάνοια. Αφού περάσαμε τα άγια Χριστούγεννα, την Περιτομή και την Πρωτοχρονιά, τώρα προχωρούμε με βήμα ταχύ για τα άγια Θεοφάνια και η Εκκλησία μάς προετοιμάζει.

Το Ευαγγέλιο (Μάρκου κεφ. α', 1-) σήμερα αναφέρεται στον Μεγάλο Βαπτιστή, στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στο πρόσωπο και στο έργο του. Ο Αγιος Ιωάννης είναι ο μοναδικός προφήτης που προεφητεύθη από άλλους προφήτες, από τον Μαλαχία και από τον Ησαΐα.

Το λέει στο σημερινό Ευαγγέλιο, που 'ναι η αρχή του Ευαγγελίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου. Και ο Ιωάννης έγινε ακριβώς η αρχή του Ευαγγελίου, του χαροποιού μηνύματος της ελεύσεως του Λυτρωτού, και της σωτηρίας που προκύπτει απ' Αυτόν.

Ο Θεός Πατέρας λέγει στον Θεό Υιό πως θα στείλει πριν απ' Αυτόν τον άγγελό Του,τον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, γι' αυτό και εικονίζεται σε πολλές εικόνες να έχει αγγελικά φτερά - ο οποίος θα προετοιμάσει τις καρδιές, τις ψυχές και τους δρόμους του Μεσσία στους ανθρώπους. Και πως θα είναι η φωνή ενός ανθρώπου που θα φωνάζει στην έρημο, θα κηρύττει μετάνοια, θα κάμει και βάπτισμα μετανοίας, προετοιμασίας, για να έλθει αργότερα ο Λυτρωτής του κόσμου και να βαπτίσει τους ανθρώπους «εν πνεύματι αγίω και πυρί».

Στη συνέχεια μας λέγει ο Ευαγγελιστής Μάρκος για τον Ιωάννη, για τον τρόπο ζωής του στην έρημο, ο οποίος ζούσε λιτά και ταπεινά, φορούσε ένδυμα από τρίχες καμήλου και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, και έτρωγε ακρίδες και μέλι άγριον.

Σε μια εποχή που η κατανάλωση των υλικών αγαθών, και όχι μόνο, έχει γίνει σκοπός ζωής και ξέφρενος ρυθμός βίου, ο τρόπος υπάρξεως του Ιωάννου μας επαναφέρει στην τάξη και μας λέει πως χρειαζόμαστε λιτότητα και απλότητα. Μας φτάνουν λίγα τρόφιμα, μια φωλιά να μείνουμε κι ένα ρούχο να ρίξουμε πάνω μας. Ακόμη και οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν πως «ευτυχία εστίν ολιγάρκεια».
Και ο Ιωάννης έτσι ζώντας μιλούσε στα πλήθη που ήρχοντο απ' όλη την Παλαιστίνη και από την Ιερουσαλήμ για να τον ακούσουν, και τους έλεγε: «Ερχεται πολύ σύντομα ο ισχυρότερός μου, ο Μεσσίας και Λυτρωτής. Εγώ μπροστά Του είμαι μικρός και ανάξιος.

Τόσο που δεν είμαι ικανός ούτε να σκύψω και να λύσω το λουρί από τα παπούτσια Του. Και να ξέρετε πως εγώ σας εβάπτισα με το νερό κι Εκείνος θα σας βαπτίσει με τον Πνεύμα το Άγιον».

Πώς και με τι να ευχαριστήσωμε τον Χριστό μας, αλλά και τον Αγιο Ιωάννη, τον Πρόδρομό Του.

Ας είμαστε ανοιχτοί στη θεϊκή Χάρη και ο Αγιος Ιωάννης ας πρεσβεύει στον Κύριο να μας δίνει να περάσωμε το νέο έτος με ειρήνη και με μετάνοια. Αμήν.

(Του αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη - Το κήρυγμα της Κυριακής)