Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 8 Οκτωβρίου: Η Οσία Πελαγία


Η Οσία Πελαγία

Πολλά παραδείγματα υπάρχουν ανθρώπων, που εκινήθηκαν από απλή περιέργεια να μπουν στην Εκκλησία και ν'ακούσουν το θείο κήρυμα και που αυτό ήταν αρκετό για να ζωγρηθούν από τον θείο λόγο. 

Αυτό συνέβη και με την οσία Πελαγία, της οποίας η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Η εταίρα, που την μία ημέρα πέρασεν έξω από το ναό έφιππη με τη συνοδεία της, αγέρωχη και υπερήφανη για την ομορφιά της, για τους φίλους της και για τα κοσμήματά της, την άλλη ημέρα μπήκε από περιέργεια στον ίδιο ναό για ν'ακούση το κήρυγμα του αγίου Νόννου, Επισκόπου Ηλιουπόλεως. 

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σ' ένα του λόγο φέρνει για παράδειγμα την αγία Πελαγία και λέει τα εξής· "Μηδείς τοίνυν, καν εις έσχατον κατενεχθή κακίας απογινωσκέτω την επί το βέλτιον μεταβολήν...". Όσο χαμηλά κι αν πέση ο αμαρτωλός, υπάρχει τρόπος να σωθή, όταν το θελήση, έστω καμμία φορά κινούμενος κι από μόνη περιέργεια.

Βιογραφία
Η Οσία Πελαγία ζούσε στην Αντιόχεια και ανήκε στην τάξη των ελαφρών γυναικών. Ήταν πόρνη. Η ζωή της ήταν βουτηγμένη μέσα στον οίστρο των αμαρτωλών ηδονών. Η ακολασία είχε πωρώσει τόσο τη συνείδησή της, ώστε καμιά έννοια μετανοίας να μη μπορεί να εισχωρήσει στην ψυχή της. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν καταδικασμένη από την επίγεια ζωή της στο πυρ της κολάσεως. Όμως όχι! Ο πολυεύσπλαχνος Κύριός μας διαβεβαίωσε ότι «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού». Δηλαδή, οι τελώνες και οι πόρνες, που στην αρχή έδειξαν απείθεια στο Νόμο του Θεού, αλλά κατόπιν ειλικρινά μετάνιωσαν, προλαμβάνουν στη βασιλεία του Θεού εσάς, που μόνο με τα λόγια δείξατε υπακοή στο Θεό, στην πράξη όμως υπήρξατε απειθείς και άπιστοι.

Πράγματι η Πελαγία τυχαία σε κάποια σύναξη χριστιανών άκουσε θερμό κήρυγμα περί αγνότητας, του επισκόπου Νόννου (10 Νοεμβρίου). Τα λόγια του ήλεγξαν και συγκλόνισαν την ψυχή της. Με τη χάρη του Θεού, απαρνήθηκε την άσωτη ζωή της, πούλησε τα διάφορα κοσμήματά της και τα χρήματα διαμοίρασε στους φτωχούς. Αφού κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε, μετά οκτώ μέρες πήγε στην Ιερουσαλήμ, όπου με σκληρή άσκηση πέρασε την υπόλοιπη ζωή της.



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.





Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

















(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.