Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτη Δεκεμβρίου, Προφήτη Ναούμ


Πρώτη Δεκεμβρίου

Έχομε χαρά και πάλι σημέρα , σεβαστοί μου γέροντες και αγαπημένοι αδελφοί μου, γιατί ξαναβρεθήκαμε στην όμορφη αγκάλη του Αγίου μας Νεκταρίου. Τον ευχαριστούμε ολόψυχα. Καθώς επίσης εκείνους που μας περιμένουν εδώ και μας φροντίζουν. Προχωρούμε, σιγά-σιγά, στην Άγια Τεσσαρακοστή και πάμε για τη μητρόπολη των εορτών. Τα Ιερά Χριστούγεννα. Κάθε μερούλα μας φέρνει και πιο κοντά στη Θεία γέννηση. 

Κι έχουμε χαρά μυστική και ευφροσύνη Αγία. Συμπορευόμαστε με την Αγία οικογένεια την επίτοκη Μαριάμ, τον Άγιο Ιωσήφ και τον Άγιο Ιάκωβο τον αδελφόθεο, κατά την παράδοση που έφυγαν από τη Ναζαρέτ και πήγαιναν για τη Βηθλεέμ, για την απογραφή του Καίσαρος Αυγούστου και προπαντός και κυρίως για τη Θεία γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Λυτρωτού ημών και λέμε και τους Αγίους και τους έχομε και κάθε μέρα συντροφιά και παρέα μας έχουν από κοντά και τους έχομε κι εμείς το επίσης. Κι είναι η χαρά μας όμορφη και αισθανόμεθα την αγία τους παρουσία και βοήθεια. Πολλές φορές νοιώθουμε και την αναπνοή τους και τους ευχαριστούμε και τον Θεούλη, που τους έχει και μας τους δωρίζει και μας βοηθάνε και πάμε, τώρα, στην 1η του μηνός Δεκεμβρίου. Δεκέμβριος σημαίνει δέκατος μήνας, γιατί παλιά το ημερολόγιο των Ρωμαίων άρχιζε πρωτοχρονιά από τον Μάρτιο.

 Άμα πάμε από τον Μάρτιο, ο Δεκέμβρης είναι ο δέκατος μήνας. Σημέρα σε μας είναι ο δωδέκατος, γιατί μετετεθη η πρωτοχρονιά στην 1η Ιανουαρίου. Αλλά το όνομα έμεινε. December, σημαίνει δέκατος. Decern. Το λατινικό έτσι, για να ξέρουμε, γιατί ονομάζεται έτσι. Λοιπόν εδώ έχουμε προφήτες τις τρεις πρώτες ήμερες Ναούμ, Aββακούμ, Σοφονίας γιατί βάνει προφήτες, κι έχει και τον Αγγαίο, έχει μετά και τους Τρεις Παίδας, έχει τον προφήτη Δανιήλ; Παλαιότερα στις 4 Δεκεμβρίου γιόρταζαν, στα Ιεροσόλυμα, και τους 12 προφήτας, και γιόρταζαν, πάλι, πριν τα Χριστούγεννα και τον προφήτη Συμεών και τον προφήτη Ζαχαρία, τον πατέρα του Προδρόμου γιατί; γιατί ερχόμαστε στα Χριστούγεννα και ποιος μίλησε για τον ερχομό του Χριστού; οι προφήται γι αυτό και βάνουμε τόσους πολλούς προφήτας, για να τους τιμήσουμε και να μας μιλήσουν εκεί πιο έντονα, για τον ερχομό του φιλάνθρωπου Χριστού, τον όποιο προεφήτευσαν και προεγνώρισαν και προεμήνυσαν.Προφήτη Ναούμ

Πρώτη Δεκεμβρίου έχουμε, λοιπόν, τον προφήτη Ναούμ είναι εβραϊκά τα ονόματα και Ναούμ στα εβραϊκά σημαίνει Παράκλητος. Παρηγορητής. Αυτός που παρηγορεί Ναούμ, λοιπόν. Ήταν τον 7ο π.Χ. Αιώνα, από τη Γαλιλαία, κι εκείνος προεμήνυσε την καταστροφή της Νινευή, που ταν πρωτεύουσα των Ασυρίων, ένδοξη και μεγάλη πόλη είχε προφητεύσει τον 8ο αιώνα κι ο προφήτης Ιωνάς την καταστροφή της, αλλά πήγε και κήρυξε στους Νινευίτας και μετενόησαν κι οι άνθρωποι και τα κτήνη κι ο Θεός τους εσυγχώρεσε και δεν τους κατέστρεψε. Τώρα, όμως, το παράκαναν και προεφήτευσε την καταστροφή της Νινευή: «Από γλυκό νερό κι από φωτιά θα πάει» και όντως συνέβη αυτό το πράγμα έγινε σεισμός και περιέβαλε την πόλη της Νινευή μια λίμνη και με το σεισμό προεκλήθηκε παλιρροϊκό κύμα και ήλθε η θάλασσα στη στεριά και τα κατώτερα μέρη κι η κάτω πόλις της Νινευή επνίγηκε από νερά και μετά ήλθε από την έρημο φωτιά και αποτελείωσε. 

Αυτό για τους Ιουδαίους ήταν μεγάλη παρηγοριά, αλλά και τιμωρία για τους Ασυρίους, οι οποίοι προηγουμένως είχαν καταστρέψει την Ιερουσαλήμ κι είχαν κάνει τόσο μεγάλο κακό γι αυτό Ναούμ σημαίνει αυτός που παρηγορεί. Παρηγορήθηκαν, λοιπόν, οι ψυχές και ύστερα ο Ναούμ εκοιμήθη στην πατρίδα της Γαλιλαίας και ετάφη κοντά στους τάφους των πατέρων του. Αυτά τα λίγα για τον Ναούμ, έχει και το βιβλίο το σχετικό είναι από τους 12 μικρούς προφήτας, που μιλάει ακριβώς για την προφητεία της Νινευή και ότι ο Θεός φέρνει ισορροπία. Αν κάποιος κάνει κακό και αδικεί και δεν μετανοιώσει και δεν διορθωθεί, ο Θεός τον τιμωρεί. Τιμή και ώρα. Τι σημαίνει τιμωρία; Φροντίδα της τιμής γιατί με το κακό η τιμή προσβάλλεται και με την παιδαγωγία του Θεού η τιμή επανέρχεται μυστήρια είν αυτά γι αυτό να προσέχομε το κακό, να μην αδικούμε, να μην προσβάλλομε, κι αν συμβεί, να μετανοιώνουμε και να διορθωνόμεθα εμπράκτως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.