Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής
"Εμοί δε λίαν ετιμήθησαν οι φίλοι σου ο Θεός", είναι γραμμένο στο Ψαλτήριο, ένας δε από τους φίλους του Θεού και των Αγίων, που θα μπορούσε να επαναλάβη αυτά τα λόγια, είναι ο άγιος Συμεών ο Μεταφραστής, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Χαρακτηριστικά γράφονται στον βίο του αγίου Συμεών τα εξής λόγια· "Εκκλησία σοι, Συμεών, όφλει χάριν υπέρ μεταφράσεως αγίων βίων". Δηλαδή, η Εκκλησία, Συμεών, σε ευγνωμονεί, γιατί έγραψες τους βίους των Αγίων. Μεγάλος πολιτικός και διπλωμάτης του Κράτους ο Συμεών, αφήκε τ' αξιώματα κι ασχολήθηκε να συγγράψη τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας. Δεν έχει, αλήθεια, να προσφέρει κανείς μεγαλύτερη ευεργεσία στους ανθρώπους, παρά όταν φέρνη εμπρός στα μάτια τους ζωντανή την αρετή και την αγιότητα στα πρόσωπα και τους βίους των φίλων του Θεού. Των Αγίων τα κατορθώματα "ορώμενα και επαινούμενα αξιόκτητά τε φαίνεται και αξιέραστα γίνεται".
Βιογραφία
Πατρίδα του ήταν η Κωνσταντινούπολη και έζησε στα χρόνια του Βασιλιά Λέοντα του Σοφού (886 - 912 μ.Χ.). Νεότερη όμως εκδοχή (του 1931 μ.Χ.), λέει ότι ο Συμεών έζησε στα χρόνια του Δούκα Παραπινάκη (1071 - 1078 μ.Χ.), που μάλλον είναι και η επικρατέστερη. Προηγούμενα ονομαζόταν Νικήτας Παφλαγών και λόγω της μεγάλης του αρετής και σοφίας πήρε το αξίωμα του Μαγίστρου και Λογοθέτου.
Το κυριότερο έργο του, ήταν η εκκαθάριση των αρχαίων αγιολογικών υπομνημάτων και η παράστασή τους σε ομαλότερο ύφος. Απ' αυτό λένε, ότι πήρε την ονομασία Μεταφραστής, που μάλλον δεν φαίνεται και τόσο πιθανό. Ίσως να ήταν μεταφραστής ξενόγλωσσων εγγράφων στην ελληνική γλώσσα και το αντίθετο.
Μερικοί νομίζουν, ότι στο τέλος της ζωής του έγινε μοναχός, αλλά ο φίλος του Ψελλός, που έγραψε εγκώμιο και Ακολουθία σ' αυτόν, δεν υπαινίσσεται κάτι τέτοιο. Έζησε οσιακά και έγραψε πολλά για την Εκκλησία. Απεβίωσε ειρηνικά και η μνήμη του αναφέρεται μόνο στον Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου