Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

17 Δεκεμβρίου Προφήτης Δανιήλ Άγιοι τρείς Παίδες οι εν τη καμίνω, Άγιος Διονύσιος ο εν ΖακύνθωΠροφήτης Δανιήλ,  Άγιοι τρείς Παίδες οι εν τη καμίνω

Πάμε 17 του μηνός, 5 λεπτά Έχουμε ακόμη, γιορτάζουν ο προφήτης Δανιήλ, 17 Δεκεμβρίου πάντα, και οι Άγιοι τρεις Παίδες οι εν τη καμίνω. Ήσαν απ’ την Ιερουσαλήμ και τους πήρε αιχμαλώτους ο Ναβουχοδονόσωρ, όταν κατεστράφη, στα 587, η Ιερουσαλήμ, και τους πήγε στη Βαβυλώνα. Ήταν ενάρετοι και οι τέσσερεις οι καλύτεροι Ιουδαίοι, πιστοί, συνεπείς, εγκρατείς, ταπεινοί και υπέροχοι. Άρεσε πάρα πολύ στον Ναβουχοδονόσορα τον Β ο Δανιήλ. Τον πήρε σύμβουλό του και του έδωσε το όνομα Βαλτάσαρ. Ήταν το όνομα των θεών των ειδώλων. «εσύ πρέπει να σαι Θεός», λέει. «Πως, ξέπεσες δώ πέρα;» και τον ονόμασε Βαλτάσαρ γι αυτό και δεν τον έριξε στο καμίνι, πό ριξε του Τρεις Παίδας, γιατί σου λέει: «Να ρίξω τον Θεό μου εδώ;» και τους Τρεις Παίδας τους εδιόρισε επιστάτας ο αυτοκράτωρ, με τη μεσιτεία του Δανιήλ. Κι όταν ο αυτοκράτωρ έφτειαξε μια μεγάλη εικόνα του και διέταξε να την προσκυνήσουν όλοι, οι τρεις Παίδες δεν προσκύνησαν ούτε ο Δανιήλ και τους έριξαν στο καμίνι. Κι εκεί, ένα τέταρτο παιδί, ο άσαρκος Λόγος, ο Χριστός, ο μετά ταύτα ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, τους προστάτευε. Κι έβλεπε ο Ναβουχοδονόσωρ τέσσερεις νέους. «Καλά», λέει, «οι τρεις είναι που βάλαμε μέσα ο άλλος ποιος είναι;» Ο άσαρκος Λόγος. —«Τότε μεν τυπούμενος νύν δε ενεργούμενος. Παίδας ευαγείς εν καμίνω ο τόκος της Θεοτόκου διεσώσατο.»— Τι ωραία! Τα αρχοντόπαιδα, δηλαδή, αυτά, αυτό σημαίνει ευαγείς, στην κάμινο τους έσωσε τελείως ο τόκος της Θεοτόκου. Τότε, μεν τυπούμενος. Απεικονιζόμενος ήταν. Νύν δε ενεργούμενος. Τώρα σαρκώθηκε τι ωραίοι είναι οι ύμνοι της Εκκλησίας μας! Αλλά να φύγουμε και τον Δανιήλ τον συκοφάντησαν και τον έριξαν στο λάκκο των λεόντων και ο Θεός τον έβγαλε από κει. Πρόσφεραν πάρα πολλά στο κράτος των Βαβυλωνίων, αλλά περισσότερο στους αιχμαλώτους Ιουδαίους. Κι ο Κύριος τους ανέπαυσε εν ειρήνη και λέει μια παράδοση, όταν εσταυρώθη ο Χριστός και συγκλονίσθηκε η γή, άνοιξαν μνημεία και βγήκαν πεθαμένοι. Ανάμεσα στους πεθαμένους που βγήκαν ήταν και οι τρεις Παίδες και ο προφήτης Δανιήλ και ο σοφός Ιώβ και άλλοι, οι όποιοι, την ημέρα της αναστάσεως του Χριστού, την Κυριακή, μπήκαν στην πόλη, στην Ιερουσαλήμ, εμφανίστηκαν σε πολλούς. Στο 27 Κεφάλαιο του ματθαίου, διαβάστε, άμα θέλετε. Λοιπόν.


Άγιος Διονύσιος

Γιορτάζει και ο Άγιος Διονύσιος, αρχιεπίσκοπος Αιγίνης. Δικός μας άνθρωπος ο εν Ζακύνθω μεγάλη μορφή του 16ου αιώνος, έγινε μοναχός, στη μονή των στροφάδων, της Μεταμορφώσεως του Χριστού, Βυζαντινή μονή, ονομάσθηκε Δανιήλ, από Δραγανίγος. Καταγωγής, άχ, καταγωγής.. ο πατέρας του ήταν Νορμανδός. Κι η μητέρα του Ιταλίδα. Ήλθαν στην Ζάκυνθο, ανέθρεψαν, όμως, με τα νάματα της ορθοδοξίας τον γυιό τους. Κι έγινε ο καλύτερος έλληνας ο καλύτερος ορθόδοξος ο Άγιος Διονύσιος ο άφθορος Άγιος Διονύσιος. Από τις μεγάλες κορυφές κι αυτός της ορθοδοξίας, τον έβαλε η Εκκλησία μας εκεί στα σύνορα Ρωμιοσύνης και Παπισμού, όπως τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπως και τον Άγιο Γεράσιμο είν τριανδρία εκεί. Φυλάνε Θερμοπύλες αυτοί οι Άγιοι έτσι, λοιπόν. Ήλθε στην Αθήνα, για να πάει στους Αγίους Τόπους, ο επίσκοπος Αθηνών τον έκανε μητροπολίτη Αιγίνης, του δωσε και τ όνομά του, Διονύσιος, από το Δανιήλ, έμεινε δύο χρόνια κι ύστερα πήγε κει στην πατρίδα του, ασκήτεψε, γιατί δεν έχουμε ώρα, και στα 1622, 17 Δεκεμβρίου, στη μονή της αναφωνητρίας, παρέδωκε το πνεύμα του στον Χριστό. Τον έθαψαν στη μονή των στροφάδων, κατ επιθυμία του, και σε δύο χρόνια έγινε ανακομιδή. Διέταξε εκείνος και βγήκε άφθορος ευωδίαζε ο Άγιος είχε συγχωρέσει και τον φονέα του αδελφού του, μεγάλη υπόθεση μοιάζει του Χριστού κανείς, άμα συγχωρεί τους φονιάδες των δικών του μοιάζει του Χριστού γι αυτό κι άγιασε ο Άγιος. Αλλά, περισσότερα για τον Άγιο Διονύσιο θα πούμε και την Δευτέρα, 17 του μηνός, στην εκπομπή της Δευτέρας, στον σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 10 με 12 μαζί θα πούμε και για τον Διονύσιο Σολωμό και άλλα τινά. Λοιπόν γι αυτό, ας φύγουμε από τη χάρη του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.