Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ο Μητροπολίτης Τριπόλεως του Λιβάνου κ.κ Εφραίμ για τη εορτή του Αγ. Δημητρίου


Αυτό το κήρυγμα δόθηκε από Met. Ephrem στην πόλη της Κούσπα στις 26 Οκτωβρίου του 2010.

Στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Έχετε ακούσει, αγαπημένοι, ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο που διαβάζονται για κάθε γιορτή ενός μάρτυρα. Το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, είναι η πηγή της διδασκαλίας για εμάς. Μήπως να μας διδάξει πώς να τιμήσει τους αγίους;

Το σημερινό Ευαγγέλιο ξεκινά με μια νέα εντολή από τον Κύριο Ιησού. Είναι το σημείο αναχώρησης και το τελικό σημείο. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει, «Ιδού εγώ να σας δώσω μια νέα εντολή: αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως εγώ σας αγάπησα». Αυτός είναι ο κύριος λόγος και ο δρόμος μαρτυρίου για τον Χριστό. Αν το μαρτύριο δεν προέρχεται από την αγάπη του Κυρίου Ιησού και την πίστη σ 'Αυτόν, τότε είναι μάταιο. Ο Κύριος συνεχίζει και λέει: «Ο κόσμος θα σας μισήσει ».

Ο καθένας που αγαπά τον Χριστό και ενεργεί στη ζωή, σύμφωνα με τις εντολές Του πρέπει να αναμένουν την οργή από τους ανθρώπους, διότι πρώτα μισούσαν τον Χριστό. Αυτό είναι κάτι φυσικό σε αυτόν τον κόσμο. Χωρίς Θεό, ο κόσμος μισεί το Θεό και εκμεταλλεύεται τη δημιουργία. Για κάποιον που εφαρμόζει στην πράξη τις εντολές του Κυρίου, από τη σκοπιά του παρόντος διεφθαρμένου κόσμου που είναι βυθισμένος στη δική του διαφθορά και τα πάθη του, αυτό προκαλεί τους ανθρώπους αυτού του κόσμου να τον απορρίψει.


Το Ευαγγέλιο λέει αυτό το περίεργο προφητικό στίχο: «Θα σας μισούν χωρίς λόγο." Εμείς θα προσκρούσουμε σε αντίσταση και ζήλια, φθόνο και το μίσος χωρίς αιτία.

Ο Χριστός, ο Θεός μας έχει δώσει κάθε καλό. Ο Χριστός ήταν μόνο καλός. Θεράπευσε τους αρρώστους και έδωσε τη ζωή Του για χάρη μας από αγάπη για μας, για κάθε άτομο, για όσους τον αγαπούν και για εκείνους που δεν τον αγαπούν. Αυτό είναι που έκανε τους Αγίους να μαρτυρήσουν στο Όνομα Του, για την Αγάπη Του.
Και έτσι υπέστησαν το μαρτύριο χωρίς λόγο. Ένας από τους αγίους λέει, αυτό το μίσος έρχεται ελεύθερα χωρίς λόγο σε αντάλλαγμα για την αρχική αγάπη που δόθηκε ελεύθερα. Και έτσι κάθε μάρτυρα, κάθε άγιος ιερομάρτυρας, μιμείται τον Κύριο Ιησού και γιαυτό οι άνθρωποι να τον μισούν. Ωστόσο, ο ίδιος μαρτυρεί τον Χριστό και έτσι είναι ένας μάρτυρας. Ζει στην αγάπη του Χριστού - αυτό σημαίνει ότι δεν επιστρέψει το κακό με το κακό. Και έτσι πηγαίνει στο θάνατο με χαρά, πόνο και γνωρίζοντας ότι έχει κάνει αυτό από αγάπη για τον Χριστό και από αγάπη για εκείνους που τον σκοτώνουν.

Αυτή είναι η διδασκαλία που παίρνουμε από τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον Κύριο και μαρτύρησαν από αγάπη για Εκείνον. Μας διδάσκουν ότι ακόμα και αν είμαστε αδύναμοι σε αυτό τον κόσμο, κάθε άνθρωπος που πιστεύει στο Χριστό, στα παθήματά Του, στο θάνατο Του και στην ανάστασή Του, κάθε πραγματικός χριστιανός πρέπει σε κάποιο σημείο να μαρτυρεί τον Χριστό στη ζωή του, δεν πρέπει να λέει ψέματα, πρέπει να ζει σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, και ο Κύριος θα τον βοηθήσει. Μεγάλη Χάρη δίνεται σε εκείνους που πάσχουν μαρτύριο ρίχνοντας το αίμα τους για χάρη του Κυρίου Ιησού, και λαμβάνουν ένα μεγάλο στεφάνι, το στέμμα της βασιλείας των Ουρανών.

Αυτή ήταν η ζωή του Αγίου Δημητρίου την οποία γιορτάζουμε σήμερα. Η Εκκλησία χαίρεται παντού σήμερα, με τη χαρά της νίκης του Αγίου πάνω από κάθε κακό, Αμήν.

ελεύθερη μετάφραση απο το AHDONI

http://araborthodoxy.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.