Όσιος Μάρκος ο ασκητής και Θαυματουργός
Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει και τιμά την μνήμη του μεγάλου οσίου και ασκητού Μάρκου του θαυματουργού. Ο άγιος Μάρκος έφτασε εις τέτοιο σημείο αγιωσύνης και έκαμνε τέτοια θαύματα, που επήρε το επώνυμο του θαυματουργού. Και τα ασκητικά του συγγράμματα περιέχουν τόση πνευματική πείρα και πρακτική σοφία, που στην παλιά εποχή έλεγαν· "Πάντα πώλησον και Μάρκον αγόρασον". Αξίζει, αλήθεια, κάθε δαπάνη για ν' αποκτήση κανείς ένα καλό βιβλίο· το καλό βιβλίο είναι ο "μαργαρίτης" του Ευαγγελίου, που ο καλός έμπορος όλα τα πωλεί για να τον αποκτήση. Δυστυχώς οι άνθρωποι σήμερα έχασαν την αίσθηση του καλού βιβλίου. Διαβάζουν ό,τι εύρουν εμπρός των κι όχι μόνο δεν διδάσκονται και δεν μορφώνονται, αλλά και δηλητηριάζουν την ψυχή τους. Ο Τύπος γενικά στην εποχή μας είναι η μεγάλη δύναμη, μα όχι πάντα σε καλά και τίμια χέρια. Για πολλούς και σήμερα θάλεγε ο Προφήτης· "Ουαί τοις γράφουσι..."
Βιογραφία
Ο Όσιος Μάρκος ήταν Αθηναίος και έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αφού έλαβε αξιόλογη μόρφωση, εγκατέλειψε την Αθήνα και πήγε στην Αντιόχεια, όπου μαθήτευσε κοντά στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (βλέπε 13 Νοεμβρίου). Αργότερα εκάρη μοναχός και αφιέρωσε τον εαυτό του στην μελέτη των Θείων Γραφών και έφθασε στον ύψιστο βαθμό της αρετής. Φανερές αποδείξεις και οι λόγοι που εγράφησαν από αυτόν για την ωφέλεια και την ενέργεια των θαυμάτων. Γιατί κάποτε, ενώ ησύχαζε, πλησίασε αυτόν μια ύαινα που είχε το παιδί της τυφλό, με ταπεινή στάση σαν να παρακαλούσε να την ευσπλαχνισθεί για την τύφλωση του μικρού της. Και ο Όσιος, αφού κατάλαβε, έπτυσε στα μάτια του ζώου και αυτό βρήκε την όρασή του. Μετά από ημέρες ήλθε πάλι η ύαινα στον Άγιο, μεταφέροντάς του το δέρμα ενός μεγάλου κριαριού ως ανταπόδοση για την θεραπεία. Αυτός όμως δεν δεχόταν να το λάβει, προτού το θηρίο υποσχεθεί να μην βλάπτει πια τα πρόβατα των πτωχών.
Ο Όσιος είχε φθάσει σε τέτοια ύψη αρετής, ώστε ο πρεσβύτερος της μονής έλεγε ότι ποτέ αυτός δεν μετέδωσε Θεία Κοινωνία στον Όσιο, αλλά την παρείχε σε αυτόν χέρι Αγγέλου.
Ο Όσιος Μάρκος κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας.
Από τα έργα του σώζονται μόνο μερικοί λόγοι, επιστολές και συμβουλευτικές πραγματείες. Είναι δε τόση η πρακτικότητα και η ωφέλεια τους, ώστε ελέχθη για τον συγγραφέα τους, ότι: «Πάντα πώλησαν καὶ Μᾶρκον ἀγόρασαν». Να όμως, και μερικά από τα πολύτιμα παραγγέλματα του:
- «Προτιμότερον να σε βλάπτουν οι άνθρωποι παρά να σε εξουσιάζουν οι δαίμονες».
- «Ο απλούς, αλλά ταπεινόφρων άνθρωπος είναι σοφότερος από τους σοφούς».
- «Όποιος ενθυμείται τα προηγούμενα σφάλματα του, προφυλάσσεται από τα μέλλοντα».
- «Εάν δεν υπέστης θλίψεις να μη νομίζεις ότι έχεις αρετήν. Διότι δεν είναι τίποτε ό,τι φύεται μέσα εις την άνεσιν».
ΜΑΡΚΟΣ: (από το λατινικό marceo = μαραίνομαι) = ο αδιάφορος προς τα υλικά επίγεια (άρα εραστής των πνευματικών)
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου