Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 17 Οκτωβρίου: Προφήτης Ωσηέ


Προφήτης Ωσηέ

Δύο φορές στα ιερά Ευαγγέλια ο Κύριος Ιησούς Χριστός επανέλαβε τα χαρακτηριστικά κι αξιομνημόνευτα λόγια του Προφήτου Ωσηέ, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. "Έλεον θέλω και ου θυσίαν" λέει ο Θεός με το στόμα του Προφήτου και τα λόγια αυτά πετά κατά πρόσωπο των φαρισαίων ο Ιησούς Χριστός, εκείνων που δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να καταλάβουν πως η αληθινή θρησκεία είναι πολύ παραπάνω από την τυπική εκτέλεση τελετουργικών πράξεων. 

Οι τελετουργικές πράξεις και η τυπική λατρεία, χωρίς αγάπη, χωρίς έλεος και συμπάθεια στους ανθρώπους, χωρίς γνώση του Θεού και υπακοή στο θέλημά του, είναι πράξεις χωρίς περιεχόμενο και χωρίς εσωτερική δύναμη· μάλλον μαγεία και θέατρο, παρά πνευματική και λογική λατρεία. Γνώση του θείου θελήματος, υπακοή στο Θεό κι αγάπη προς τους ανθρώπους, είναι η αληθινή θρησκεία και λατρεία. "Έλεον θέλω και ου θυσίαν".


Βιογραφία


Ο Προφήτης Ωσηέ ήταν γιος του Βεηρεί (ή Bενιή) από τη Γαλεμώθ (ή Bαλεθώμ) της φυλής Ισάχαρ και έζησε τον όγδοο αιώνα προ Χριστού, επί βασιλέων του Ιούδα, Οζίου, Ιωάθαμ, Άχαζ, Έζεκία και του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β'. Στην Παλαιά Διαθήκη, είναι ο πρώτος από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Ωσηέ ήταν ψυχή γεμάτη από ζήλο για το θείο Νόμο, γι' αυτό και στο προφητικό του βιβλίο καταγγέλλει ευθέως το λαό του Ισραήλ, που είχε μολυνθεί από την ειδωλολατρία. Οι συμβολισμοί του θεωρούνται δυσεξήγητοι, αλλά σαφέστατα εκδηλώνει την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κύριός μας χρησιμοποίησε μια σπουδαία φράση του Ωσηέ, προς τους Φαρισαίους (Ματθ. θ’ 3), η οποία λέει: «Ἔλεος θέλω καὶ οὐ θυσίαν καὶ ἐπίγνωσιν Θεοῦ ἢ ὁλοκαυτώματα» (Ωσηέ, στ' 6). Δηλαδή, λέει ο Θεός μέσω του Ωσηέ: «Προτιμώ την ειρηνική αγάπη σας προς εμένα και όχι τις τυπικές θυσίες, και θέλω να έχετε επίγνωση του θείου θελήματος περισσότερο, παρά τα χωρίς νόημα και ουσία ολοκαυτώματα πού προσφέρετε». Επίσης, φράσεις του Ωσηέ χρησιμοποίησαν και οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στις επιστολές τους.

Ο Ωσηέ λέγεται ότι έζησε 75 χρόνια, και μετά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή του.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.