Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 12 Οκτωβρίου: Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος


Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος

Τρεις από τους πιο ένδοξους Μάρτυρας της πίστεως είναι ο Τάραχος, ο Πρόβος κι ο Ανδρόνικος, των οποίων η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. 

Όταν διαβάζη κανείς το μαρτύριο και την άθλησή τους, καταλαμβάνεται από θαυμασμό κι από φόβο. 

Από θαυμασμό, μπροστά στην ανδρεία των αγίων Μαρτύρων, που τα σώματά των εγίνονταν κομμάτια κι εκείνοι ακλόνητοι ωμολογούσαν τον Χριστό κι έχαιραν, γιατί αξιώνονταν να τον μιμηθούν στο Πάθος του. 

Από φόβο, με τη σκέψη, πως εμείς είμαστε ανέτοιμοι ν'αντέξουμε σε τέτοια σκληρά κι απάνθρωπα βασανιστήρια. Γιατί, αν έλειψε η πίστη των χριστιανών, όμως η σκληρότης των βασανιστών είναι η ίδια. 

Εμείς στον καθημερινό μας βίο, για μικρά πράγματα και μικρές θυσίες, κάμνομε συμβιβασμούς κι αρνούμεθα την πίστη μας· βέβαιο λοιπόν είναι, πως σ' έναν διωγμό με το πρώτο χτύπημα θα συνθηκολογήσουμε. Ο Θεός ας μας φυλάξη από τέτοια δοκιμασία...

Βιογραφία
Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν στο διωγμό κατά της Εκκλησίας, επί Διοκλητιανού (284 - 304 μ.Χ.) και Φλαβιανού ηγεμόνα Κιλικίας.

Ο Πρόβος ήταν από την Παμφυλία, ο Ανδρόνικος από την Έφεσο και ο Τάραχος από την Ιλλυρία. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες, πραγματικά ευσεβέστατοι και άρτια καταρτισμένοι στην Αγία Γραφή. 

Συνελήφθησαν από τον έπαρχο της Ταρσού Μαξέντιο, τον καιρό που βρίσκονταν στην έρημο. Όταν, λοιπόν, παρουσιάστηκαν μπροστά του, και οι τρεις θαρραλέοι στρατιώτες Χριστού έδωσαν γενναίες απαντήσεις. 

Πρώτος ο γέρων Τάραχος είπε: «Μη βλέπεις, βασιλιά, τα γηρατειά μου. Οι σωματικές μου δυνάμεις μπορεί να υποχώρησαν, αλλά η ακμή της ψυχής παραμένει ακέραια. Γι' αυτό, όλα τα βάσανα και μύριοι θάνατοι δε θα καταισχύνουν και τον πιο μικρό στρατιώτη του Χριστού». 

Έπειτα, με τη σειρά του ο Πρόβος, είπε και αυτός: «Χριστιανός είμαι και τίποτα δε με τραβά τόσο, όσο να πάθω για το Χριστό μύρια βάσανα και να χύσω το αίμα μου γι' Αυτόν». 

Τέλος, γενναία ήταν και η απάντηση του Ανδρόνικου: «Μεταχειρισθείτε, είπε, όσα μαρτύρια θέλετε. Το αίμα μου όλο μπορεί να φύγει, αλλά η καρτερία απ' τον Ανδρόνικο δε θα λείψει, έστω και αν κοβόταν μύρια τεμάχια». 

Κεραυνοβολημένος από τις απαντήσεις ο Μαξέντιος, διέταξε να γδάρουν το κεφάλι του Τάραχου και να βγάλουν τα μάτια των άλλων δύο. Τέλος, μη ανεχόμενος τέτοια ταπείνωση, τους αποκεφάλισε.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.