Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Συναξαριστής 16 Φεβρουαρίου: Άγιος Πάμφιλος και οι συν αυτώ Μάρτυρες


Άγιος Πάμφιλος και οι συν αυτώ Μάρτυρες

Πρέπει να μεταφερθούμε στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας και με τα μάτια της ευσεβούς φαντασίας να δούμε τις στρατιές των αγίων Μαρτύρων της πίστεως να πορεύωνται προς τον θάνατο. Ούτε που μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των ηρώων της Εκκλησίας τα πνεύματά τους είναι ένα σύννεφο που μας περιτυλίγει - "τοσούτον έχοντες περικείμενον ημίν νέφος μαρτύρων", λέγει ο Απόστολος. Στους μεγάλους διωγμούς συνέβαινε να πορεύωνται πέντε άνθρωποι στο μαρτύριο και στο τέλος να γίνωνται δώδεκα μαζί μ'εκείνους που επλησίαζαν στον τόπο του μαρτυρίου, για ν'ασπασθούν ή να θάψουν τα λείψανα των Αγίων. Έτσι, μαζί με τους αγίους Μάρτυρας Ηλίαν, Ιερεμίαν, Ησαΐαν, Σαμουήλ και Δανιήλ, μαρτύρησαν και οι άγιοι Παμφίλιος, Σέλευκος, Ουάλης, Παύλος, Πορφύριος, Ιουλιανός και Θεόδουλος. Οι δεύτεροι ακολούθησαν τους πρώτους κι όλων μαζί η Εκκλησία σήμερα επιτελεί την μνήμη.


Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Πάμφιλος, Δανιήλ, Hλίας, Ησαΐας, Θεόδουλος, Ιερεμίας, Ιουλιανός, Ουάλης, Παύλος, Πορφύριος, Σαμουήλ και Σέλευκος, μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Κατάγονταν από διάφορους τόπους, τους ένωνε όμως η αγάπη και η πίστη του Χριστού.

Εργαζόμενοι στην Καισάρεια της Παλαιστίνης ομολόγησαν τον Χριστό ενώπιον του έπαρχου Φιρμιλιανού. Ο άρχοντας κατέβαλε κάθε προσπάθεια να πείσει τους Αγίους να αρνηθούν την πίστη τους στον Χριστό. Εκείνοι όμως παρέμειναν σταθερά προσηλωμένοι στην πατρώα ευσέβεια. Τότε ο Φιρμιλιανός έδωσε εντολή να τους θανατώσουν, αφού πρώτα τους βασανίσουν.

Οι Άγιοι Μάρτυρες Ηλίας, Πάμφιλος, Ουάλης, Παύλος, Σέλευκος, Ιερεμίας, Ησαΐας, Σαμουήλ και Δανιήλ αποκεφαλίσθηκαν διά ξίφους. Ο Πορφύριος, υπηρέτης του Παμφίλου, συνελήφθη την ώρα που αναζητούσε το λείψανο του κυρίου του και κάηκε ζωντανός μαζί εμ τον Μάρτυρα Ιουλιανό. Τον Άγιο Θεόδουλο τον σταύρωσαν επί ξύλου. Έτσι μαρτύρησαν οι Άγιοι και προσετέθησαν στη χορεία των αθλητών του Χριστού.

Η Σύναξη των Αγίων Μαρτύρων ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

ΠΑΜΦΙΛΟΣ: (πας + φίλος) = αυτός που είναι σε όλους αγαπητός


http://www.imkifissias.gr/html/gr/mainpage/maingr.html

http://www.saint.gr/2011/02/16/5457/saint.aspx.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.