Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Συναξαριστής 9 Φεβρουαρίου: Άγιος Νικηφόρος


Άγιος Νικηφόρος

Τα περιστατικά του μαρτυρίου του αγίου Νικηφόρου, τον οποίον σήμερα γιορτάζει η Εκκλησία, μας φέρνουν στην μνήμη τα λόγια του αποστόλου Παύλου στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή "και εαν παραδώ το σώμά μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι". ’λλ' όχι μόνο τίποτα δεν ωφελείται, όταν και το μαρτύριο υποστεί κανείς χωρίς αγάπη, μα ούτε καν φθάνει στο μαρτύριο όποιος δεν έχει αγάπη. Γιατί η δύναμη που οδηγεί τους Αγίους στο μαρτύριο δεν είναι μόνο η πίστη στο Θεό, μα κι η αγάπη προς τον άνθρωπο. Μέσα στην αγάπη είναι η πίστη κι όποιος έχει την αγάπη του Ευαγγελίου, την "καινήν εντολήν", έχει το πλήρωμα, και την πίστη και την ελπίδα. Ξεκίνησαν άνθρωποι με πίστη για το μαρτύριο κι επειδή δεν είχαν την αγάπη δεν άντεξαν και ξεκίνησαν άλλοι με αγάπη, όπως ο Νικηφόρος, και βρήκαν την πίστη και την δύναμη να αποθάνουν.


Βιογραφία
O Άγιος Νικηφόρος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Βαλεριανού (253 - 259 μ.Χ.) και Γαληνού (259 - 268 μ.Χ.), και συνδεόταν στενά με κάποιον ιερέα ονόματι Σαπρίκιο, ο οποίος έτρεφε μεγάλο μίσος κατά του Νικηφόρου γιατί πίστευσε στα λόγια κάποιου συκοφάντη. O Νικηφόρος ζητούσε επανειλημμένα από τον ιερέα να του πει τον λόγο και να τον συγχωρέσει, όμως μάταια.

Όταν το 257 μ.Χ. ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθησαν πολλοί επίσκοποι και ιερείς μεταξύ των οποίων και ο Σαπρίκιος. Μόλις ο Άγιος διέκρινε μεταξύ των συλληφθέντων και τον Σαπρίκιο, τρέχει και πέφτει στο γόνατά του και τον παρακαλεί με δάκρυα να τον συγχωρήσει. O Σαπρίκιος αρνείται πεισματικά. Μετά το μαστίγωμα που δέχθηκε ο Νικηφόρος τον πλησιάζει και πάλι, ασπάζεται τις πληγές του και του ζητά να του δώσει έστω και την τελευταία στιγμή την ευλογία του. O Σατρίκιος ανένδοτος, τον απομακρύνει και οδηγείται για αποκεφαλισμό. Η άρνηση και η αδιαλλαξία του Σαπρίκιου, τον καθιστούν ανάξιο στο μάτια του Θεού. Χωρίς πλέον την δύναμη της θείας χάρης, δεν άντεξε τα βασανιστήρια και την ώρα του αποκεφαλισμού λυγίζει και ζητά να θυσιάσει στο είδωλα. Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος, τρέχει και τον παρακαλεί να ανακαλέσει την άρνησή του. Εκνευρισμένοι τότε οι δήμιοι, αποκεφαλίζουν τον Νικηφόρο και έτσι αξιώνεται εκείνος το στέφανο του μαρτυρίου, ενώ ο Σαπρίκιος το στίγμα της ατιμίας.

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ: ο κρατών και διδών τη νλικη, ο νικητής, ο τροπαιοφόρος.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.