Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Βαλαάμ: ένα πλωτό άγιο όρος πολύ κοντά στον αρκτικό κύκλο…Τα νερά της λίμνης Λάτογκα μας υποδέχονται με πλήρη ακινησία, για να μπορεί να καθρεφτίζεται πάνω τους και να έρχεται στα μάτια μας διπλή η ομορφιά αυτής της γης· η παραμονή μας συνοδεύεται από ψύχρα και λιακάδα, που σπανίζει σ’ αυτά τα μέρη, λίγες μέρες μόνο όλο το χρόνοΜετά την περιήγηση στα μεγαλόπρεπα παλάτια και τις εκκλησίες της Αγίας Πετρούπολης, τους κήπους με τα άπειρα σιντριβάνια και τους επίχρυσους διάκοσμους, βρίσκεσαι σ’ έναν τόπο που πάει να σου θυμίσει κάτι κι όμως είναι διαφορετικός πολύ.

Η φιλοξενία μοναστηριακή, λιτή αρκετά, αλλά και παράξενη· σούπα και σολομός!-που αφθονεί στα μέρη αυτά-μέσα σε πλαστικά σκεύη και μετά τσάι ή ένα ζεστό ρόφημα τύπου νεσκαφέ.
Ένας γέροντας έξω απ’ το καθολικό της Μεταμορφώσεως πάει κι έρχεται εξετάζοντας τα μεγάλα μανιτάρια στο έδαφος, εξετάζοντας τους παράξενους επισκέπτες με τα μεσογειακά χαρακτηριστικά. Εκεί είμαστε ΞΕΝΟΙ κι όταν μαθαίνουν ότι είμαστε Έλληνες, μας παραγγέλνουν να τους ψάλουμε στα ελληνικά και μετά κι άλλο κι άλλο… Δύο αγοράκια που περνούν το καλοκαίρι τους σε μια άβατη σκήτη μας χαιρετούν, «καλημέρα!»…Μικροσκοπικές πέτρες με σταυρούς ζωγραφισμένους με τα αρχικά: Ιησούς Ναζωραίος (Τσάρος) Βασιλεύς Ιουδαίων στο κυριλλικό απλωμένοι στο χώμα προσπαθούν να προσδιορίσουν τους τάφους κάποιων μοναχών σε ένα κοιμητήριο που ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς στον πόλεμο. Οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης έχουν μεγάλη περηφάνια που υπέστησαν εξάμηνη πολιορκία στον πόλεμο, έχασαν πολύ κόσμο από την πείνα και το βαρύ χειμώνα, όμως δεν παραδόθηκαν.Το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα δεσπόζει πάνω από μία από τις ακτές του νησιού. Υπάρχουν κι εκεί θάλασσες που πρέπει να γαληνέψει ο Άγιος. Ο Αλέξανδρος Νιέφσκι στις ψυχές των Ρώσων άλλοτε ντύνεται πρίγκιπας κι άλλοτε φορά το μοναχικό κουκούλι.


Να ταξιδεύεις θα πει να ζεις για λίγο τη ζωή μέσα απ’ τα μάτια των άλλων, να αποποιείσαι προς στιγμήν τους τίτλους κατοχής αυτής της γης και να ξανανταμώνεις και πάλι με την αλήθεια πως είσαι ένας επισκέπτης της.Φωτογραφίες 

http://trelogiannis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.