Αγαπημένοι, σε αυτό το ευλογημένο βράδυ γιορτάζουμε την επέτειο ενός μεγάλου δίκαιου άγιου, του Αγίου Κασσιανού , και έτσι θα πρέπει να αναφέρω κάτι σχετικά με αυτό το άγιο που είναι τελείως άγνωστος στην χώρα μας, ακόμα κι αν είναι και θεωρείται ένας από τους μεγάλους αγίους που χάραξαν μια νέα παράδοση της Εκκλησίας, ακολουθώντας την παράδοση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Για το λόγο αυτό, θεωρείται μια σημαντική πηγή, που μελετήθηκε με τους ασκητικούς πατέρες του τετάρτου αιώνα, ο οποίος προηγήθηκε , ιδίως εκείνων που ακολούθησαν την παράδοση του Αγίου Μακαρίου του Μέγα, ο οποίος έζησε στην Αίγυπτο. Ξεκίνησε μοναχικη ζωή στην Παλαιστίνη, στη Βηθλεέμ, όπου άρχισε να πηγαίνει μεταξύ Παλαιστίνης και της Αιγύπτου, μετά την παράδοση των αρχαίων πατέρων της ερήμου. Μετά από αυτό, γνωρίζουμε ότι, λόγω των ιστορικών συγκυριών πήγε στην Κωνσταντινούπολη, και από την Κωνσταντινούπολη, και λόγω των ιστορικών συνθηκών, πήγε στη Ρώμη.
Στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ο μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τον οποίο έλαβε την ορθόδοξη παράδοση της Αντιόχειας. Μετά τη δίωξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, πήγε στη Ρώμη για να συμμετάσχει στην υπεράσπισή του, αφού όπως γνωρίζετε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διώχθηκε και εξορίστηκε ξανά και ξανά. Είχε την ευκαιρία να περάσει πολλά χρόνια στη Ρώμη και να μεταδώσει αυτή την παράδοση, τη παράδοση της ανατολικής ασκητικής των πατέρες μας, καθώς και απο την Εκκλησία της Αντιοχείας μας και ότι από τους Καππαδόκες πατέρες.
Από τη Ρώμη, πήγε στη Γαλλία, η οποία την εποχή εκείνη ονομαζόταν Γαλατία, και εγκαταστάθηκε εκεί με την πόλη της Μασσαλίας και καθιέρωσε ένα μεγάλο μοναστήρι για μοναχές και ήταν ο πρώτος που θα μεταδώσει την ανατολική παράδοση μοναστική ζωής προς τα δυτικά. Ο Αγιος Κασσιανός έγραψε έργα στα οποία εξέφρασε την αρχή του παραδοσιακού μοναχισμού. Ανάμεσα στις διάσημες ρήσεις του είναι ότι μοναχός είναι εκείνος ο οποίος, όπως γνωρίζετε, προσπαθεί να εφαρμόσει το Ευαγγέλιο στο σύνολό του. Είπε ότι ο μοναχός πρέπει πρώτα απ 'όλα τον εαυτό του να κρατά μακρυα τις απολαύσεις αυτού του κόσμου. Δηλαδή, θα πρέπει να ξεκινήσει σε αυτό το πνεύμα, το πνεύμα της αποχής.
Μετά την αποχή από τους πειρασμούς αυτού του κόσμου, ο ίδιος να ζησει σε ένα μοναστήρι ή σε σκήτη, προκειμένου να αγωνιστεί εκεί με προσευχή, για την καταπολέμηση των προσωπικών παθών του. Δηλαδή, υπάρχει ένα στάδιο της αποστασιοποίησης από τον κόσμο και ενα βαθύτερο στάδιο που αποστασιοποιείται από την προσωπική ιδιοτέλεια, από πάθη και επιθυμίες. Στη συνέχεια, μπορεί κανείς να καταπολεμήσει αυτά τα κακά πνεύματα, μπορεί κανείς να ελέγξει τα πάθη του, μπορεί κανείς να προσεγγίσει αυτό που ονομάζεται απάθεια.
Είθε η Χάρις του Θεού είναι ενεργή μέσα σας και να γίνετε άγιοι, δοξάζοντας τον Θεό στη ζωή σας. Αυτή είναι μια γρήγορη ματιά στον Άγιο Κασσιανό ο οποίος έγραψε πολλά έργα. Ελπίζουμε να δημοσιευτούν τα έργα αυτά στην αραβική γλώσσα μας. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του, ειναι αυτο το οποίο καθορίζει τους κανόνες για τους μοναχούς να ζουν σε κοινοβια.
Σε αυτη την ευλογημένη γιορτή, η οποία είναι επίσης ημέρα του όνοματος του ηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτης Κασσιανού , προσευχόμαστε για την μεσολάβηση του μεγάλου αυτού αγίου, ωστε να ευλογηθεί αυτό το μοναστήρι και οι μοναχοί του, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίσει και να αναπτυχθεί και να γίνει και να παραμείνει ένας φάρος σε αυτό το περιβάλλον και σε αυτή τη χώρα. Προσευχόμαστε για τη συνέχιση και την ανάπτυξη του μοναχισμού, διότι,, αν οι Χριστιανοί στον κόσμο σήμερα, ή αν στον κόσμο γενικά δεν έχουμε αυτό το ασκητικό πνεύμα, αυτη τη κένωση του εγώ και την παραίτηση από όλες τις απολαύσεις αυτού του κόσμου, ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχισει να υπαρχει εν Χριστω και να αναπτυχθεί η αλήθεια, και μεσα απο την ανθρωποτητα δεν θα μπορεσουν να αναδειχθουν νεοι Αγιοι.
Ζητάμε από το Θεό να μας δώσει αυτή τη δύναμη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την αποστολή, προς δόξα του άγιο όνομά Του. Αμήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου