Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Aσθένειες και θεραπεία των γυναικών στο Bυζάντιο...



Κατερίνα Νικολάου
Βυζαντινολόγος
Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μια νεαρή γυναίκα ευγενικής καταγωγής από την Καππαδοκία εγκατέλειψε την κοσμική ζωή και το μνηστήρα της για να ασπαστεί το μοναχισμό στη μονή της Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Κωνσταντινούπολη του 9ου αιώνα. O νέος, θύμα και όργανο του διαβόλου, υπέφερε για το χωρισμό και κατέφυγε σε μάγο, ο οποίος του υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να τον βοηθήσει. Τα μαγικά είχαν άμεση επίπτωση στην ψυχολογία και στη συμπεριφορά της μοναχής: η καρδιά της καιγόταν από τον πόθο για τον αγαπημένο της, στέναζε, έκλαιγε, φώναζε το όνομά του και ορκιζόταν πως αν δεν τον ξανάβλεπε και δεν απολάμβανε τη ζωή μαζί του θα αυτοκτονούσε έτρεχε στην πύλη της μονής και με χειρονομίες και κραυγές διέταζε τη θυρωρό να της επιτρέψει την έξοδο.

Οι φωνές της νέας έφτασαν στα αφτιά της ηγουμένης, η οποία αμέσως κατανόησε τη διαβολική ενέργεια. Κάλεσε όλες τις μοναχές και τις προέτρεψε επί επτά ημέρες να νηστέψουν αυστηρά και να προσεύχονται για τη σωτηρία της αδελφής τους. Τα ξημερώματα της τέταρτης ημέρας, την ώρα που η ηγουμένη προσευχόταν, εμφανίστηκε μπροστά της σε όραμα ο Μέγας Βασίλειος και της υπέδειξε να οδηγήσει την ασθενή μοναχή στην Παναγία των Βλαχερνών, όπου επρόκειτο να θεραπευτεί.

Η Ειρήνη, με τη συνοδεία δύο ακόμη μοναχών, μετέφεραν την πάσχουσα στις Βλαχέρνες. Το βράδυ της ίδιας μέρας σε νέο όραμα της Ειρήνης αποκαλύφθηκε η Παναγία, η οποία κάλεσε την αγία Αναστασία (εικ. 5) και την προέτρεψε να αναλάβει, με τη βοήθεια του Μεγάλου Βασιλείου, τη θεραπεία της μοναχής. Στην Ειρήνη είπε να επιστρέψει στο μοναστήρι της, όπου το ίδιο βράδυ συντελέστηκε μέγα θαύμα. Την ώρα της εσπερινής δέησης φάνηκαν στον αέρα η Αναστασία και ο Βασίλειος και άφησαν ένα δέμα στα χέρια της Ειρήνης, μέσα στο οποίο υπήρχαν τα όργανα του μάγου-σατανά: δύο μολυβένια ομοιώματα της νεαρής μοναχής και του μνηστήρα της δεμένα μεταξύ τους με τρίχες και κλωστές καθώς και άλλα μαγικά που πάνω τους ήταν γραμμένα τα ονόματα του δημιουργού της κακίας και των υπασπιστών του

. Το πρωί η Ειρήνη έστειλε με δύο αδελφές την πάσχουσα μοναχή, το περιεχόμενο του δέματος και προσφορές στο ναό της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Εκεί, αφού έβαλαν λάδι στα καντήλια, άναψαν κεριά και έδωσαν τις προσφορές στον επίτροπο του ναού, με τη βοήθειά του άναψαν κάρβουνα και έκαψαν τα όργανα του σατανά. Την ώρα της καύσης ακούστηκαν φωνές από τα αναμμένα κάρβουνα σαν κραυγές χοίρων που σφάζονταν. Ήταν το τελικό θαύμα, η ήττα του διαβόλου και η λύτρωση της μοναχής αδελφής τους.

Ολη η έρευνα εδώ: Aσθένειες και θεραπεία των γυναικών στο Bυζάντιο


Πηγή ‘Αρχαιολογία’


http://pneymatiko.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.