Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Συναξαριστής 20 Οκτωβρίου: Άγιος Γεράσιμος


Άγιος Γεράσιμος

Η Εκκλησία είναι η βασιλεία του Χριστού, της οποίας, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεως, "ουκ έσται τέλος". Ούτε έπαψε ούτε θα πάψη να υπάρχη η Εκκλησία, μέσα στην οποία αναδεικνύονται Όσιοι και Μάρτυρες σε κάθε εποχή. Ο Ιησούς Χριστός υποσχέθηκε πως ο Παράκλητος, το Άγιον Πνεύμα, θα μένη μέσα στην Εκκλησία "εις τον αιώνα", για να την οδηγή "εις πάσαν την αλήθειαν". Αλήθεια της Εκκλησίας και γνώρισμά της είναι η άθληση των Μαρτύρων και η άσκηση των Οσίων. Όπου δεν υπάρχουν Μάρτυρες και Όσιοι, δεν υπάρχει Εκκλησία. 

Αλλά δόξα τω Θεώ! Δεν έλειψαν και δεν θα λείψουν οι ’γιοι στην Εκκλησία, γιατί δεν μπορεί να διαψευσθή ο λόγος του Θεού. Στα νεώτερα χρόνια, μέσα στους νέους Ασκητάς είναι ο άγιος Γεράσιμος, του οποίου σήμερα γιορτάζομε την μνήμη και του οποίου το ιερό λείψανο φυλάγεται ακέραιο και θαυματουργεί στη νήσο Κεφαλληνία.


Βιογραφία


Ο Όσιος Γεράσιμος γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.

Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.

Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ' αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ. Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από 'κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.

Στη Μονή αυτή λοιπόν, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές, βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών.

Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.


http://www.imkifissias.gr/
http://www.saint.gr/

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εορτολόγιο

Δημοφιλείς αναρτήσεις


Banner Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων
Ξεκινάμε μια προσπάθεια παρουσίασης Ορθόδοξων Ιστοχώρων και Ιστολογίων.
Αν δεν υπάρχει ο δικός σας, ζητάμε συγνώμη,
ενημερώστε μας και θα τον συμπεριλάβουμε.

Create your own banner at mybannermaker.com!
Πέρα από το άτομο
Make your own banner at MyBannerMaker.com!

(υπό κατασκευή)


Τα banner μας
Αντιγράψτε τον κώδικα στη δική σας σελίδα
για να εμφανιστούν τα banner μας.
Ειδοποιήστε μας για να συμπεριλάβουμε και το δικό σας.