Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Συναξαριστής 21 Φεβρουαρίου: Άγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας


Άγιος Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

Όταν μελετούμε τον βίο και την πολιτεία των Πατέρων και Αγίων της Εκκλησίας, όπως του αγίου Ευσταθίου Επισκόπου Αντιοχείας, του οποίου σήμερα η Εκκλησία τιμά την μνήμη, βλέπομε να εκπληρώνεται σ' αυτούς ο λόγος του αποστόλου Παύλου· "Πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται". Η ευσέβεια και η αρετή γεννούν την αντίδραση και προκαλούν τον πόλεμο της κακίας και κάνουν τη ζωή των Αγίων πολύ δύσκολη, μέσα σε συκοφαντίες και διώξεις. Μα εδώ ακριβώς είναι το σημείο, που δοκιμάζεται η πίστη και διαλάμπει η υπομονή των Αγίων. Κι όταν συκοφαντούνται κι όταν διώκιωνται, δεν αποθαρρύνονται, δεν κάμπτονται και δεν συνθηκολογούν με την κακία. Χαίρουν μάλλον, κατά τον λόγο του Χριστού· "Μακάριοί εστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς... χαίρετε και αγαλλιάσθε...". Στο τέλος, σαν επιβράβευση του Θεού, λάμπει πάντα η αρετή των Αγίων.


Βιογραφία
O Άγιος Ευστάθιος, γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας (άλλοι θεωρούν ότι καταγόταν από τους Φιλίππους της Μακεδονίας) το 260 μ.Χ. και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του 3ου μ.Χ. αιώνα. Διακρίθηκε για την μαχητικότητά του και την εμμονή του στη ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Στην αρχή διέλαμψε σαν επίσκοπος Βερροίας στη Συρία, όταν και συμμετείχε στην Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Το 323 μ.Χ. εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της μεγάλης, θέση την οποία χρησιμοποίησε για την διάδοση αλλά και στερέωση της ορθοδοξίας και συνδεόταν διά στενής φιλίας με τον Άγιο Όσιο, Επίσκοπο Κορδούης (τιμάται 27 Αυγούστου).

Το 330 μ.Χ. όμως, οι κακόδοξου Αρειανοί, συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβέλλιου. Δωροδόκησαν μάλιστα κάποια γυναίκα ελευθέριων ηθών, η οποία παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο και κατήγγειλε ότι είχε σχέση μαζί του και από τη σχέση αυτή απέκτησε και παιδί. Κατόρθωσαν βεβαίως να επιτύχουν την εξορία του Aγίου στην Τραϊανούπολη της Θράκης όπου και εκοιμήθη οσιακά το 360 μ.Χ.

Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Ευστάθιος ανακηρύχθηκε Άγιος της Eκκλησίας μας.

Το έτος 482 μ.Χ. μεταφέρθηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου από την Τραϊανούπολη στην Αντιόχεια.

Τέλος, θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο για τον Άγιο Ευστάθιο εξεφώνισε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.


ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: (από το ευσταθής) = ο σταθερός σε μια απόφαση, ο αδιατάρακτος, ο ήρεμος, ο σταθερός χαρακτήρας.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.