Δυτικά της Μελίντας ακολουθώντας ένα μονοπάτι που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν καλά, μπορείτε να φτάστε μέχρι τη Κρυφή Παναγιά. Ένα τοπίο μοναδικό, ένα μέρος επιβλητικό. Απότομα βράχια που στις ρίζες τους αναβλύζουν ζεστά νερά, αντικατοπτρίζονται μέσα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, κρύβοντας διακριτικά την εικόνα της Παναγιάς που βρήκε καταφύγιο στην εγκοπή τούτου του βράχου. Το ξωκλήσι αυτό είναι κρυμμένο εξ ολοκλήρου στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου.
Σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μία κοπέλα με το παιδί της, κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα (γι’ αυτό και στο πανηγύρι συνηθίζουν να κατεβαίνουν με άλογα οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου) σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί Έλληνες της Μικράς Ασίας βγήκαν στην περιοχή αυτή με τις βάρκες τους μετά την καταστροφή, και την έχουν ως προστάτιδά τους. Τέλος, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, πολλοί Έλληνες σώθηκαν διαφεύγοντας στη Μέση Ανατολή με συμμαχικά υποβρύχια, που πλησίαζαν αθέατα την απρόσιτη περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής.
Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτείτε τη Κρυφή Παναγιά είναι να φτάστε μέχρι εδώ απ' τη θάλασσα με τη βοήθεια κάποιου πλεούμενου. Η Εκκλησία βρίσκετε γυρο στα 3 χιλιόμετρα από τη Μελίντα και 10 απο το κέντρο του Πλωμαρίου. Σε κάποιο σημείο ο δρόμος σταματάει και ακολουθεί δύσβατο μονοπάτι. Επίσης βλέπετε στις φώτογραφίες την είσοδος δια θαλάσσης. Από τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και των γύρω περιοχών, πήγαιναν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να θεραπευτούν από τους ρευματισμούς στα ιαματικά νερά που αναβλύζουν στο νοτιοδυτικό σημείο, όπως βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία.
Κρυφή Παναγιά
Πελαγίσια μου αύρα
Ακρογιάλια κρυφά
Ποια σπηλιά, νά ’κρυψε
την Παναγιά μας
Στα ράχτα της Μελίντας,
Να γεννά
Τα πολυπλόκαμα
Κορώνες του βυθού
Βασιλικούς αστερίσκους
Στα απύθμενα της θάλασσας ;
Κορίτσια με Πράσινα
Της ελιάς φουστάνια
Ορμάνε στα Νερά
Κοχλάζει η θάλασσα
Ανάβουνε σπηλιές
Κόκκινα της φωτιάς ,τα βράχια
Τα κύματα υποκλίνονται
Στη Μάνα ,την Κρυφή
Την Παναγιά
Στρατής Γιαννίκος
http://alfavitario.blogspot.com
http://www.plomaricity.gr
Σχόλιο για το συντάκτη mhtsos:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή όσα αναφέρετε για την κοπέλα με το παιδί της και το τάμα δεν είναι γνωστά σε μένα και στους συγχωριανούς μου από το Παλαιοχώρι Λέσβου, σας παρακαλώ να αναφέρετε από ποιες πηγές, γραπτές ή προφορικές, έχετε αντλήσει τις πληροφορίες για την παράδοση της Παναγίας Κρυφτής Παλαιοχωρίου Λέσβου. Και μία διόρθωση, που παρακαλώ να κάνετε στον τίτλο του κειμένου σας: "Η μαγευτική Εκκλησία της Παναγίας Κρυφτής στο Παλαιοχώρι Λέσβου" (όχι Πλωμάρι, αφού η εορτή της Παναγίας Κρυφτής είναι πασίγνωστη ως τοπική εορτή του Παλαιοχωρίου και το εκκλησάκι ανήκει στην ενορία Παλαιοχωρίου). Αναμένω την απάντησή σας... Από Βουνάτσου Μυρσίνη, paleochori-lesvos.blogspot.gr.