Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συναξαριστής 29 Ιανουαρίου: Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος


Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου

Μεταξύ των πρώτων Πατέρων και Μαρτύρων της Εκκλησίας, αμέσως μετά τους αγίους Αποστόλους, είναι ο άγιος Ιγνάτιος ο θεοφόρος, Επίσκοπος Αντιοχείας. Ο άγιος Ιγνάτιος ωδηγήθηκε δέσμιος από την Αντιόχεια στη Ρώμη κι ο μαρτυρικός του θάνατος από τα θηρία στον ιππόδρομο έγινε θέαμα στον μαινόμενο ρωμαϊκό όχλο. Ό,τι απόμεινε από το σώμα του αγίου Επισκόπου μαζεύθηκε με ευλάβεια από τους χριστιανούς και μεταφέρθηκε προς ενταφιασμό στην Αντιόχεια. Ανάμνηση λοιπόν αυτής της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Ιγνατίου επιτελεί σήμερα η Εκκλησία κι εμείς φέρνομε στη σκέψη μας πως τίποτα τω όντι δεν υπάρχει τιμιώτερο στην γη από τα λείψανα των αγίων Μαρτύρων. Από τα λείψανα αυτά, λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Επίσκοπος Νύσσης, βγαίνει φως και λάμψη, "οία εκ καθαρού γίνεται κατόπτρου, όταν προς τον ήλιον τεθή αντιπρόσωπον..."


Βιογραφία
Ο χρόνος γέννησης και η εθνικότητα του Άγιου Ιγνατίου είναι ασαφή. Στο θρόνο της Αντιόχειας ο Ιγνάτιος ανέβηκε μεταξύ 68-70 μ.Χ. Ποίμανε σαν αποστολικός διδάσκαλος και στάθηκε φρουρός των ψυχών του ποιμνίου του.

Όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των Χριστιανών, θαρραλέα ο Ιγνάτιος, ενώ ο βασιλιάς περνούσε από την Αντιόχεια, παρουσιάστηκε μπροστά του και υπεράσπισε τα δίκαια της Εκκλησίας και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης. Τότε ο Τραϊανός, διέταξε τη σύλληψη του Ιγνατίου και τη μεταφορά του στη Ρώμη. Οι χριστιανοί της Ρώμης σκόπευαν να τον απαλλάξουν από το μαρτύριο, αλλά ο Ιγνάτιος, με φλογερή δίψα προς το μαρτύριο, έγραψε σ' αυτούς να αφήσουν να γίνει το θέλημα του Θεού. Έτσι, την 20η Δεκεμβρίου του έτους 107 μ.Χ., τον έριξαν στο αμφιθέατρο, όπου πεινασμένα θηρία τον κατασπάραξαν. Διασώθηκαν μόνο τα μεγαλύτερα από τα οστά του, που μεταφέρθηκαν και τάφηκαν με τιμές στην Αντιόχεια.

Αργότερα μετακομίσθηκαν στη Ρώμη (β’ ανακομιδή το 540 μ.Χ. και εναποτέθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Κλήμεντος). Έτσι, ο Ιγνάτιος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη διδαχή του Χριστού, και «ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἷον ἔχει» (Β' επιστολή Ιωάννου, 9). Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι' αυτό και ο Ιγνάτιος επονομάσθηκε Θεοφόρος.

ΙΓΝΑΤΙΟΣ: (Από το γηγενής) = ο γηγενής, ο ιθαγενής.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/2011/01/29/5214/saint.aspx



.

1 σχόλιο:

  1. Ο Άγιος Ιγνάτιος είναι ένας από τους πολλούς Αποστόλους που είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό. Είναι Ελληνικής καταγωγής και γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το έτος 17 μ.Χ. Διδάχθηκε ακολουθώντας τον Κύριο και ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ καθώς ο Κύριος επέλεξε διαφορετικό τρόπο για να τον καλέσει. Το κάλεσμα του Κυρίου στον Άγιο Ιγνάτιο έγινε λίγο πριν την ανάληψη του Κυρίου και όταν ο Ιγνάτιος ήταν στα 17 του. Του εμφανίστηκε ο Κύριος όταν συνέχιζε επί μέρες να δακρύζει για την απώλεια του Διδασκάλου τον οποίο ακολουθούσε ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ τα της αιωνίου ζωής και της σωτηρίας των ψυχών. Τότε και ενώ επί ώρες προσεύχονταν δακρυσμένος του εμφανίστηκε ο Κύριος λέγοντά του: "Ιγνάτιε ποιον ψάχνεις;;;;;". Τότε έμαθε ο Ιγνάτιος για την πρώτη του αποστολή και συνέχισε το Αποστολικό του έργο τα επόμενα χρόνια και μέχρι να χειροτονηθεί Πατριάρχης Αντιοχίας, κατά τις ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΥΡΙΟΥ.

    Ανάλογα και με όμοιο τρόπο έχουν λάβει και άλλοι το ""ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΥΡΙΟΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.