Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ογδόη Κυριακή από το Πάσχα σήμερα, φίλοι αναγνώσται, Κυριακή της Πεντηκοστής....Του αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη


Μεγάλη και σημαντική ημέρα. Κατέβηκε το Πνεύμα το Αγιο στους Μαθητάς και Αποστόλους, και τους έκανε ουρανομύστες, και τους έκανε πανσόφους και κήρυκες της πίστεως, τους έκανε λιοντάρια και γενναίους, και βγήκαν μετά στον κόσμο και κήρυξαν το Ευαγγέλιο έως εσχάτου της Γης.

Το σημερινό ανάγνωσμα του Ευαγγελίου (Ιωάννου κεφ. ζ΄, 37-52) αναφέρεται στην περίπτωση εκείνη της εορτής της Σκηνοπηγίας, και μάλιστα κατά την όγδοη ημέρα αυτής, που ήτο παρών και ο Ιησούς, και καθώς έβλεπε άφθονα νερά να χύνονται και φώτα να είναι αναμμένα, είπε στους ακροατές και Μαθητές Του: «Αν διψά κάποιος, ας έλθει σε Μένα να πιει, και το νερό που θα του δώσω Εγώ, θα είναι μοναδικό».

Και εννοούσε το Πεύμα το Αγιο που θα ελάμβαναν οι Απόστολοι μετά την Ανάσταση και κατά την ημέρα της Πεντηκοστής κυρίως. Εκείνοι δεν το αντελήφθησαν τότε. Αργότερα, όταν Το έλαβαν, εδόξασαν τον ένα Παράκλητο, τον Φιλάνθρωπο Χριστό μας, που έστειλε τον άλλο Παράκλητο, το Πνεύμα το Αγιο, για να συνεχίσει το έργο της Εκκλησίας και να μη μας αφήσει ορφανούς και μόνους. Και καθώς μιλούσε ο Ιησούς στην εορτή της Σκηνοπηγίας, Τον έβλεπαν οι άνθρωποι, και απορούσαν και θαύμαζαν οι αγαθοί, και σκεπτόντουσαν όχι καλά οι δυσκολεμένοι. Και έγινε σχίσμα στον λαό, άλλοι έλεγαν πως είναι Προφήτης, κι άλλοι πως δεν είναι, αφού κατάγεται από τη Γαλιλαία και όχι από την Ιουδαία, που έλεγαν οι Γραφές.

Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι είχαν βάλει εγκάθετους να συλλάβουν τον Χριστό και να Τον πάνε δεμένο. Εκείνοι, καθώς άκουγαν την αθάνατη διδασκαλία Του, μαγεύτηκαν, και πήγαν μ' άδεια χέρια στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Κι όταν τους ρώτησαν αυτοί γιατί δεν Τον έφεραν, τους είπαν: «Αυτόν να φέρομε; Το χρυσό στόμα; Την άκρα καλοσύνη;».

Και τους μάλωσαν οι Φαρισαίοι και τους είπαν πως είναι πλανεμένοι, γιατί κανένας απ' αυτούς και από τους άρχοντες δεν Τον πίστεψε. Στην ουσία, όμως, πλανεμένοι ήταν εκείνοι που είχαν το πνεύμα της πλάνης.

Ο κοσμάκης ο απλός έβλεπε τον Φιλάνθρωπο Χριστό και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος ολόκληρη επάνω Του, γι' αυτό και θαύμαζε και Τον αγαπούσε. Κι έκαμαν συνέδριο οι Φαρισαίοι τι να κάνουν. Κι ανάμεσά τους ο Νικόδημος, ο μυστικός Μαθητής, τους είπε: «Πρέπει πρώτα να Τον κρίνομε, να δούμε τι κάνει, και μετά να Τον δικάσομε». Κι εκείνοι τον εμάλωσαν. Κι ο Χριστός συνέχιζε: «Εγώ είμαι το Φως του κόσμου. Εκείνος που μ' ακολουθεί δεν θα 'ναι στα σκοτάδια, αλλά θα βρει το Φως της ζωής».

Το Πνεύμα το Αγιο, αδελφοί αναγνώσται, ας φωτίζει και μας, κι ας φροντίζει όλους μας, να βρίσκομε τον Χριστό μας, την πόρτα και τη στράτα της Εκκλησίας, και να φθάσομε μια μέρα, εμπνευσμένοι και γεμάτοι από Κείνον, στη Θεία Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.

(Του αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη Το κήρυγμα της Κυριακής )


http://misha.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.