Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Συναξαριστής 20 Φεβρουαρίου: Άγιος Λέων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Κατάνης


Άγιος Λέων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Κατάνης

Μαζί με τον όσιο Βησσαρίωνα, τον ασκητή της Αιγύπτου και τον άγιο Αγάθωνα τον Επίσκοπο της Ρώμης, η Εκκλησία γιορτάζει σήμερα τον άγιο Λέοντα, Επίσκοπο Κατάνης της Σικελίας. Όπως πολλοί Άγιοι, έτσι κι ο άγιος Λέων έχει στην Εκκλησία τον τίτλο του θαυματουργού, γιατί πράγματι κι όταν ήταν σε τούτη τη ζωή ετέλεσε μεγάλα θαύματα κι όταν κοιμήθηκε δεν έπαψε να θαυματουργή. Γιατί τούτο ακριβώς είναι μια απόδειξη της αγιότητος των ανθρώπων του Θεού και ότι το Άγιο Πνεύμα μένει στην Εκκλησία· τα θαύματα "εν τω ονόματι" του Χριστού. Ο Χριστός είπε και βεβαίωσε· "ο πιστεύων εις εμέ, τα έργα α εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει, και μείζονα τούτων ποιήσει". Και μετά την Ανάστασή του είπε στους Αποστόλους και υποσχέθηκε για τους πιστούς· "εν τω ονόματί μου δαιμόνια εκβαλούσι... όφεις αρούσι... επί αρρώστους χείρας επιθήσουσι και καλώς έξουσιν".


Βιογραφία
Ο Άγιος Λέων εγεννήθηκε στη Ραβέννα της Ιταλίας από γονείς ευλαβείς και ευγενείς . Αφού εσπούδασε, εχειροτονήθηκε πρεσβύτερος στη Ραβέννα και αργότερα εξελέγη για την καθαρότητα και πνευματικότητα του βίου αυτού Επίσκοπος Κατάνης της Σικελίας. Έγινε προστάτης των ορφανών και των χηρών, εδίδασκε και ενουθετούσε το ποίμνιό του και έκτισε το ναό της Αγίας Μάρτυρος Λουκίας (βλέπε 13 Δεκεμβρίου). Ο Άγιος διακρίθηκε, επίσης, για τους αγώνες του κατά των αιρετικών, τους οποίους ενίκησε και εντρόπιασε όχι μόνο με λόγια αλλά και με κείμενα.

Ο Άγιος Θεός τον επροίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Και τον μάγο Ηλιόδωρο που είχε πλανέψει πολλούς με μαγείες, μετά από προσευχή τον κατέκαψε με φωτιά, επειδή εκαυχόταν ότι μπορούσε να κάνει τα πάντα και ότι δεν εφοβόταν την φωτιά. Βλέποντας οι πιστοί το θαύμα αυτό κατεπλάγησαν . Αμέσως το περιστατικό αυτό διαδόθηκε στη Βασιλεύουσα. Για το λόγο αυτό ο Άγιος προσκλήθηκε από τους βασιλείς Λέοντα Δ΄ (775 - 780 μ.Χ.) και Κωνσταντίνο ΣΤ΄ (780 - 798 μ.Χ.) στην Κωνσταντινούπολη, όπου αξιώθηκε πολλών τιμών.

Ο Άγιος Λέων εκοιμήθηκε με ειρήνη το 785 μ.Χ. και το σεπτό λείψανό του ενταφιάσθηκε στο ναό της Αγίας Λουκίας.

ΛΕΩΝ: Ο ανδρείος και ορμητικός όπως το λιοντάρι.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.