Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Συναξαριστής 6 Νοεμβρίου: Όσιος Λουκάς ο Σικελιώτης

Όσιος Λουκάς ο Σικελιώτης

Στην τελευταία του ομιλία ο Ιησούς Χριστός προς τους μαθητάς του μετά τον μυστικό Δείπνο, μέσα στα άλλα είπε και τα εξής: "Ο πιστεύων εις εμέ, τα έργα α εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει...". Αυτό πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται στη ζωή των Αγίων, όπως το βλέπομε στον βίο του οσίου Λουκά του Σικελιώτου, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. 

Όταν έφυγε από το σπίτι του, στην αρχή της ασκητικής του πολιτείας, πήγε στην έρημο και έμεινε όπως ο Χριστός σαράντα ημέρες νηστικός. Στο τέλος έγινε και σ' αυτόν ό,τι και στον Κύριο, "άγγελοι προσήλθον και διηκόνουν αυτώ". Προσευχότανε και μελετούσε διαρκώς τις θείες Γραφές, όπου στο τέλος ήταν σε θέση να απαντά σε δυσκολώτατες απορίες των ανθρώπων. Τόσο, που όλοι εθαύμαζαν, παρόμοια όπως εθαύμαζαν οι Ιουδαίοι στα Ιεροσόλυμα κι έλεγαν για τον Ιησού Χριστό· "Πώς ούτος οίδε γράμματα μη μεμαθηκώς;"



Βιογραφία
Ξένος προς τις μάταιες κλήσεις και επιθυμίες, καταγινόταν ήσυχα με την εργασία του και τον υπόλοιπο καιρό χρησιμοποιούσε για λογική ανάπαυση, μελέτη και αγάπη προς τον πλησίον του.

Ο όσιος Λουκάς ήταν από το Ταυρομένιο της Σικελίας και από μικρό παιδί διακρινόταν για τη ζωντανή ευσέβεια του. Από τον ιδρώτα του έδινε στους φτωχούς και πολλές φορές αγρύπνησε κοντά στα κρεβάτια δυστυχισμένων, που χωρίς οικογένεια περνούσαν την ασθένεια μέσα στη θλίψη και τη μόνωση. Οι γονείς του θέλησαν να τον παντρέψουν, αλλά ο Λουκάς δεν δέχτηκε. Δεν περιφρονώ, έλεγε τον γάμο, αφού τόσο τον τίμησε ο Κύριος μας και η Εκκλησία. Αλλά είναι τάχα ανάγκη να παντρευτούμε όλοι; Υπάρχουν τόσες διακονίες προς τον πλησίον, που μπορεί να εκτελεί ο άγαμος με περισσότερη ευκολία. Επίσης είναι υποχρεωτικό να αποκτήσει κανείς παιδιά; Και μήπως τάχα δεν είναι ιερό και ωραίο να δώσει κανείς ψωμί και να φέρει κάποια ακτίνα παρηγοριάς στις καρδιές απόρων ορφανών;

Αργότερα ο Λουκάς έγινε μοναχός και ασκήτευε σε κάποια τοποθεσία της Αίτνας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Βυζάντιο, όπου υπήρχαν τόσοι θησαυροί της Εκκλησίας. Τελικά τον τράβηξε η Κόρινθος, όπου δίδασκε και οικοδομούσε με τις ευσεβείς ομιλίες του και τις πατρικές συμβουλές του. Εκεί επίσης τον βρήκε και ο ειρηνικός θάνατος του δικαίου.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.