Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 28 Οκτωβρίου: Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ»


Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ 
και επέτειος του «ΟΧΙ»

Σκέπη σου, Ἁγνή, σκέπεις καὶ περιθάλπεις
Τοὺς πίστει ἀφορῶντας πρὸς σέ, Παρθένε.
Μητρὸς Θεοῖο Σκέπη Ἑλλάδα θειόφρονα καλύπτει.Πόθος των ανθρώπων βαθύτατος είναι η ειρήνη. Γι' αυτό ο Κύριος εμακάρισε τους ειρηνοποιούς, εχαιρέτιζε τους μαθητάς του με το "ειρήνη υμίν" και η Εκκλησία δέεται στη θεία Λειτουργία "υπερ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου"

Ο πόλεμος δεν μπορεί να δικαιωθή, παρά σαν εκδήλωση βαρβαρότητος και σαν αποτέλεσμα της αμαρτίας. Γι' αυτο πάλι η Εκκλησία δέεται να υποτάξη ο Θεός στους ευσεβείς βασιλείς "πάντα τα βάρβαρα έθνη, τα τους πολέμους θέλοντα". Είναι η μόνη περίπτωση που βρίσκει δικαίωση ο πόλεμος, μόνο δηλαδή σαν άμυνα των λαών να διατηρήσουν την ελευθερία τους απέναντι σε βαρβάρους κατακτητάς, που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν πολλοί στη γη, εκείνοι που ξεκινούν να υποτάξουν τον κόσμο με τη φωτιά και το σίδηρο. 

Η σημερινή ημέρα, για μας τους Έλληνες, είναι εθνική μα και θρησκευτική γιορτή, σαν επέτειος ηρωϊκής άμυνας, "υπό την σκέπην" της Παναγίας, ενός ελευθέρου λαού εναντίον της βαρβαρότητος.


Βιογραφία
Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ εορτάζει την 1η Οκτωβρίου όπου και το βιογραφικό σημείωμα. Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός της διασώσεως και απελευθερώσεως της από τον Ιταλογερμανικό ζυγό. Την Ακολουθία που ψάλλεται αυτή την ημέρα την έγραψε ο Αγιορείτης Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης και εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 21 Οκτωβρίου 1952 μ.Χ. όπου και αποφασίστηκε ο συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» (Συνοδικές Εγκύκλιοι, Τόμος Β', Αθήνα 1956, σελ. 649)..

1 σχόλιο:

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.