Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Συναξαριστής 20 Μαρτίου: Άγιοι Αββάδες εν τη μονή του Αγίου Σάββα αναιρεθέντες


Άγιοι Αββάδες εν τη μονή του Αγίου Σάββα αναιρεθέντες

Σε μερικούς γεννιέται κάποτε το ερώτημα. Τι τάχα ν' αξίζη περισσότερο ενώπιον του Θεού η άθληση των μαρτύρων ή η άσκηση των Οσίων; Ένα τέτοιο ερώτημα δεν έχει θέση. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο όπου βρεθή δοξάζει τον Θεό. Ο Απόστολος γράφει· "...μεγαλυνθήσεται Χριστός εν τω σώματί μου, είτε δια ζωής είτε δια θανάτου", που θέλει να πη πως η μαρτυρία Ιησού Χριστού σφραγίζεται είτε με δάκρυ είτε με αίμα. Για τη ζωή των ανθρώπων δεν έχει αξία πόσο ζη κανείς, αλλά πώς ζη. Και για τον θάνατό τους δεν εξετάζεται πότε, αλλά πώς αποθνήσκουν - με ποιά διάθεση στέκονται μπροστά στο θάνατο. Στη ζωή των πιστών η ζωή κι ο θάνατος δεν είναι ποσότητες, αλλά ποιότητες. Υπήρξαν όμως και άγιοι που έζησαν όσιοι και πέθαναν μάρτυρες - οσιομάρτυρες, όπως οι Σαράντα Μοναχοί της μονής του αγίου Σάββα κοντά στον Ιορδάνη, των οποίων σήμερα η Εκκλησία επιτελεί την μνήμη.


Βιογραφία
Η Μονή του Αγίου Σάββα βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ. Στα χρόνια του Ηρακλείου (620 - 641 μ.Χ.), επέδραμαν σ' αυτή βάρβαροι Άραβες, διότι νόμιζαν ότι η Μονή είχε πολλούς θησαυρούς. Όμως, διαψεύσθηκαν. Οι μοναχοί (44 κατά την παράδοση) το μόνο πλούτο που είχαν, ήταν οι αρετές τους. Η συντήρηση τους ήταν λιτή και γινόταν με τον ιδρώτα του προσώπου τους. Οι επιδρομείς, όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν λάφυρα στο μοναστήρι, εκνευρίστηκαν πολύ κατά των μοναχών. Και αφού τους συγκέντρωσαν, τους είπαν να αρνηθούν την πίστη τους στο Χριστό. Επειδή, όμως, κανένας δεν δέχθηκε να αρνηθεί την πίστη του, αποφάσισαν να τους σκοτώσουν. Έτσι, άλλους αποκεφάλισαν, άλλους έσχισαν στη μέση, άλλους έκοψαν σε πολλά κομμάτια και άλλους κάρφωσαν με τα ξίφη τους. Μ' αυτόν τον τρόπο, οι Άγιοι αυτοί πατέρες, που μέχρι τέλους κράτησαν σταθερή την πίστη τους, πήραν το δρόμο για την αιωνιότητα, κοντά στο Χριστό.

Την φρικτή εκείνη σφαγή περιέγραψαν, ο Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης (τιμάται 13 Ιουλίου), ο ανεψιός του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και ο Όσιος Αντίοχος ο Πάνδεκτος (τιμάται 24 Δεκεμβρίου).

Μεταξύ των αγίων Αββάδων αναφέρεται και ο Όσιος Θεόκτιστος.

Η μνήμη των οσιομαρτύρων αυτών επαναλαμβάνεται και την 16η Μαΐου.


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html
http://www.saint.gr/2011/03/20/610/saint.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.