Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Η αγία Ισιδώρα η δια Χριστόν σαλή




Στο γυναικείο μοναστήρι που βρισκόταν απέναντι στην Μονή του αγίου Παχωμίου στην Ταβέννησι [15 Μαϊου], στην αντίπερα όχθη του Νείλου, εγκαταβίωνε μια μοναχή που υποκρινόταν την σαλή και την δαιμονισμένη, με σκοπό να επισύρει πάνω της την χλεύη των ανθρώπων. 

Ντυμένη στα κουρέλια, εκτελούσε τις πιο ταπεινές εργασίες του μαγειρίου και για τροφή αρκούνταν στα ψίχουλα που μάζευε από την τράπεζα. 
Μία ημέρα, ήλθε στο μοναστήρι κατόπιν εντολής αγγέλου ο άγιος Πιτυρούν, ονομαστός ασκητής, και ζήτησε να δει όλες τις αδελφές. 
Επειδή δεν κρίθηκε σωστό να καλέσουν και την Ισιδώρα την σαλή, εκείνος είπε να την φέρουν με την βία κι όταν εκείνη παρουσιάστηκε, έπεσε στα πόδια της λέγοντας: «Ευλόγησον!» 
Στις αντιρρήσεις ότι η αδελφή αυτή ήταν σαλή και άξια περιφρόνησης, εκείνος απάντησε ότι άξιζε να είναι πνευματική μητέρα τους (Αμμά), διότι παρά τις ύβρεις και την χλεύη δεν απομάκρυνε ποτέ την καρδιά της από τον Θεό. 
Μετά την αναχώρηση του Πιτυρούν οι αδελφές δεν έπαυαν να της ζητούν συγγνώμη και να της δείχνουν σεβασμό· έτσι η Ισιδώρα εγκατέλειψε το μοναστήρι κρυφά και πήγε να περάσει την υπόλοιπη ζωή της σε τόπο που δεν έμαθε ποτέ κανείς.

(Γιορτάζει την 1 Μαϊου)

Κείμενο-Φωτογραφία: “Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας”, υπό ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος (τόμος ένατος – Μαϊος)

 http://www.diakonima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.