Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς
"Έδει μεν ημάς ευχαριστείν και φέρειν/ ύβρεις γέλωρας και κακώσεις σωμάτων/ αλλ' ίνα μη το σχήμα τυγχάνη γέλως/ εγώ γυνή την φύσιν, ειμί...". Έτσι το έμμετρο Συναξάριο θέλει ν' άρχισε την απολογία της στον δικαστή και πατέρα της, αγνώριστη μέσα στο σχήμα του μοναχού, η αγία Ευγενία, της οποίας η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Θάπρεπε, λέει, εμείς οι μοναχοί να υποφέρωμε αδιαμαρτύρητα και ύβρεις και περιγελάσματα και σωματικά βάσανα, μα για να μην γελιοποιήται το μοναχικό σχήμα, ιδού λοιπόν εγώ σας φανερώνω πως είμαι γυναίκα... Σαν άτομα πρέπει να το θεωρούμε ύψιστο βαθμό ηθικής τελειώσεώς μας, όταν μπορούμε να σηκώσουμε δημοσία καταισχύνη. Μα όταν έχωμε σχήμα και αξίωμα εκκλησιαστικό είναι ανάγκη, όταν μας συκοφαντούν, να απολογούμεθα και να αμυνώμεθα για να μην εκτίθεται η Εκκλησία. Δυστυχώς, πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα πρόσωπα και τους θεσμούς.
Βιογραφία
Η Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς έζησε στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από τη Ρώμη και οι γονείς της ονομάζονταν Φίλιππος και Κλαυδία. Επίσης, είχε και δύο άλλα αδέλφια, τον Αβίτα και το Σέργιο.
Ο πατέρας της διορίστηκε έπαρχος στην Αλεξάνδρεια και πήγε εκεί με όλη του την οικογένεια. Εκεί η Ευγενία σπούδασε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έμαθε άριστα την ελληνική και ρωμαϊκή φιλολογία. Όταν τελείωσε τις σπουδές της, ψάχνοντας για περισσότερη γνώση πήρε στα χέρια της από μια χριστιανή κόρη τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Όταν τις διάβασε, εντυπωσιάσθηκε πολύ. Εκεί μέσα δεν υπήρχαν θεωρίες και φιλοσοφικές δοξασίες. Οι γραμμές τους ενέπνεαν ζωή και ελπίδα.
Εκείνη την περίοδο, οι γονείς της ήθελαν να τη δώσουν σύζυγο σε κάποιο Ρωμαίο αξιωματούχο, τον Ακυλίνα. Τότε η Ευγενία, αρνούμενη να δεχθεί αυτή την πρόταση των γονέων της, κάποια νύχτα ντύθηκε ανδρικά και έφυγε σε άλλη πόλη. Εκεί κατηχήθηκε, βαπτίσθηκε χριστιανή και έλαβε συγχρόνως το μοναχικό σχήμα.
Μετά από χρόνια, επέστρεψε στο σπίτι της και η αναγνώριση από τους γονείς της έγινε μέσα σε δάκρυα και ανέκφραστη χαρά. Δεν πέρασε πολύς καιρός και όλοι στο σπίτι της Ευγενίας δέχθηκαν το χριστιανισμό. Από μίσος τότε οι ειδωλολάτρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον πατέρα της. Και όταν η Ευγενία επέστρεψε στη Ρώμη, επειδή δε θυσίαζε στα είδωλα, την αποκεφάλισαν, τερματίζοντας έτσι ένδοξα «τὸν καλὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως» (Α' προς Τιμόθεον, στ' 12), μαζί με την επίγεια ζωή της.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου