Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Συναξαριστής 18 Νοεμβρίου: Άγιος Πλάτωνας


Άγιος Πλάτωνας


Πόσο ετίμησε πάντα η Εκκλησία τους αγίους Μάρτυρας της πίστεως το βλέπομε στο γεγονός, ότι πολλοί από τους μεγάλους Πατέρας και διδασκάλους συνέγραψαν λόγους εις μνήμην αγίων Μαρτύρων και εγκωμίασαν την γενναιότητα και την άθλησή τους. Ένας από αυτούς είναι ο άγιος Μάρτυς Πλάτων, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Στον άγιο Πλάτωνα λόγο εγκωμιαστικό έγραψεν ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο λόγος αρχίζει με αυτές τις λέξεις: "Παλαίστραι μεν σώμασιν ανδρίαν χαρίζονται και τέχνης αθλητικής επιστήμας..." και θυμίζει ακριβώς τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, που γράφει προς τον Τιμόθεο: "Η γαρ σωματική γυμνασία προς ολίγον εστίν ωφέλιμος, η δε ευσέβεια προς πάντα ωφέλιμος εστιν, επαγγελίαν έχουσα ζωής της νυν και της μελλούσης". Οι άγιοι Μάρτυρες υπήρξαν και ευσεβείς και αθληταί γενναιότατοι. "Καλοί καγαθοί", όπως θάλεγαν οι αρχαίοι.


Βιογραφία
Ο Άγιος Πλάτωνας έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγότανε από την Άγκυρα της Γαλατίας της Μικρός Ασίας, και ήταν αδελφός του μάρτυρα Αντιόχου.

Σε νεαρή ηλικία τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες, διότι διακήρυττε την πίστη του στον Ιησού Χριστό και τον οδήγησαν μπροστά στον ηγεμόνα Αγριππίνο. Ο Αγριππίνος βλέποντας την ωραιότητα του νέου και γνωρίζοντας ότι κατείχε περιουσία, προσπάθησε να τον ελκύσει με κολακείες. Όμως ο Άγιος Πλάτων αρνήθηκε και συνέχισε να διακηρύττει την πίστη του στον Έναν και μοναδικό Θεό. Αφού ο ηγεμόνας είδε ότι δεν κατάφερε να τον αλλαξοπιστήσει δελεάζοντάς τον, τον απείλησε με μαρτύρια. Παρ' όλα ταύτα ο Άγιος Πλάτων παρέμεινε σταθερός στην πίστη του. Έτσι ο Αγριππίνας διέταξε να τον μαστιγώσουν ανελέητα και ύστερα να τον βασανίσουν με πυρωμένες ράβδους.

Ο Άγιος διατήρησε όλη του την πίστη και δεν έπαψε να ομολογεί τον Ιησού Χριστό, γι' αυτό διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του (306 μ.Χ.). Έτσι λοιπόν ο Άγιος μεγαλομάρτυρας Πλάτωνας παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο και τιμήθηκε με το αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.