Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

14 Ιανουαρίου Άγιοι εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντες

-->

Άγιοι εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντες

Πάμε στις 14, τώρα, του μηνός Ιανουαρίου, πάντα, έχομε ένα πλήθος αμέτρητο Μαρτύρων, οσιομαρτύρων, στο Όρος Σινά και στη Ραϊθώ, εκεί κοντά στο Όρος Σινά. Από χρόνια, από την πρώτη χριστιανοσύνη, πήγαιναν πολλοί. Άφηναν τα εγκόσμια και πήγαιναν εκεί στην έρημο του Σινά, που σαράντα χρόνια εκαρποφόρησε τον λαό του Ισραήλ ο Θεός δια του Μωϋσεως, Άγιοι τόποι κι εκείνοι, και έκαμαν άσκηση και έκαμαν αγώνα τον 5ο αιώνα είχε πάει κι ένας μεγάλος σοφός από την Κωνσταντινούπολη, ο Νείλος, ο έπαρχος της πόλεως, μέγα αξίωμα, τότε, πήγε με τον γυιό του, με τη γυναίκα του κλπ., και τη γυναίκα του την έστειλε σε μοναστήρι γυναικείο, τα ‘χουμε πει, και έμεινε με το γυιό του στο Σινά και έκαμαν αγώνα με τους άλλους πατέρες.

 Ήλθαν, όμως, οι Βλεμμυες, κάποιοι εκεί βάρβαροι, και τους εφόνευσαν ο Νείλος γλύτωσε, τον Θεόδουλο, τον γυιό του, τον πήραν αιχμάλωτο. Κι ο Νείλος, σ’ ένα βουνό, σε μια τρύπα, προσευχότανε να ελεήσει ο Θεός το γυιό του και όντως αποκοίμισε τους ληστές, που τον είχαν πάρει να τον πουλήσουν, να τον θυσιάσουν, και τον εξαγόρασε κάποιος επίσκοπος που πέρασε από κει, και εσώθη εσφάγησαν, όμως, 38 πατέρες, και παλαιότερα, επί Διοκλητιανού, άλλοι από Σαρακηνούς πειρατές, και άλλοι στη Ραϊθώ, με όλους αυτούς μαζί τους οσιομάρτυρες, πόσο αίμα για τον Χριστό έχει χυθεί σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αδελφοί και πατέρες; και τους εορτάζει στις 14 του μηνός Ιανουαρίου. 13 είπα, 13 είναι άλλοι μάρτυρες, δεν πειράζει. Αυτά είναι ομορφιά να ξεχνάω κι εγώ τίποτα, να χαίρεσθε κι εσείς που ξεχνάτε έτσι. 

Λοιπόν. 13. Ας βάλομε τους οσίους που ναι 14, τους εν σινά και Ραϊθώ άναιρεθέντας, δηλαδή σφαγιασθέντας είν αμέτρητοι εκείνοι. Όλες αυτές οι ερημιές φιλοξένησαν Αγίους και μάρτυρες και ασκητάς και απέβησαν τι; Το έαρ της ερήμου. Η άνοιξη της ερήμου τι ωραίο είν αυτό! Όπως και ο Άγιος Πρόδρομος ήταν στην έρημο κι είχε γίνει άνοιξη η έρημος γιατί ερχόταν ο Χριστός στην έρημο. Υποδέχθηκε ο Άγιος Ιωάννης στον Ιορδάνη ποταμό την άνοιξη του κόσμου. Το έαρ της ανθρωπότητος, που λέει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης έτσι, λοιπόν και στις 14, το είπαμε πρωθύστερα, έχομε και σχήμα πρωθύστερον, βλέπετε κάναν κι οι αρχαίοι λάθη, βάναν ένα μπροστά, έναν πίσω, και τα τακτοποιούσανε μετά. Πόσο μ’ αρέσει! Στις 14, είπαμε για τους αββάδες, τους πατέρες δηλαδή, γιατί αββά σημαίνει πατήρ, γι αυτό κι οι Άραβες λένε τους ιερείς αμπούνα, αμπούνα, αμπούνα, άμα πας εκεί πέρα, αμπούνα, παπά, πάτερ. Βέβαια. 

Πάει και το 14 ο Κύριος Ορφανίδης, ας τα φτειάξει τα βγάζει βιβλίο τώρα αυτός, με την Ακτή, που φτειάχνει αυτά που διαβάζετε. Τα βγάνει τα συναξαριάκια σε βιβλία. Τέσσερα βιβλιαράκια για όλο τον χρόνο. Ά! Ο Θεός να τον ευλογεί. Ξέρετε τι κόπο κάνει; Κι έχει και μεγάλη δουλειά εκεί πέρα, και κάνει κι αυτό τον κόπο και βγάζει και τ άλλα βιβλία. Αυτά που ξέρετε κι αυτά που δεν ξέρετε τι να κάνομε; Ας είν καλά. Ακρίτας είν κι αυτός, διδάσκαλος του γένους είν κι αυτός, στην Εκκλησία διακονεί και στο γένος. Τον ευχαριστούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.