Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συναξαριστής 7 Δεκεμβρίου: Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων


Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

Ενός γενναίου Ιεράρχου την μνήμη γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία, του αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων. Ο άγιος Αμβρόσιος σε πολλά ομοιάζει με το σύγχρονό του άγιο Βασίλειο και μάλιστα ως προς την γενναιότητα του φρονήματός του. Η στάση του απέναντι στην αρειανήν Ιουστίνα, μητέρα του βασιλέα Γρατιανού μοιάζει με τη στάση του Μεγάλου Βασιλείου απέναντι στον έπαρχο Μόδεστο και τα λόγια του προς τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο θυμίζουν τα λόγια του Προφήτου Νάθαν προς τον Δαβίδ. Όταν οι αρειανοί θέλησαν να του πάρουν εκκλησίες, εκείνος απάντησε στον βασιλέα: "Ο Επίσκοπος δεν παραδίδει ποτέ ναούς του Κυρίου". Και στον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, μετά τη σφαγή επτά χιλιάδων ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη, όταν θέλησε να μπη στο ναό και να κοινωνήση, ο Αμβρόσιος στάθηκε ακλόνητος. Ο αυτοκράτορας θέλησε να δικαιολογηθή πως και ο Δαβίδ αμάρτησε. Ο Αμβρόσιος του είπε: "Τον μιμήθηκες στο έγκλημα, μιμήσου τον και στην μετάνοια".


Βιογραφία
Ο Άγιος Αμβρόσιος ήταν διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης και γεννήθηκε το 340 μ.Χ. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά. Στα Μεδιόλανα ασχολήθηκε με το επάγγελμα του δικαστή. Φύλασσε με λόγια και έργα την αλήθεια και απέδιδε αντικειμενικά τη δικαιοσύνη , αν και δεν είχε βαπτισθεί ακόμα χριστιανός. Όσον αφορά σ' αυτό όμως, απαντά ο θεόπνευστος λόγος της Αγίας Γραφής: «Ἀλλ᾿ ἐν παντὶ ἔθνει ὁ φοβούμενος αὐτὸν καὶ ἐργαζόμενος δικαιοσύνην δεκτὸς αὐτῷ ἐστι» (Πράξεις, ι' 35). Δηλαδή, σε κάθε έθνος, όποιος σέβεται το Θεό και πολιτεύεται στη ζωή του με δικαιοσύνη, είναι δεκτός απ' Αυτόν και είναι δυνατόν να αρέσει σ' Αυτόν.

Και πράγματι, ο Αμβρόσιος με τη ζωή του άρεσε στο Θεό. Γι' αυτό και τον αξίωσε να βαπτισθεί χριστιανός, να γίνει έπειτα αναγνώστης, και αφού μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πέρασε όλους τους εκκλησιαστικούς βαθμούς, μετά από απόφαση του βασιλιά Ουαλεντιανού του Α’, χειροτονήθηκε επίσκοπος Μεδιολάνων.

Σαν επίσκοπος, ο Αμβρόσιος ποίμανε άριστα το ποίμνιό του, αγωνίστηκε κατά των αιρέσεων, αλλά και το βασιλιά Θεοδόσιο δεν επέτρεψε να εισέλθει στο ναό, παρά μόνο όταν μετάνιωσε ειλικρινά για τους φόνους που έκανε στον Ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης. Ο Αμβρόσιος πέθανε ειρηνικά το έτος 397 μ.Χ., σε ηλικία 57 χρονών.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.