Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 31 Οκτωβρίου: Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα


Άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος 
και Αριστόβουλος οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Το τελευταίο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου είναι ολόκληρο ένα χαιρετιστήριο μήνυμα του Αποστόλου προς τους γνωστούς και συνεργάτας του, που έμεναν στη Ρώμη. Εκεί αναφέρονται οι άγιοι Στάχυς, Απελλής, Αμπλίας, Ουρβανός, Νάρκισσος και Αριστόβουλος, που είναι από τους εβδομήντα Αποστόλους και των οποίων η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Μας κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον γράφει ο Απόστολος του Χριστού για τον καθένα από τους αγαπητούς και συνεργάτας του, με πόσο ενδιαφέρον και με πόση στοργή αναφέρει τα ονόματά τους και σκεπτόμαστε πόσο μεγάλο πράγμα είναι να ξέρουν οι αρχηγοί να τιμούν τους βοηθούς και τους συνεργάτας των. Δεν είναι απλή φιλοφρόνηση αυτό που κάνει ο Απόστολος, είναι δίκαιος έπαινος και αναγνώριση των υπηρεσιών και του κόπου των ανθρώπων του. "Ασπάσασθε... τους συνεργούς μου εν Χριστώ Ιησού... και συναιχμαλώτους μου".


Βιογραφία
Και οι έξι άνηκαν στους εβδομήκοντα Αποστόλους του Κυρίου. Και όλοι τους υπήρξαν «Χριστού ευωδία τω Θεώ εν τοις σωζομένοις» (Β' προς Κορινθίους, Β' 15). Δηλαδή ευωδιά Χριστού, ευχάριστη στο Θεό, και ευωδία μεταξύ των σωζόμενων πυύ άκουγαν απ' αυτούς το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου. Ο Στάχυς έγινε πρώτος επίσκοπος Βυζαντίου, και αφού διάνυσε 16 χρόνια στο αποστολικό κήρυγμα, ειρηνικά αναπαύθηκε εν Κυρίω. Ο Απελλής έγινε επίσκοπος Ηράκλειας και πολλούς έφερε στη χριστιανική πίστη. Ο Αμπλίας έγινε επίσκοπος Οδυσσουπόλεως και ο Ουρβανός, επίσκοπος Μακεδονίας. Επειδή και οι δύο γκρέμιζαν τα είδωλα, θανατώθηκαν μαρτυρικά. Ο Νάρκισσος χειροτονήθηκε επίσκοπος Αθηνών. Η αλήθεια, όμως, του Ευαγγελίου, την οποία δίδασκε με ζήλο, εξήγειρε τους ειδωλολάτρες, με αποτέλεσμα να τον βασανίσουν και να παραδώσει την ψυχή του μαρτυρικά. Ο Αριστόβουλος, και αυτός υπήρξε επίσκοπος και πέθανε ειρηνικά, κηρύττοντας μέχρι τέλους της ζωής του το Χριστό.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.