Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Συναξαριστής 3 Μαρτίου: Άγιος Θεοδώρητος


Άγιος Θεοδώρητος

Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Θεοδωρήτου, πρεσβυτέρου Αντιοχείας. Το μαρτύριο του αγίου Θεοδωρήτου συνδέεται με την αντίθεη και μάταιη ενέργεια του Αυτοκράτορα Ιουλιανού του παραβάτη να διώξη τον Χριστιανισμό και να επαναφέρη την ειδωλολατρία. Ο Ιουλιανός, αν είν' ο πρώτος μετα την επικράτηση και τη νίκη του Χριστιανισμού που θέλησε να επαναφέρη την ειδωλολατρία, δεν είναι κι ο τελευταίος. Μέχρι τις ημέρες μας, πολλοί εμιμήθηκαν το αντίθεο παράδειγμα του Ιουλιανού και πολλών αθώων το αίμα, σαν του αγίου Θεοδωρήτου, έβαψε την γη. Μα όλων τούτων ο αγώνας εναντίον του Θεού αποδείχθηκε μάταιος κι όλοι απέθαναν με τα ίδια λόγια του παραβάτη· "Νενίκηκας, Χριστέ!". Για όλους τους διώκτας μπορούν να επαναληφθούν τα λόγια του ιερού Χρυσοστόμου· "Πόσοι επολέμησαν την Εκκλησίαν και οι πολεμήσαντες απώλοντο!..."


Βιογραφία
O Άγιος Θεοδώρητος, ήταν πρεσβύτερος της εκκλησίας της Αντιόχειας, στα δύσκολα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη (360 - 363 μ.Χ.), ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την θρησκεία των ειδώλων.

Οι διωγμοί των Χριστιανών επί Ιουλιανού έφθασαν ως την Αντιόχεια. Μεταξύ των κληρικών που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, ήταν και ο Θεοδώρητος, γι' αυτό και συνελήφθη από τον έπαρχο της πόλης (Ιουλιανό ονομαζόμενο, που κατά τον Σ. Εύστρατιάδη ήταν θείος του Ιουλιανού του Παραβάτη και ήταν προηγουμένως Χριστιανός και αναγνώστης της Εκκλησίας της Αντιόχειας), ο οποίος στην αρχή τον κολάκευσε επαινώντας την παιδεία του και τις αρετές του. Όταν όμως απέτυχε να τον πείσει να θυσιάσει και να προσκυνήσει τα είδωλα, διέταξε τον αποκεφαλισμό του, κατατάσσοντάς τον έτσι στην ιερώνυμη φάλαγγα των Μαρτύρων της Εκκλησίας.

ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ: Δώρο από τον Θεό στους ανθρώπους.





.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.